Rostbiff i lergryta (Paleo)

Har du svårt att tillaga kött utan att det blir torrt och tråkigt? Detta recept går inte att misslyckas med. Köttet blir så saftigt och oerhört smakrikt trots att det enda som används vid tillagningen är lite olivolja och salt. Rostbiff är perfekt att ha i kylen och kan ätas till mellanmål, som huvudrätt till en sallad, som en del av ett buffébord (t ex till påsk eller midsommar) eller som pålägg på en smörgås. Det passar utmärkt till denna notatissallad! Rostbiff är nötkött och rikt på bland annat vitamin B6, järn, zink och selen.

Det här är ett riktigt slow-food-recept. Mat som tar timmar innan det är klart att äta, men som kräver väldigt lite tid i arbetsinsats av dig. Du förbereder genom att ta ut köttet ur kylen minst en halvtimme, gärna en timme innan det ska tillagas. Sedan tillagas det i c.a en 1,5 timme i ung för att till sist ligga och vila i minst 1 timme innan det är redo att skäras upp och serveras. Receptet är inspirerat från kokboken Den läkande maten, av Cecilia Nisbet Nilsson.



RECEPT ROSTBIFF

1 kg rostbiff (svenskt och allra helst ekologiskt)
1 - 1,5 matsked ekologisk kallpressad olivolja (jag använder denna)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Gör så här:

- Ta ut köttet ur kylen en lång stund innan du ska starta, helst en timme innan så köttet är rumstempererat. Passa på att samtidigt lägga lergrytan i blöt (den behöver ligga med vatten i både grytan och locket i minst en halvtimme innan den ska in i ugnen).

- Häll över olivolja och klappa / massera försiktigt in den så hela köttet täcks av oljan. Salta sedan och gnugga in även detta lite grand. Lägg rostbiffen i lergrytan och tryck in en stektermometer till mitten av köttet. Ställ in i mitten av ugnen. Slå på ugnen när du ställer in grytan, 125 grader.

- Låt köttet tillagas i ugn tills det nått en innertemperatur på 55 - 65 grader (55 för blodigt, 65 för genomstekt). För mig brukar det ta ca 1 timme och 20 minuter att nå 55 grader.

- När innertemperaturen nåtts tar du ut köttet och tar av locket på grytan. Lägg aluminiumfolie runt köttet och låt vila, helst lika länge som det varit i ugnen, innan det skärs upp/serveras. Skär i tunna skivor (ju tunnare desto godare) och servera med t ex notatissallad (HÄR är receptet). Skär bara upp det som du har för avsikt att äta på direkten och spara resten av den lagade rostbiffen hel och skär upp eftersom du äter av den. Den håller en vecka i kylskåp.

Jag brukar hälla över det spad som blivit i lergrytan i en matlåda i glas och förvarar sedan köttet liggandes i detta spad. Spadet kan också användas som sås. Blir inget spad över så använd aluminiumfolien du använde tidigare att slå in köttet i innan du lägger det i kylskåpet.

Förutom att äta rostbiff som en del av en hel måltid så är det även oerhört gott att ha som pålägg på en smörgås.

När köttet nått en temperatur av 55 - 65 grader så tar du ut grytan ur ugnen. Ta av locket och lägg aluminiumfolie runt köttet. Låt det sedan vila i en timme innan det serveras. Har du ingen lergryta? Ta en titt på någon av dina lokala second hand-butiker. Jag hittade vår lergryta av märket Römertopf på Erikshjälpen för många år sedan. Den kostade 30 kronor. En ny kostar närmare 700 kronor.


Äkta surdegsbröd med tunna skivor av rostbiff. Garnera gärna med färska örter. Här har jag klippt över persilja samt timjan. På den främre smörgåsen är min egen lagade leverpastej (HÄR är receptet på leverpastej).









___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.