Eftermarinerad entrecote (Paleo)

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på kött som vi lagat i många år nu och som är lika gott som det är enkelt att tillaga. Jag älskar när matlagningen är enkel och de naturliga smakerna får träda fram. Det enkla är ofta det riktigt goda. Med bra råvaror behövs inte mycket för att laga riktigt, riktigt god mat. Ta till exempel receptet på rostbiff som jag delade nyligen. Det innehöll inget annat än kött, salt och olivolja. Istället är det långsam tillagning i ugnen som är nyckeln för att få det godaste köttet man kan tänka sig (HÄR är det receptet). Har du inte testat det än? Då tycker jag att du ska göra det!


Tänk på att alltid, alltid, välja ekologiskt svenskt kött och allra helst även naturbeteskött. Då vet du att korna fått växa upp och äta det de är skapta för att äta och att de inte är uppfödda på spannmål. Det gör bland annat att köttet innehåller den rätta ration mellan Omega 3 och Omega 6. Djur så växer upp på spannmål har mycket högre andel Omega 6 vilket är inflammationsdrivande i vår kropp. Kött från andra länder innehåller ofta också höga halter av antibiotika, så vi väljer alltid svenskt kött av den anledningen. Sverige ligger bland de främsta i hela världen gällande bästa djurhållning och minst andel antibiotika. Cypern har högst andel antibiotika i sitt kött.

Det är kontroversiellt med kött. Jag börjat mer och mer tro att kött kanske inte alls är så dåligt för klimatet som vi har fått lära oss. Det som är helt avgörande är vad det är för typ av kött, hur djuren haft det under tiden de växt upp, vilken föda de vuxit upp på o.s.v. Jag har full respekt för att vissa väljer bort kött av etiska skäl. Alla ni får bara bläddra förbi när jag delar recept med kött. Men att säga att kött är dåligt för klimatet tror jag inte riktigt är så enkelt som det har gjorts gällande. Kött är bland det mest näringsrika vi kan äta. Jag är fullt medveten om att jag sticker ut hakan och att det inte är några enkla, entydiga svar, men jag tror mer och mer att kött är något som många av oss faktiskt behöver äta för att vi ska må bra och våra kroppar ska kunna fungera optimalt. Jag lutar mina åsikter på personer som jag har stort förtroende för gällande hälsa och även hållbarhet, så som Anna Sparre (4Health), Karl Hultén och Anna-Maria Norman (Paleoteket), Sandra Owe (familygood) och många fler som har stor kunskap kring kost och hälsa. Jag har väldigt svårt att tro att något som är så hälsosamt för oss människor skulle vara något som skadar klimatet. Med det sagt vill jag ändå återigen förtydliga att visst kött är superdåligt för klimatet. Verkligen! Jag tänker på massuppfödda djur i Brasilien och andra ställen i världen där djur föds upp under helt vedervärdiga förhållanden och där de också äter riktigt dålig mat vilket såklart både gör köttet till ett dåligt alternativ ur hälsosynpunkt men också hur klimatsynpunkt.


Från början kommer receptet som jag ska dela med er idag från en av Nigellas kokböcker. Det som är speciellt med detta recept är att köttet marineras efter att det tillagats istället för innan. Det gör köttet sådär extra mört. Använd vilka örter du vill, de jag anger i receptet är bara förslag. T ex oregano, thai-basilika, persilja eller vanlig basilika. Servera köttet tillsammans med en riktigt god sallad.

RECEPT EFTERMARINERAD ENTRECOTE

Två skivor ekologisk entrecote, ca 500 - 600 gram
Lite kallpressad ekologisk kokosolja (till stekningen)
1/3 kruka ekologisk färsk timjan (eller samma mängd av annan färsk ört)
3/4 deciliter ekologisk kallpressad olivolja
1 stor ekologisk vitlöksklyfta, pressad
Rivet skal och saften från 1/2 ekologisk citron
1/2 tesked finmalet oraffinerat havssalt eller 1 tesked grovmalet oraffinerat havssalt (jag använder detta finmalda eller detta grovmalda havssalt)
Ett par rejäla tag med pepparkvarnen

Gör så här:

- Smält lite kallpressad kokosolja i kastrull så den smälter. Pensla köttbitarna med oljan på båda sidor så det inte fastnar när det ska stekas. Grilla i 3 minuter på hög värme på varje sida. Det ska vara riktigt hög värme, nästan så du tror att det ska brännas vid. Rör inte köttet under de 3 minuter de steks utan endast när du vänder på köttbitarna.

- Lägg timjanblad (eller annan ört), olivolja, pressad vitlöksklyfta, rivet citronskal och saften från citron, salt och peppar i en stor glasform medan köttet grillas. Citronen i marinaden gör att köttet tillagas lite extra sen när det ligger i marinaden efteråt så det är ingen fara om köttet är ganska rött när du tar upp det ur stekpannan.

- När köttet är stekt på båda sidor skär du upp det i centimetertjocka strimlor och lägger det sen i marinaden. Låt dra en stund och vänd sedan runt så att alla sidor av köttet får ligga i marinaden. Du kan också lägga ned köttet helt och låta det dra några minuter på varje sida i marianden innan du tar upp det och skivar i centimetertjocka stimlor.

Klart!

Blanda runt köttet med marinaden och låt det eftermarineras en stund innan det serveras. Vi serverar det ofta direkt ur formen som köttet marinerats i så kan man ta extra av marinaden att doppa köttet i eller att hälla över salladen.


Källor:
Antibiotika används allt mindre inom EU.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.