Salta choklad & lakritsbollar

Här kommer ett recept på supergoda choklad & lakritsbollar med en salt touch. Det var en av mina följare på Instagram som tipsade mig om ett recept hos Mat-Tina (detta) nu när jag kör 30 dagar utan vitt socker. Som vanligt har jag supersvårt att hålla mig till färdiga recept utan att fixa och trixa med ingredienser så att det blir på det sätt jag gillar. Så idag bjuder jag på min variant.

Jag har ett sockerstopp då jag utesluter vitt socker och alla former av artificiellt socker mellan den 11 januari och 9 februari. Jag behöver ibland ta ett break när jag känner att det blir för mycket sött och att jag styrs av ett sockersug, så som det lätt kan bli under jul- och nyårshelgerna. Under mitt sockerstopp undviker jag såklart även sånt som är sötat med en mer naturlig sötning så som t ex dadlar, i hög utsträckning. Men nån gång ibland kan jag äta nåt sött som är raw food eller liknande, som är sött utan att innehålla vitt socker. Så är det med receptet som jag delar idag.

Lider du liksom jag av att känna dig som slav under sockret emellanåt? Mitt bästa quick-fix är att gå till kylen och ta en rejäl sked med syrade grönsaker. Just nu är vår kyl fylld av dessa: syrad rödkål, fermenterad rödbeta och surkål. Jag har stor craving efter syrade morötter så det får bli mitt nästa syrningsprojekt tror jag! Det är nåt med de mjölksyrade grönsakerna som direkt häver sötsuget. Så tips till alla er som vill bli kvitt sötsug. Jag har recept på de flesta grönsaker att syra. Kolla menyn här på hemsidan, klicka på recept och välj underkategorin Fermenterat så hittar du dem alla. Har du inte tid att vänta på att de ska bli klara (de tar i regel fyra veckor innan de är färdiga att äta) och vill köpa färdiga så tänk på att välja de som står i kyldisken. Gör de inte det så är de pastöriserade och innehåller därför inga av de goda bakterierna som är de syrade grönsakernas superkraft för dina tarmar. Jag brukar köpa Tistelvind om jag är för lat för att göra egna, men det finns också många små lokala aktörer som tillverkar syrade/fermenterade grönsaker så fråga i din butik.


RECEPT SALTA CHOKLAD & LAKRITSBOLLAR

Blir ca 25 stycken

10 stycken ekologiska färska dadlar, ca 130 gram (jag använder dessa)
2 deciliter ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1,5 deciliter ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
4 matskedar ekologisk kakao (jag använder detta)
1 deciliter ekologiska havregryn (jag använder dessa)
0,5 deciliter kallt starkt ekologiskt och rättvisemärkt kaffe
1 tesked oraffinerat havssalt, gärna grovmalet (jag använder detta)
2 teskedar ekologiskt lakritspulver (kan uteslutas) (jag använder detta)
1 deciliter ekologiska kokosflingor, att rulla bollarna i. (jag använder dessa)

Gillar du inte lakrits så uteslut bara lakritspulvret ur receptet.
Genom att ta grovmalet havssalt blir det lite crunchy känsla på bollarna.
Mandelmjölet kan bytas ut mot andra nötter eller fröer, t ex ekologiska cashewnötter eller solrosfrön.

Gör så här:

- Kärna ur dadlarna och mixa dadlar med mandelmjöl först i en matberedare.
- Tillsätt sedan resten, förutom kokosflingorna.
- Mixa allt till en ganska slät smet.
- Ställ i kylskåp en halvtimme.
- Forma till lagom stora bollar och rulla dem runt på ett fat med kokosflingor.

Klart!Vill du ha ett recept på chokladbollar om är helt Paleo så rekommenderar jag DETTA recept.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.