Soffritto (Paleo)

Min fru har gjort denna grönsaks-blandning många gånger de senaste året och redan första gången jag smakade så var jag tagen av de goda smakerna. Nu äntligen har jag själv testat att göra soffritto. Du använder soffritto likt buljong - för att krydda och ge smak åt olika rätter, men till skillnad från buljongtärningar och färdiga fonder är soffritto helt utan tillsatser. Den går dessutom snabbt att koka ihop. Använd den för att förhöja smakerna i din köttfärssås, soppa, sås eller gryta.

Soffritto kommer ursprungligen från Italien. En liknande variant finns i Frankrike och kallas där för mirepoix. I båda originalen är det lika delar av finhackad gul lök, selleri och morot. De steks i olivolja på låg värme. Grönsakerna ska bara mjukna, aldrig få färg.

I mitt recept har jag lagt till några ytterligare ingredienser: vitlök och tomater samt kryddat med citron, salt och peppar. Vill du göra den klassiska varianten så är det endast gul lök, selleri och morot som gäller. Hacka fint och stek på låg värme i 10-15 minuter. Eftersom olivolja inte tål värme så bra så valde jag att steka i kallpressad kokosolja. Det går även att steka i ghee eller smör (OBS: Smör är ej Paleo). Väljer du att steka i olivolja så tänk på att hela tiden ha låg värme.RECEPT SOFRITTO

2 små gula ekologiska lökar (eller en stor)
2-4 ekologiska vitlöksklyftor
2 stjälkar ekologisk selleri
3 små ekologiska morötter (eller 2 större)
2 matskedar kallpressad ekologisk kokosolja (eller ghee, smör, eller olivolja)
2 ekologiska tomater (eller ett paket krossade tomater)
1 matsked ekologisk tomatpuré (jag använder denna som består av endast tomater och inget annat)
2 deciliter vatten
Saften av 1/2 ekologisk pressad citron
1/2 tesked salt (jag använder detta eller detta)
lite nymortlad svartpeppar

Gör så här:

- Hacka lök och vitlök riktigt fint. Skär bort nedersta biten av stjälken på sellerin och skär resten i strimlor och hacka sen fint. Hacka morötterna fint. Stek allt på medelvärme i en rejäl klick kokosolja/ghee/smör eller olivolja. Grönsakerna ska inte få färg, endast bli mjuka. Stek på låg till medelvärme i 3-5 minuter.

- Tillsätt de hackade tomaterna / krossade tomater och tomatpuré. Stek ytterligare 3-5 minuter.

- Tillsätt vatten och pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Koka 3-5 minuter till. Du kan även ersätta vattnet med vitt vin.

- Toppa om du vill med något grönt, t ex fint hackad persilja eller basilika.

Klart!

Använd sedan soffritto t ex när du steker köttfärs. Stek köttfärs i kokosolja, smör eller ghee och när köttet är genomstekt häller du ned sofritton. Koka under lock i minst 20 minuter. Använder du soffritto i en sås eller slät soppa så mixa allt slätt med en stavmixer.Lika delar hackad selleri, morot och lök är basen i en klassisk soffritto.

Stek allt på låg till medelvärme. I originalet steker man med olivolja, men jag väljer hellre kokosolja, ghee eller smör för att undvika att olivoljan blir skadlig vilket den blir om den hettas upp för mycket. 
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.