Energibollar (Paleo)

Idag bjuder jag på ett recept som jag komponerat ihop helt på egen hand. Jag kallar dessa bollar för energibollar. De är nämligen sprängfyllda med både näring och energi från bland annat mandelmjöl och ekologisk kallpressad kokosolja. De är så vansinnigt goda! De är helt Paleo, d.v.s bakade med ingredienser som vi människor är genetiskt programmerade för att äta och helt fria från mjölk, gluten och vitt socker. Bollarna blir lite mjukare än vanliga chokladbollar. Du lagar dem snabbt och enkelt. Ett perfekt recept att slänga ihop när du får oväntat besök och vill bjuda på lite go-fika, eller när du vill ta med familjen eller vänner på en spontan utflykt. Detta är ett recept som barnen gärna kan vara med och laga. Själva mixandet bör dock göras av en vuxen. Rulla dem i små bollar till lagom stora munsbitar.

Om du inte tycker att Paleo är viktigt så kan mandelmjölet bytas ut mot ekologiska havregryn och den kallpressade kokosoljan kan ersättas med 100 gram ekologiskt smör.

Vill du ha lakritssmak på dina bollar så tillsätt 3 teskedar ekologiskt lakritspulver i smeten.


RECEPT SARAS ENERGIBOLLAR (PALEO)

Blir ca 25 stycken små bollar

12 ekologiska färska dadlar (jag använder dessa)
5 dl ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1 dl ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
4 matskedar ekologiskt avsvalnat starkt kaffe
1,5 teskedar oraffinerat havssalt (jag använder detta)
0,75 dl ekologisk kakao (jag använder detta)
2 kryddmått ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)

Eventuellt 3 teskedar ekologiskt lakritspulver (jag använder detta) eller 3 teskedar pepparkakskrydda för energibollar med smak av julen.

1 dl ekologiska kokosflingorpumpafrön eller sesamfrön, att rulla bollarna i.

Gör så här:

- Kärna ur dadlarna och lägg i en skål. Tillsätt mandelmjöl, kokosolja samt kaffe och mixa allt med en handmixer.

- Blanda sen i salt, kakao och vaniljpulver. Vill du ha lakritssmak så tillsätt även lakritspulvret. Du kan istället för lakritspulver lägga till samma mängd pepparkakskrydda för att få bollar som passar perfekt under julen. Mixa lite till, alternativt knåda med dina händer så allt blandas väl.

- Ställ gärna en liten stund i kylen och rulla sedan små bollar.

- Avsluta med att rulla bollarna i t ex kokosflingor, sesamfrön eller pumpafrön.

Lägg gärna upp dina energibollar på ett vackert fat med guldkant. Detta fat har jag fyndat på loppis för några ynka kronor.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.