No poo.

När jag började handla mer ekologisk mat så blev det naturligt att även börja titta efter andra varor som är producerade ekologiskt. Det är en fröjd att handla mat numera då det ekologiska utbudet bara växer och växer. Numera kan det hända då och då att all mat som jag handlar vid ett tillfälle är ekologiskt, även om det är ovanligt. Men inom en ganska snar framtid så tror jag att det kommer att vara möjligt, tack vare att vi konsumenter efterfrågar och handlar mer och mer ekologiskt.

Mitt nästa stora intresseområde när det gäller ekologiska och giftfria varor är hudvård, hårvård och skönhetsprodukter. Jag kom ganska snabbt i kontakt med den så kallade "No poo-metoden". No poo står för No shampoo (inget shampoo) men syfter också till att "poo" betyder skit. Att man inte vill ha en massa skit i sina produkter som man använder på kroppen och i håret. Det vi tvättar vårt hår med eller smörjer vår kropp med tas upp av kroppen och om det är en massa kemikalier och gifter i produkterna vi använder så går de in i vår kropp. Jag tänker återigen på den så kallade cocktail-effekten där ingen idag vet hur alla dessa kemikalier påverkar vår kropp och vår hälsa.

Det var en god vän till mig som först gav mig en så kallad shampoo-tvål. Jag provade tvätta håret med den. Man gnuggar tvålen och det bildas ett lödder precis som med vanligt shampoo. Sedan masserar man igenom hårbotten noga i ca 1-2 minuter. Sen är det bara att skölja ur. Tvålen är fantastisk och egentligen behövs inget balsam eller någon efterbehandling, men jag brukar ofta göra en så kallad sur eftersköljning med äppelcider blandat med vatten då håret blir extra mjukt och glansigt av detta.

Jag har också lärt mig att man inte ska kamma eller borsta håret igen förrän det har torkat helt efter en tvätt. Jag trodde det skulle vara omöjligt, men det går hur bra som helst. Jag ser ut som ett litet troll i håret tills det torkat men sedan går det enkelt att försiktigt borsta ut eventuella tovor. Anledningen varför man inte ska borsta håret när det är blött är för att det är extra känsligt då och lätt går av.

Här kommer en kort beskrivning till varför det inte är bra med vanligt schampo. Mestadels av informationen har jag lånat från sidan nopoo.se.

Schampo är oftast baserat på sulfater. Det vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES). Det är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten.

Håret har naturliga vårdande och mjukgörande oljor som skapas i hårbotten (sebum). Men genom att använda vanligt schampo med dess starkt rengörande effekt så tvättas allt detta välgörande fett bort. Det leder till att håret blir extremt torrt och för att råda bot på detta så måste vi använda balsam för att återfetta och återfukta håret. Det naturliga fettet tas alltså bort och ersätts med syntetiska ämnen och kemikalier.

I och med att håret torkas ut av sulfater så skadas det lättare. För att maskera skadorna innehåller många balsam silikoner och mineraloljor som lägger sig som en hinna på hårstrået. Det gör att håret ser blankt och friskt ut, men detta är bara en illusion skapad av den täckande hinnan. För att tvätta bort denna hinna behövs starka medel (schampo med sulfater) och det resulterar i en ond cirkel av shampo-tvättande följt av balsam-användande.

Även hårbotten torkas ut av schampo-användning och för att kompensera detta börjar hårbotten producera mer sebum som gör att håret blir fett snabbare. Det leder till att man tvättar håret igen och hårbotten blir ännu mer uttorkad.

Slutsats: Det är bättre att inte använda schampo med dessa starka rengöringsmedel (sulfater). Och att försöka fasa ut så att man bara tvättar håret en eller två gånger i veckan.

Ibland behöver man tvätta håret med ett så kallat sista-schampo innan man börjar använda sig av no poo-metoden. Detta för att den beläggning som finns på håret pga silikoner och mineraloljor i balsam är svåra att tvätta bort och då behöver man först tvätta ur detta med ett schampo som innehåller sulfater men som är fritt från silikoner och mineraloljor.


Läs gärna mer utförligt på nopoo.se där de utförligt beskriver metoden och också listar schampo som kan användas som sista-schampo.Så här ser shampoo-tvålen ut som jag tvättar håret med allt som oftast. Genom att massera hårbotten ordentligt efter att man gnuggat in shcampo-tvålen så stimulerar man produktionen av hårbottens egna välgörande fetter (sebum) som gör håret glansigt och fint. Denna finns att köpa på ICA Maxi. Jag blandar 1/2 dl ekologisk äppelcidervinäger med 5 dl iskallt vatten i en flaska. När jag duschat klart kliver jag ur badet och böjer huvudet framåt över badkaret och sköljer igenom håret med den kalla blandningen. Kylan gör att porerna i hårbotten stänger sig. Sursköljen gör håret extra mjukt och glansigt.Så här ser den enligt mig helt magiska aleppo-tvålen ut. Den tillverkas i staden Aleppo i Syrien och lagras länge för att få sina goda kvaliteter. Jag kommer berätta mer om denna i ett senare blogginlägg då aleppotvålen går att använda till allt från handtvätt, till hårtvätt, att tvätta både kropp och ansikte med. Men med denna tvättar jag alltså mitt hår med emellanåt. Jag köper våra aleppo-tvålar på jordklok.se.

Här är jag på mitt första besök hos en ekologisk frisör i somras, där jag färgade mitt hår med ekologisk färg. Ett besök som definitivt inte var det sista. 


Så här ser mitt hår ut nu. Det är drygt två månader sedan jag färgade mitt hår ekologiskt och färgerna sitter i mycket bättre än jag kunnat tro. Sedan jag börjat använda mig av no poo-metoden så har jag helt plötsligt fått självfall i mitt tidigare spikraka hår. Jag har inte tvättat mitt hår med vanligt schampo sedan i maj i år.

En hårborste med svinborst är bäst. När jag borstar håret med denna blir hårbotten alldeles varm av massagen och även detta stimulerar produktionen av de välgörande fetterna som gör håret glansigt. 


Det är väldigt sällan jag använder någon stylingprodukt numera i mitt hår. Förr använde jag galet mycket hårsprej för att få volym i mitt tunna lite platta hår, men numera tycker jag sällan att det behövs. Om jag någon gång vill använda spray så använder jag detta från Maria Åkerberg. Riktigt riktigt bra! Jag var skeptisk till en början då jag är van vid hårda sprayer med gas för att få volym, men denna med vanlig pump funkar så mycket bättre än jag kunnat tro. 


Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.