Göra egen mjölksyrad gurka

Små gurkor som brukar kallas för västeråsgurka finns att köpa från slutet av sommaren och fram inpå hösten. De är ungefär en decimeter stora och har mindre kärnhus än vanlig gurka och därför passar de utmärkt till att fermentera. Receptet som jag ska dela med er idag är ett exempel på fermenterad mat, d.v.s mat som innehåller goda bakterier för vår tarmflora. Det kallas också för probiotika. Jag älskar denna typ av mat som är så otroligt stärkande för hälsan. Det slår tillskott av probiotika med hästlängder.

Tidigare har jag delat recept på hur du gör din egen surkål, syrad rödkål, kefir (mjölk-kefir), kombucha och vattenkefir. Även surdegsbröd bakas med levande bakterier. Klicka på respektive namn för att komma till recepten. Alla dessa gör jag regelbundet. Även prebiotika är viktigt för vår hälsa. Prebiotika är sådan mat som blir till mat för de goda bakterierna i tarmen. Probiotika är själva de goda bakterierna. Men för att de ska kunna överleva behöver de mat, prebiotika. Prebiotika är fibrer och det finns i alla typer av grönsaker. Ju fler olika grönsaker du äter desto bättre, vilket stödjer en rik tarmflora. Genom att se till att din tarmflora domineras av goda bakterier och inte de onda sjukdomsbringade så har du lagt en oerhört viktig grund för en god hälsa.

Det här receptet på mjölksyrad gurka ger en lite mildare smak än inlagd gurka som är tillverkad med ättika. Receptet som jag utgått från kommer från boken Fermentera - mat med jäst, mögel och bakterier, av Jenny Niekell. Men som vanligt har jag svårt att hålla mig till ett recept, så här får ni ta del av min variant.

Gurkorna blev verkligen supergoda och det är något verkligt speciellt att tillverka sin egen mat. Både stolthet och glädje över att jag vet exakt vad min mat innehåller och därmed kan undvika allt vad tillsatser heter. Tänk också på att alltid välja ekologiska råvaror för att slippa rester av bekämpningsmedel.


RECEPT MJÖLKSYRAD GURKA

1 kg ekologisk västeråsgurka
en liten ekologisk gul lök
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 msk ekologiskt gult senapsfrö
2 stycken ekologiska dillkronor
1 1/2 liter vatten
45 gram oraffinerat havssalt (eller jodfritt salt)

Tag fram två glasburkar med gummiring och snäpplock, ca 1 1/2 - 2 liter stora.

Lägg gurkorna en stund i en skål med kallt vatten. Skrubba dem sedan med en borste för att få dem rena och få bort all eventuell jord. Om du använder diskborsten så kolla så den inte har rester kvar av diskmedel. Lägg sedan gurkorna åt sidan.

Stick rakt igenom varje gurka med en provsticka på tre till fyra ställen på varje gurka (jag hade ingen så jag diskade en synål och stack med). Det förhindrar att gurkorna sväller upp och blir ihåliga.

Skala löken och skär i klyftor. Skala vitlök och skär i tunna skivor. Skölj dillkronorna.

Tag hälften av gurkorna till varje glasburk. Varva gurkorna med lök, vitlök, krondill och senapsfrön i burkarna.

Lös upp saltet i vattnet och häll sedan vattnet över alltihop. Lämna ca 1 cm högst upp. Blir det vatten över så häller du bort det. Om gurkorna vill flyta upp så försök att trycka ned dem så de hamnar under vattenytan.

Stäng locken och placera burkarna på en bricka på en mörk plats (t ex i ett skafferi) i 14 dagar. Sedan lyfter du in burkarna i kylskåpet och låter de stå ytterligare 14 dagar. Jag brukar skriva en liten lapp och fästa på burkarna där jag skriver datum när jag startade, och datum när det är dags att lyfta in i kylen samt datum när de är klara.

Gurkorna håller sedan i flera månader i kylskåp.

I slutet av september lade jag in gurkorna. Efter 14 dagar ställde jag in dem i kylskåpet och efter ytterligare 14 dagar var de klara att avsmakas. Att fermentera kräver minimalt med arbetsinsats. Det som däremot krävs är tålamod. Tiden behövs för att de goda bakterierna ska växa till sig. Det är dessa goda bakterier som sedan håller maten fräsch. Så här konserverade man mat förr i tiden. 

Allt som behövs för att lägga in gurkor.

Lycka över att ha tillverkat min egen första inlagda gurka. Den blev såååå god!

Det går också utmärkt att skiva gurkorna när de fermenterats klart för att ha färdiga skivor i en glasburk. 

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Så fint och informativt inlägg! Här syras det också. Kan riktigt längta efter dessa smaker. Ser otroligt gott ut!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad glad jag blir. Visst är det kul att mjölksyra grönsaker?! Så fort jag lärt mig behärska att fermentera en sak så vill jag testa på att göra något annat. Det står och bubblar lite varstans i vårt kök numera :-)

   Önskar dig en fin dag! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Kan man inte skiva gurkorna före fermenteringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna. Jag har aldrig testat det. Risken med det tror jag är att de blir alldeles för mjuka och faller sönder när de är klara. Men det är bara min gissning, att skalet blir det som håller ihop då gurkor innehåller så mycket vatten. Om du testar att göra med skivad gurka får du gärna återkoppla till mig hur det gick. 😊

   Varma hälsningar/Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.