Kemikaliebanta badrumsskåpet - del 1

Uppdaterad version 2017-05-09.

Jag fick för en tid sedan frågan från en av mina läsare om jag inte kunde dela med mig av vilka typer av kemikaliesnälla produkter som jag använder, som man kan hitta i mitt badrumsskåp. Jag har här försökt att sammanfatta vilka produkter jag använder, men insåg att även fast jag använder väldigt få produkter så skulle detta inlägg bli väldigt långt. Jag kommer därför att publicera det i fyra delar. Varje vecka med start från och med idag kommer en ny del. Här är de delar jag kommer att ta upp:

Del 1:
- Schampo
- Balsam
- Torr-schampo
- Tandkräm och tandborste

Del 2:
- I badet
- Duschtvål
- Tvätt av ansiktet
- Handduk
- Hårborste

Del 3:
- Deodorant
- Hudkräm
- Återfuktning av ansiktet
- Mensskydd

Del 4:
- Makeup
- Torrborste
- Hårspray
- Necessär
- Handtvål i badrummet (fast och flytande)


Schampo 

Det var i maj 2014 som jag sist tvättade håret med "vanligt" konventionellt schampo. Anledningen är att vanligt schampo innehåller den starkt uttorkande sulfaten SLS och ofta också en lång rad med andra mycket tveksamma kemikalier, så som parabener (konserveringsmedel), konsistensgivare, färgämnen, parfym osv.

Jag och barnen använder numera främst Aleppotvål för att tvätta vårt hår. Denna magiska tvål består av endast tre ingredienser, nämligen olivolja, lagerbärsolja och salt. Inga kemiska tillsatser eller parfymdofter. Den görs med samma recept sedan tusentals år tillbaka i staden Aleppo i Syrien.

32% aleppotvål.

Det man ska komma ihåg när man tvättar håret med en schampotvål så rengör man håret på mekanisk väg, genom att med händerna massera hårbotten för att lösa upp smuts och fett. Med vanligt konventionellt schampo rengörs håret kemiskt, och eftersom det innehåller den starkt uttorkande sulfaten SLS så behövs knappt något eget arbete med händerna för att håret ska bli rent. Tvättar man enligt mer naturliga tvättmetoder får man jobba mer med händerna för att få håret rent. Genom att massera hårbotten, jag brukar massera ganska kraftigt, så stimulerar man samtidigt hårbottens egen produktion av dess vårdande och mjukgörande oljor (sebum) som ger glans och lyster till håret. Det är sen viktigt att sen alltid avsluta med att skölja kallt (se nedan under rubriken "balsam") så att fjällen på hårstråna som öppnas när man blöter håret och tvättar det, stängs igen. Helt stängda är de inte förrän håret torkat helt, så låt gärna håret lufttorka helt innan du borstar det.

En annan hårtvål som vi gärna använder är Malin i Ratans ekologiska tvålar när vi tvättar håret. Min absoluta favorit är Nässla & Björk på hamparep som är en rejält stor tvål som räcker otroligt länge och är lätt att hänga upp i duschen med det praktiska snöret. Andra favoriter är Rasul & Ringblomma och Ringblomma & Citrus. Alla tvålarna gör håret otroligt mjukt, lent och ger håret en fin lyster. Här har jag bloggat om Malin i Ratans tvålar tidigare. Jag köper tvålarna direkt från Malin i Ratan, men de finns också bland annat på Ekobutiken i Stadsträdgården, Örebro. Kom ihåg att det är viktigt med surskölj efter att du tvättar ditt hår med en schampotvål för att få den rätta pH-balansen i hår och hårbotten. Läs mer nedan under rubriken balsam.

Två favoriter från Malin i Ratan som är helt perfekta att tvätta håret med. 

Andra riktigt bra schampotvålar är de som finns att köpa hos ett annat svenskt litet företag med riktiga toppenprodukter, nämligen Devaz. (Det är här jag köper min aloe vera gel samt diskmedlet gjort av kokossåpa som var ett av de handdiskmedel som fick bäst i test enligt mitt stora test våren 2017). Devas schampotvålar fungerar på samma sätt som Malin i Ratans tvålar. Jag har precis börjat testa dessa, men de håller lika höga kvalitet som Malins. Här hittar du de olika schampotvålar de har, och något som är riktigt bra är att man kan köpa hem små testtvålar och prova sig fram vilken som är ens personliga favorit.

Schamptvålar från Devaz.

Ett annat helt fenomenalt sätt att tvättar håret är att göra det med ett s.k pulverschampo. Jag vet faktiskt inte om det finns fler märken ute på marknaden men den jag använder kommer från det svenska märket Klockargårdens. Jag gillar bäst den som heter Naturell, men den finns också med citrusdoft. Naturell är dock inte doftlös utan båda varianterna har doft av indiska örter. Så här tvättar du håret med dessa: Man blandar en kapsyl av pulvret tillsammans med 1/2 dl varmt vatten i en skål och fördelar sen detta över håret och masserar in. Jag tycker att det är enklast att fördela jämnt över håret om jag står med huvudet framåtböjt. Det stänker en hel del så detta bör göras i duschen så inte stänk hamnar där det inte ska vara. Jag köper pulverschampot på Jordklok.

Jag tvättar också håret emellanåt med pulverschampo från Klockargårdens. Det består av ned-malda tvättnötter. Håret blir härligt mjukt och luftigt av denna tvättmetod.

När man tvättar håret med en schampotvål kan det ibland behövas en ordentlig grovrengöring av håret, då håret efter en längre tids användning kan blir fett och svårt att få riktigt rent när man tvättar med schampotvål. Då är rhassoul lera helt fantastiskt. Jag köper min lera hos Velvety Organics (där jag även ibland köper arganolja och andra riktigt fina ekologiska oljor för hår och hud). Så här tvättar du håret med leran: Blanda 1,5 tesked av leran i en skål (ej metall) och fyll på med liten vatten tills du får en pasta. Fördela sedan denna i hår och hårbotten. Massera på liknande sätt som med schampotvålarna ordenligt både i hårbotten och ut i topparna. Låt gärna leran sitta i håret medan du duschar övriga kroppen så det får verka en stund. Skölj sen håret ordentligt med ljummet vatten. Denna tvättmetod ger en ordenlig djuprengöring av håret som får en luftig och mjuk känsla efteråt. Här har jag bloggat om Velvety Organics tidigare om du vill läsa mer om dem och här kan du beställa leran.

Rhassoul lera från Velvety Organics. Leran är också underbar att lägga som ansiktsmask.


Ytterligare ett annat sätt att tvätta håret utan att använda skadliga kemikalier är att göra en s.k rågmjölstvätt. Detta är riktigt häftigt, och har ni inte testat så tycker jag absolut att ni ska prova. Här beskriver jag hur jag går tillväga.


Balsam

Jag gör alltid en så kallad surskölj eller efterskölj när jag tvättat håret (detta kan man hoppa över om man tvättar håret med rågmjölstvätten eller pulverschampot om man vill). Surskölj kan liknas med balsam. Syftet är dels att ge håret dess rätta pH-balans igen som ofta blir för basiskt när man tvättar med en schampotvål, men också att genom kyla se till att fjällen på hårstråna stänger sig igen vilket främjar att håret inte skadas.

Jag använder vanlig ekologisk äppelcidervinäger som surskölj. Jag blandar 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl riktigt kallt vatten. Det kalla vattnet hjälper till att stänga porerna till hårsäckarna så att de slutar producera det egna fettet som gör håret glansigt. Med för mycket av detta naturliga fett blir håret annars fortare fett. Kylan gör också att hårstrånas fibrer sluter sig så att håret inte skadas och gör också att håret blir mer glansigt, dvs samma effekt som man vill få av ett vanligt balsam. Skillnaden är att med vanligt balsam så är den glansiga effekten endast en illusion då silikoner i balsam lägger sig som en hinna över hårstrået. Håret är många gånger väldigt skadat och trasigt om man tvättar sitt hår med vanligt konventionellt schampo som innehåller det starkt uttorkande sulfater, ofta förkortade SLS.

