Höstens favorit - linssoppa

Idag vill jag dela med mig av ett favoritrecept som går på repeat hemma hos oss, särskilt så här på hösten. Det är så gott att värma sig med en soppa när hösten kommer. Denna soppa tar max en halvtimme att laga. Jag älskar recept på näringstät och bra mat som ändå är "snabbmat". Ibland så finns varken tiden eller orken att stå och laga mat. Ändå kanske det är just dessa dagar som vi allra mest behöver ge vår kropp maximalt med näring så den får en chans att återhämta sig och vi kan få energin tillbaka. Denna soppa är perfekt för de där stressiga vardagarna när orken tryter. Blir det soppa över så är detta en sån där soppa som bara blir godare och godare ju längre smakerna fått stå och dra in. Den håller en knapp vecka i kylskåp. Värm i så fall på svag värme på spisen innan du serverar den igen.


HÖSTENS FAVORITSOPPA - LINSSOPPA

Räcker till 4 personer.

Börja med att blötlägga linserna dagen innan du ska laga soppan. För mig fungerar blötläggning också som en spark i baken, att laga bra mat. Har jag lagt i blöt dagen innan så är jag mycket mer motiverad att laga god hälsosam mat dagen efter då allt är förberett för det.

1 ekologisk gul lök, fint hackad
1/2 msk ekologisk curry
1/2 msk ekologisk spiskummin
2 tsk garam masala (HÄR hittar du mitt recept på denna kryddmix)
3 ekologiska vitlöksklyftor, fint hackade
1 burk ekologisk kokosmjölk eller kokosgrädde
2 förpackningar ekologiska krossade tomater
2 tsk ekologisk grönsaksbuljong (jag använder denna, alternativt ännu hellre en burk av min egen benbuljong, ca 2 dl)
1 dl ekologiska belugalinser (jag använder dessa)
1 dl ekologiska röda linser (jag använder dessa)
1/2 pressad ekologisk lime eller citron (eller pressad limejuice, denna)
1/2 msk ekologisk honung
oraffinerat havssalt och peppar

Hacka den gula löken fint och fräs på låg till medelvärme i en rejäl klick med ekologisk kallpressad kokosolja tillsammans med kryddorna i några minuter. Löken ska inte brynas utan endast mjukna, så använd inte för hög värme. Tillsätt sen den hackade vitlöken och fräs med en kort stund innan du häller i tomatkross, kokosmjölk och buljong och kokar upp. Lägg i belugalinserna och låt puttra under lock i 10 minuter. Tillsätt sedan de röda linserna och låt fortsätt att puttra i ytterligare 10 minuter. Avsluta med att pressa i en halv lime eller citron (alternativt pressad limejuice på flaska) och tillsätt honungen. Smaka av med salt och peppar. Vid servering kan du toppa din soppa med något grönt, t ex lite persilja eller timjan samt lite groddar. Klart!Genom att blötlägga nötter, spannmål och baljväxter så kan man maximera den näring som finns i råvaran. När du blötlägger så bryts något som kallas för fytinsyra ned som finns i dessa råvaror. Fytinsyra fungerar som en nyckel som ser till att vitaminer och mineraler i spannmål och baljväxter är låsta. Detta är för att skydda växterna under tiden de växer. Men fytinsyra gör att det blir svårare för vår kropp att tillgodogöra sig näringen, eftersom den hindrar kroppen från att komma åt alla näringsämnen. Genom att blötlägga så låser man upp nyckeln och dessa näringsämnen blir tillgängliga för den mänskliga kroppen att ta upp.

Så ett tips för er som äter gröt till frukost, är att lägga den i blöt redan kvällen innan. Det gör att så mycket mer näring blir tillgängligt, vilket gör att du heller inte behöver äta lika mycket för att bli mätt om du blötlagt kvällen innan.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.