Göra eget gelégodis

Majoriteten av våra hälsoproblem är kopplade till mage och tarm. Många lider av s.k läckande tarm, ett problem som bland annat innebär att du får ett sämre näringsupptag och ett tillstånd av kronisk inflammation uppstår. Man tror att just kronisk inflammation är boven bakom så gott som alla sjukdomar.

Ett sätt att hjälpa din tarm att läka är att äta kollagen eller gelatin som har en läkande effekt på tarmen. Gelatin är protein och utvinns ur kollagen som är kroppslig vävnad (hud, ben, senor). Gelatin är tillagat kollagen. Båda innehåller totalt 18 aminosyror och är riktigt hälsosamma och kan räknas till s.k superfood.

Vill man göra gelégodis eller annat där man vill att något ska stelna så är det viktigt att du använder gelatin och inte kollagen eftersom det senare inte stelnar på samma sätt som gelatinet gör.


Förr i tiden när vi åt kött så åt vi hela djuret och fick därmed naturligt i oss kollagen och gelatin. Numera äter vi nästan uteslutande endast muskelkött, och då är köttet utan både fett och senor. Kyckling säljs numera vanligtvis i filéer utan varken skinnet eller brosk kvar.

Jag har tidigare skrivit om benbuljongens läkande effekt (här kan du läsa det). Förutom att gelatin är läkande för tarmen så är det även bra för hår, hud, leder och bindväven. Det kan ge dig mjukare leder, starkare naglar och hår samt fylligare och mer elastisk hud. Det är även antiinflammatoriskt för hela kroppen. Känner du dig stel i leder? Testa att tillföra kollagen eller gelatin i din kost och se vad som händer.

Sedan en tid tillbaka har jag köpt hem kollagenpulver (detta). Jag kände att vi inte äter benbuljong tillräckligt ofta och äter därför pulvret som ett komplement. Pulvret använder jag numera dagligen i våra smoothies. För att göra gelégodis behövs dock gelatin för att få godisarna att stelna.


RECEPT GELÉGODIS

Ett paket frysta bär (225 - 250 gram), t ex sommarbär som innehåller hallon, blåbär, jordgubbar och björnbär, eller ett paket ekologisk mango
Saft från 1/2 ekologisk citron
1 matsked vatten
2 teskedar ekologisk honung
2 matskedar ekologisk kallpressad kokosolja
1 kryddmått ekologiskt vaniljpulver
1 matsked gelatinpulver

Värm bären tillsammans med citronjuicen, vatten, honung och kokosolja på svag värme tills kokosoljan och honungen smält. Tänk på att näring försvinner vid upphettning så värm försiktigt för att behålla så mycket näring som möjligt. Häll över allt i en glasburk som rymmer en stavmixer (jag använder glasburkarna från kokosolja till detta, de är helt perfekt storlek). Tillsätt vaniljpulver och gelatinpulver och mixa allting helt slätt.

Häll upp smeten i små formar som du penslat med lite olja innan, alternativt en mindre bakplåtspappersklädd form. Ställ i frysen i 2 timmar. Tag ut och skär lagom stora bitar om du gjort dem i en form, annars ploppa ut ur de små formarna och förvara i burk med tättslutande lock. De håller sedan i ca en vecka i kylskåp och betydligt längre i frysen.

Normalt brukar jag inte använda silikon i köket, för precis som med plast så kan det finnas tillsatsämnen i silikon som kan vara skadliga. Här gjorde jag dock ett undantag då det kändes roligare med formade godisar än såna man skär till själv i efterhand. Men det går givetvis lika bra att göra så om man vill vara säker på att inte skadliga kemikalier släpper till godisarna.

Vill man göra godisarna helt giftfritt så ska man undvika silikonform då även silikon likt plast kan innehålla hormonstörande tillsatsämnen. Lägg då ett bakplåtspapper i botten på en form i glas, porslin eller rostfritt stål och häll ut smeten. Efter att den stelnat i frysen så tar du ut och skär lagom stora kuber.

Tänk på att använda gelatinpulver och inte kollagen när du gör gelégodis, annars stelnar de inte. 

Gelégodis gjort på sommarbär.

Nu vill jag önska er alla en riktigt fin helg! Kom ihåg att pausa. Att ta tid för återhämtning och vila. Att göra ingenting. Detta är högst underskattat idag men så otroligt viktigt. Vi ses igen nästa vecka.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Ser gott och trevligt ut.
    Har du funderat över vad som används vid tillverkning av bakplåtspapper?
    I jämförelse med vad som kan söndras ut av silikonformen då.

    Även i detta inlägg skulle källor på dina påståenden vara bra eftersom de ger validitet istället för att kunna viftas bort som "prat" eller egna åsikter.

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.

      Svanenmärkta bakplåtspapper får inte innehålla perfluorerade ämnen (PFAS). Denna restriktion i lagstiftningen gäller inte silikon som kan innehålla hormonstörande ämnen av diverse slag, t ex mjukgörande ämnen. Jag har skrivit mycket om detta i flera av mina övriga inlägg om att kemikaliebanta. Läs gärna mer på Kemikalieinspektionens hemsida för mer info.

      Sen är det alltid trevligt om man törs stå för sina kommentarer genom att inte vara anonym. Då blir det så mycket trevligare stämning. 😊

      Med vänliga hälsningar Sara Johansson

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.