Galet god tomatsoppa

Så här på hösten är det så gott med värmande soppor tycker jag. Denna är en av mina absoluta favoriter. En "riktig" tomatsoppa, gjord på massor av ekologiska tomater och garanterat fri från tillsatser som färgämnen, konsistensgivare och annat som finns i de färdiga tomatsoppor man kan köpa. För att få den där extra mättnaden och proppa soppan full med ytterligare nyttigheter så blötlägger jag cashewnötter och har i.


RECEPT RIKTIG TOMATSOPPA

1,2 kg ekologiska tomater
4-5 ekologiska vitlöksklyftor
3 msk ekologisk kallpressad olivolja
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
2 dl ekologiska cashewnötter
1-2 tsk ekologisk grönsaksbuljong (eller 1 buljongtärning)
2 dl vatten
Havssalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

- Lägg cashewnötterna i blöt 2 timmar innan. Genom att blötlägga nötter så lockas alla de nyttigheter som finns i nötterna fram och man kan tillgodogöra sig dem mycket, mycket mer när vi sedan äter dem.

- Värm ugnen till 180 grader.

- Dela tomaterna på hälften och lägg dem i en långpanna (det fyller upp en hel långpanna). Pressa eller hacka vitlöken fint och strö den över tomaterna samt ringla över olivoljan. Krydda generöst med salt och eventuellt peppar. Ugnsbaka i 25 minuter. 

- Under tiden kan du hälla av vattnet från cashewnötterna och torka dem lätt med ett hushållspapper. Strö sedan nötterna över tomaterna och in i ugnen igen i ca 20 minuter till, tills tomaterna blivit mjuka och fått lite färg.

- Skrapa ned tomater, cashewnötter och alla vitlökssafter i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongen (eller om du har egen kokad buljong så ta 2 dl av denna istället). Mixa allt med en handmixer (alternativt kör i en vanlig mixer). Värm på försiktigt när det är dags att servera. Ringla gärna lite olja över den färdiga soppan direkt i tallrikarna. Krydda eventuellt med lite paprikapulver om du vill.

- Toppa gärna med stekta halloumikuber och något grönt, t ex basilika eller ärtskott.

Soppan är också jättegod att äta kall, särskilt sommartid. Servera den då kylskåpskall och toppa t ex med massor av strimlad basilika eller mynta.

Vi har soppdag ungefär en gång i veckan hemma hos oss, den dagen då jag gräddar surdegsbröd. Färskt bröd att doppa i soppan är sååå gott! Toppa gärna soppan med något grönt. Här har jag tagit ärtskott.
Det blir en god kontrast och extra mättnad att steka små kuber av halloumi att lägga i soppan. 
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Mums! Jag brukar mixa ner ekologiska linser för bättre proteininnehåll. Smakar fortfarande tomat :)
  Tack för ditt svar om bildäck på förskolan, jättesnällt!

  Karin

  SvaraRadera
 2. Åh, det ska jag testa nästa gång. Tack för tipset Karin. Glad halloween önskar jag dig. Med vänliga hälsningar / Sara

  SvaraRadera
 3. Åh, det ska jag testa nästa gång. Tack för tipset Karin. Glad halloween önskar jag dig. Med vänliga hälsningar / Sara

  SvaraRadera
 4. Åh, det ska jag testa nästa gång. Tack för tipset Karin. Glad halloween önskar jag dig. Med vänliga hälsningar / Sara

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.