Jag använder en urdiskad flaska som tidigare innehållit Kung Markattas ekologiska äppelcidervinäger att blanda i. Jag kliver ur duschen och blandar äppelcidervinägern med vattnet, och häller detta med huvudet framåtböjt för att slippa få det kalla vattnet över resten av kroppen.

När jag hällt äppelcidervinäger-blandningen över håret så torkar jag sen håret som vanligt med en handduk. Det luktar lite av äppelcidervinägern när håret fortfarande är fuktigt men lukten försvinner så snart håret har torkat.

Ekologisk äppelcidervinäger köper jag i någon av de stora matvarukedjornas butiker, t ex Ica, Coop eller Willys. Det är denna jag oftast använder, men den filtrerade varianten går också bra.



Jag ska också tillägga att jag aldrig borstar mitt hår med hårborste innan det torkat helt, då detta sliter mycket på håret då det är mycket skört då det är blött eller fuktigt.


Torr-schampo

Det är jätteenkelt att göra sitt eget torrschampo, helt fritt från skadliga kemikalier. Jag läste för en tid sedan om en studie om hur skadligt konventionellt torrschampo var, men kan inte hitta studien nu. Någon av er läsare som läst samma och kan länka i kommentarerna? Det som är så bra med att göra sitt eget torrschampo är att det är helt giftfritt (något som torrschampona du köper hos frisören definitivt inte är), det är grymt mycket billigare och du blandar ihop det på ett kick och kan förvara i ditt badrumsskåp och bara ta fram när du behöver det, de dagar då håret kanske egentligen skulle behöva en tvätt men tiden inte finns för det. Då är ett bra torr-schampo räddaren i nöden. Använd gärna en tesil för att jämnt fördela torr-schampot över håret och rufsa ordentligt med dina händer genom håret så försvinner de feta partierna som genom ett trolleri.


RECEPT TORRSCHAMPO

FÖR MÖRKT HÅR:
2 msk arrowroot
3 msk ekologisk kakao

FÖR LJUST HÅR:
Endast arrowroot.

Pudra över håret och rufsa till så att pulvret går in ordentligt i håret. De feta partierna i håret försvinner. En räddare i nöden när tiden inte finns att hinna tvätta håret.


Endast två ingredienser (för mellan eller mörkt hår) och endast en ingrediens om du är blond.



Ett annat jättebra knep om du har fått fett hår men inte hinner eller vill tvätta håret är att helt enkelt tvätta luggen under kranen i handfatet med en shampotvål. En nytvättad lugg gör att hela håret ser fräscht ut. Det går supersnabbt och ger ett mycket bra resultat!


Tandkräm och tandborste 

När det gäller tandborste har jag fått backa när det gäller att plastbanta. Vi har nämligen hela familjen eltandborstar - i plast. Vi har testat tandborstar i bambu, och dessa är fantastiska, men det är svårt att få tänderna lika rena som de blir med en eltandborste, så där har vi frångått våra annars plastbantade principer. På morgonen använder vi dock de vackra tandborstarna från Humble Brush som finns att köpa fraktfritt bland annat här.

Vi borstar tänderna med Kingfishers tandkräm. Favoriterna är den som heter Fennel (fänkålssmak, smakar lite som lakrits), samt Mint. Barnens favorit är denna med jordgubbssmak. Vi har valt att borsta våra tänder utan fluor, men här vill jag poängtera att det är upp till var och en att avgöra vad som är bäst. Det finns ofta starka åsikter både för och emot fluor och det är en debatt som alltid kommer att finnas, och det finns inget enkelt svar. Vi har valt att dra ned rejält på socker i vår mat (även mat med tillsatt socker) och är noga med tandborstningen och hela familjen har tänder som enligt våra tandläkare är starka och fina. Fluor kan stärka tänderna, men är giftigt om man får det i kroppen, vilket är i princip omöjligt att undvika med barn som sväljer lite av tandkrämen, vilket även händer för oss vuxna vare sig vi vill det eller inte. Vi har gjort detta val, men jag förespråkar varken att borsta med fluor eller utan utan tänker att alla för göra sin egen personliga bedömning. Det som är så bra med Kingfisher dock är att deras tandkrämer finns både med och utan fluor, så alla kan använda dem oavsett vilket val man gör.

