Fermenterade rödbetor

Jag fortsätter min fermenterings-resa med att testa ytterligare en variant av mjölksyrade grönsaker. Nu hade turen kommit till rödbetor. Jag testade Tistelvinds fermenterade rödbetor (dessa) till jul och de var så goda att jag bestämde mig för att testa göra egna. Nu känner jag mig så pass varm i kläderna när det gäller att fermentera grönsaker att jag törs experimentera rätt mycket på egen hand. Receptet som jag delar idag är helt mitt eget.

Dessa fermenterade / syrade / mjölksyrade rödbetor (tre ord som betyder samma sak) är jättegoda att äta bara som de är, eller som ett tillbehör till maten. Du kan också jätteenkelt göra en supergod rödbetssallad genom att blanda 2/3 av de fermenterade rödbetorna med 1/3 majonnäs. HÄR delar jag recept på hur du gör din egen majonnäs.

En burk med rödbetor, vitkål, lök och salt redo att börja fermenteras.

Jag använder detta salt som räknas som ett av världens bästa oraffinerade havssalt. Salthalten bör ligga mellan 1-2% av den totala vikten grönsaker. I detta recept har jag använt mig av lite drygt 1,5% salthalt. Det blev väldigt bra.

Börja med att desinficera de glasburkar du tänker använda. Det gör du enkelt genom att ställa in dem i ugnen på 125 grader i 15 minuter. Då tar du död på eventuella bakterier som annars kan finnas i burken. Tänk dock på att låta burkarna svalna innan du fyller dem med kålen då hög temperatur tar död på de goda bakterierna. Det går givetvis även bra att diska burkarna väldigt noga, men tänk på att skölja ordentligt då även väldigt små rester av diskmedel som blivit kvar i burken efter diskning annars lätt kan förstöra processen.


Färdiga fermenterade rödbetor. Skålen på bilden köpte jag nyligen på loppis för ynka 5 kronor. Skålen i bakgrunden är en Kockums i emaljerat stål som även den är fyndad second hand. Den använder jag till att förvara lök i.

Till detta recept passar en glasburk med snäpplock och gummiring i storleken 1 1/2 liter.

RECEPT SARAS SYRADE RÖDBETOR

1 kg ekologiska rödbetor (1000 gram)
0,6 kg ekologisk vitkål (600 gram)
2 stycken små eller 1 stor ekologisk gul lök (ca 150 gram)
2 matskedar oraffinerat havssalt (30 gram)

Skala och skölj rödbetorna och skär vitkålen i lagom stora bitar. Mata ned i en matberedare med kniv, lite i taget och häll successivt över i en stor skål av glas eller porslin.

Häll saltet över de rivna grönsakerna och låt gärna stå i 30-45 minuter. Då hjälper saltet till att dra ur vätskan ur grönsakerna.

Sen är det dags att massera grönsakerna. Knåda med händerna tills de vätskar så pass mycket att det rinner när du pressar en näve med grönsaker i din hand. Om det bara droppar behöver du massera lite till så det blir mer vätska.

Hacka löken fint och tillsätt med rödbetorna och vitkålen. Blanda allt och pressa ned så det blir ganska hårt pressat i en glasburk med snäpplock och gummiring. Det behöver vara några centimeter kvar upp till kanten på burken.

Lägg ett blad av vitkål som lock högst upp, som du sköljt innan. Se till att inget av bladet sticker upp utan att allt hamnar under vätskan.

Jag använder sedan ljuskoppar i glas eller små créme brulée-formar som jag lägger på toppen som tyngt ovanpå grönsakerna, innan jag knäpper igen locket.

Ställ burken på ett fat med kant (det kan pysa över) och ställ mörkt i rumstemperatur, t ex ett skafferi, i två veckor.

Ställ in i kylen i ytterligare minst två veckor innan du öppnar burken. Ju längre du väntar desto mer hinner smakerna utvecklas och hållbarheten blir längre på dina syrade grönsaker. Jag väntade tills burken stått 3 veckor i kylen innan jag öppnade den.

Klistra gärna en liten kom-ihåg-lapp på burken med datumet när du startar fermenteringen, datumet två veckor framåt (då burken ska in i kylen) samt datumet ytterligare två veckor längre fram (då burken tidigast ska öppnas).

Klart!


Det blir svårt att hinna fermentera rödbetor så de är klara till påsk, så varför inte göra som jag och testa att köpa en burk av Tistelvinds rödbetor och blanda med majonnäs så har du en fantastisk rödbetssallad till påsk-buffén. Om du tycker det blir lika gott som jag tyckte så kan du sedan göra dina egna syrade rödbetor.

Obs: Jag är inte sponsrad.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar