Tomatsoppa på rostade tomater

Det här receptet har jag fått av min svärmor som bor i Kanada. En mustig soppa med massor av smak som har lite tuggmotstånd och är chunky. Genom att rosta tomater och morötter i ugn först får denna soppa otroligt härlig smak. Den passar perfekt att värma sig med nu i höst och är sprängfylld med näring. Fortfarande är tomater i säsong och ofta väldigt billiga så här års. Att handla råvaror i säsong är klimatsmart och ofta också mycket billigare. Dessutom smakar grönsakerna så mycket mer när de är i säsong. Vill du veta vilka råvaror som är i säsong just nu, eller söka på en enskild råvara för att se när just den är i säsong så kolla in Säsongsguiden från Äkta Vara som du enkelt kan ladda ned till din mobil.


Jag kokar nästan alltid mina soppor med min egen benbuljong som bas, men det går givetvis också bra att använda vatten. Detta recept är Paleo. Jag valde att servera soppan med stekt surdegsbröd till, vilket var oerhört gott. Vill du att måltiden ska vara 100% Paleo så utesluter du brödet eller väljer ett bröd som är Paleo.

Vill du hellre ha en slät soppa så avsluta bara med att mixa den färdiga soppan med en handmixer.

RECEPT SOPPA PÅ ROSTADE TOMATER

1 kg ekologiska röda tomater
2 - 3 ekologiska morötter
Kallpressad ekologisk olivolja
1/2 tesked oraffinerat havssalt
Ekologisk nymald svartpeppar (valfritt)
1 stor ekologisk gul lök
4 ekologiska vitlöksklyftor
2 1/2 dl vatten (eller ännu bättre; ekologisk benbuljong)
1 förpackning ekologiska krossade tomater
Några kvistar färsk ekologisk basilika
Några kvistar ekologisk färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
1 tesked torkad oregano
1/2 tesked ekologisk spiskummin
1/2 tesked ekologiskt paprikapulver
En skvätt ekologisk lime juice (jag använder Kung Markattas färdiga när jag inte har färsk lime)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 225 grader.

- Dela tomaterna på hälften. Skala och dela morötterna på hälften och sedan i stavar. Lägg tomathalvor och morotsstavar i en långpanna. Salta och mortla lite svartpeppar (om du vill) och ringla över rikligt med olivolja. Gratinera i ugnen i 35 minuter. Låt sedan vila i 10 minuter.


- För över tomater och morötter i en djup skål. Mixa med en handmixer. Tillsätt lite av vattnet / benbuljongen och mixa allt till en slät krämig konsistens.

- Hacka lök och vitlök och stek mjuka under några minuter i lite smör på medelvärme i en kastrull. De ska inte få färg utan endast mjukna.

- Hacka basilikakvistarna grovt.

- Tillsätt tomat- och morots-mixen i kastrullen med lök och vitlök. Tillsätt resten av vattnet / benbuljongen, krossade tomater, basilika, timjan-kvistarna, oregano, spiskummin och paprika.


- Låt kastrullen stå och småputtra på svag värme i 20-30 minuter.

- Toppa soppan med en skvätt pressad lime och ringla lite olivolja när soppan serveras.

Servera med t ex surdegsbröd (OBS: Inte Paleo) där brödskivorna stekts krispiga i smör eller ghee i en stekpanna tills de får en gyllenbrun yta. Gnugga brödskivorna med en vitlöksklyfta innan stekning för att få vitlöksbröd.

Bon Appétit!

Jag valde att servera soppan med krispigt vitlöksbröd gjort av äkta surdegsbröd. Jag gnuggade skivorna med en vitlöksklyfta och stekte i massor av smör tills de blev krispiga och fick en fin gyllenbrun yta. 

Jag fick detta recept av min svärmor som bor i Kanada. Det var så gott att jag bara var tvungen att dela det med er läsare. Denna soppa kommer jag definitivt att göra många gånger igen.

Gillar du tomatsoppa så kolla gärna in mina andra recept Galet god tomatsoppa som innehåller cashewnötter samt Mättande tomatsoppa (Paleo).


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.