Många har frågat mig gällande Kingfischer då det finns en ganska vanlig missuppfattning gällande innehållet i deras tandkrämer. Läser man innehållsförteckningen på deras tandkrämer så kan man bland annat läsa att de innehåller "sodium lauroyl sarcosinate". Många tror att detta är samma som de starkt uttorkande sulfater som förkortas SLS och som man inom rörelsen No Poo vill undvika (här kan du läsa mer om vad No Poo innebär). Med SLS menar man sulfaterna "sodium lauryl sulfate" och "sodium laureth sulfate". Det som finns i Kingfishers tandkrämer har visserligen samma förkortning om man tar första bokstaven i de tre orden, men utvinns från kokosolja och är något helt annat än det som menas med SLS.

En tand- och munhålsvårdande rutin som jag gör är s.k oil pulling. Här och här har jag berättat mer om den flertusenåriga ayurvediska metoden som går ut på att man swishar runt ekologisk kallpressad kokosolja i munhålan i 10-20 minuter innan man sen spottar ut den i soporna, vilket ger fantastiskt resultat i form av god munhälsa (det läker bland annat tandköttet om det är inflammerat, samt gör dina tänder vitare).

Den fina tandborstmuggen är tillverkad av bambu och risskal och är helt nedbrytbar. Vi har köpt vår på Jordklok.se, här hittar du den. Vi använder eltandborstar men tandborstar i bambu till morgonens borstning. Här köper vi fraktfritt våra tandborstar från Humble Brush. Här beställer vi våra tandkrämer från Kingfisher.

Som vanligt påminner jag om att jag inte är sponsrad eller fått betalt av någon för att tipsa om deras produkter utan detta är mina egna högst personliga val som jag gjort utifrån att jag vill minska ned på de skadliga kemikalierna i vår vardag.

Nästa vecka kommer del två i denna serie. Då kommer jag att ta upp vad jag använder i badvattnet när vi badar badkar (det är främst barnen som badar badkar), vilken duschtvål vi använder, hur jag tvättar mitt ansikte, vilken handduk som jag älskar samt hårborste som jag valt.

Fram tills dess önskar jag er en härlig vecka. Allt gott så länge!




___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

  1. Kul att läsa att ni också använder Humble Brushs tandborstar. Vi skrev ju senast nu i helgen om hur vi plastbantat bort våra vanliga tandborstar till förmån för Humble Brushs fina, färgglada och ekologiska tandborstar:
    http://minimalisterna.se/hallbar-och-ekologisk-tandborstning/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att höra att det är fler som gillar dessa tandborstar :-) Er blogg är förövrigt underbar och jag inspireras mycket av era minimalistiska tankar. Allt gott önskar jag er. /Sara

      Radera
  2. Tack för ett jättebra tips! Har haft problem med torr hårbotten ffa på vintern då det kliar. Har provat lite olika preparat. Nu har jag testat tvålen du rekommenderade och det känns fantastisk.Har tvättat med tvål en gång och ingen klåda. Håret blev mjukt och glansigt. Tack för en bra blogg! /Sanna

    SvaraRadera
  3. Hej Sara!

    Jag har testat Malin i Ratans tvålar (funkar super) och gav mig på sursköljet med äppelcidervinäger - men jag tycker att håret luktar salladsdressing flera dagar efter tvätt. Ska sursköljet sköljas ur efteråt eller torkar man håret med sursköljet i håret?

    / Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emelie. Blandar du äppelcidervinäger med vatten (1 del ÄCV och 10 delar vatten) innan du sköljer det över håret? Jag brukar ta ca 1/2 dl i en flaska och fylla på med ca 5 dl kallt vatten. Det ska inte lukta när håret väl har torkat. Men jag vet att några väljer att skölja ur ÄCV med mer kallt vatten efteråt så kanske det passar bättre för dig. Man kan göra på båda sätten. Mvh /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.