Vabruari-tips.

Januari och februari innebär för många, särskilt de som har barn, att förkylningarna duggar tätt. Vi har klarat oss riktigt bra från detta i flera år. Jag ser en stark koppling till då vi började lägga om vår kost och äta mer ren mat utan tillsatser, fylld med näring, och utan tillsatt socker. Men i år precis när vi konstaterat att vi är så friska så fick ett av våra barn feber. Barnen har sedan dess avlöst varandra i vad vi tror är årets influensa, med närmare en vecka med feber vardera under totalt nästan tre veckor.

Jag tänkte att jag kunde dela med mig av de tips som vi brukar ta till för att stärka vårt immunförsvar när sjukdom som förkylning och feber ändå slår till. Grunden är en hälsosam livsstil under årets alla månader för att slippa bli sjuk så ofta. Med det menar jag bland annat att:

- Äta riktig mat fri från tillsatser och istället fylld med näring.
- Prioritera sömn och återhämtning och försöka leva livet med så lite stress som det bara går.
- Tillbringa mycket tid utomhus (allra helst då det är ljust ute), samt att
- Minska tiden av stillasittande och s.k skärmtid så mycket det går och se till att öka tiden då du rör på dig. Naturlig rörelse i vardagen är så viktigt för att kroppen ska kunna fungera som den ska. Följ gärna mitt tips att jag tänker varje gång jag tar trapporna istället för rulltrappa eller hiss. "Nu förlänger jag mitt liv!" För så krasst är det. Med mer rörelse så förlänger du livet och mår så mycket bättre.

Men trots att man lever hälsosamt, med tid för återhämtning, en bra sömn, mat som stärker o.s.v så kan man ju ändå bli sjuk, även om risken för detta förstås är betydligt mindre.

Så här i förkylningstider är det extra viktigt att komma ihåg att tvätta händerna med tvål och vatten. Gör det till en rutin att barnen tvättar sina händer direkt när de kommer hem från förskola och skola. Detta är så otroligt enkelt men oerhört effektivt för att hålla sig frisk.



Detta gör jag för att stärka vid tecken på förkylning eller feber.


Jag försöker stärka mig med sånt som jag vet har stor betydelse för immunförsvaret. Vi vuxna tar ett ganska stort intag av extra tillskott med C-vitamin. Man behöver inte vara orolig att överdosera detta då överflödet kissas ut. Jag brukar ta ca 1000 mg en gång i timmen i några timmar när jag känner att jag håller på att bli sjuk. Så klart är mat som innehåller mycket C-vitamin riktigt bra, så som paprika, broccoli, bär och frukter toppen att få i sig.

Socker gör att förkylning och feber får mer bränsle så det försöker jag undvika så mycket jag kan. Det innebär t ex att vi inte ger glass till våra barn när de har ont i halsen. Däremot får de en liten bit av en skalad ingefära att suga på vilket lindrar halsen samtidigt som det stärker det friska i kroppen.

Även D-vitamin tar vi vuxna i stora mängder vid första tecken på feber eller förkylning, 3-4 gånger mer än vi vanligtvis tar de första två dagarna. Vi tar detta tillskott hela familjen, året om förutom under sommarmånaderna.

Zink och selen är också bra tillskott att ta. Detta tar dock bara vi vuxna, jag ger aldrig kosttillskott till barnen förutom D-vitamin och Omega 3.

Många örter har väldigt bra egenskaper att stärka det friska, så som rosmarin, timjan och salvia. Har jag färsk salvia hemma så suger jag på ett blad vilket även lindrar skönt halsont. Både ingefära och vitlök är andra kraftfulla livsmedel som jag gärna använder i matlagning och dryck så vi alla får i oss detta. Rå vitlök hackad riktigt fint är bäst, då vitlöken maximerar sin potential då den är fint, fint hackad (bättre än att pressa med andra ord). Vissa av de hälsobringande egenskaperna förstörs när vitlöken upphettas. Jag brukar t ex göra en dipp med ekologisk turkisk yoghurt, lite salt, pressad citron och fint hackad vitlök som barnen kan doppa grönsaksstavar i. Ingefära är super att gå och suga på som jag skrev istället för en sockerstinn halstablett. Men även riven i ett glas vatten eller i en smoothie är exempel på sätt som jag använder ingefäran på. Jag brukar starta morgonen med ett stort glas vatten med ingefära och pressad citron. Jag river ingefära på finaste riven på ett rivjärn och sätter i ett stort glas med vatten. Ljummet vatten är bäst, så jag brukar koka upp lite vatten och häller ca 10% av det i ett glas med rumstempererat vatten för att få perfekt temperatur.

Stress och dålig sömn försvagar immunförsvaret mycket så det är två faktorer som är bra att hålla koll på för att ge kroppen maximala förutsättningar att tillfriskna. Avsnitt 6889, 121 samt 246 av hälsopodden 4Health med Anna Sparre handlar om detta så vill du lära dig ännu mer om hur du själv kan stärka immunförsvaret samt bota och lindra förkylning, inklusive ett stort gäng huskurer med vetenskapligt stöd så lyssna på dessa tre avsnitt. Där förklarar Anna mer utförligt varför huskurerna fungerar. Klicka på siffran för respektive avsnitt så kommer du direkt till information om podd-avsnittet och kan lyssna.

I veckan testade jag även att koka 4Helaths hostmedicin som fungerar mot både hosta, förkylning och halsfluss. Jag tänkte dela med mig av receptet så som jag gjorde det här nedan. Gul lök och vitlök är antimikrobiellt, d.v.s tar död på bakterier och annat, samt antiinflammatoriskt och även slemlösande. Timjan innehåller tymol som är antimikrobiellt samt inflammationsdämpande, slemlösande och verkar avslappnande på musklerna som är involverade i hostandet. Salvia är desinfekterande. Ingefära är antiinflammatoriskt. Peppar är slemlösande och kanel ger en en god smak och verkar lenande för halsen. Honung används traditionellt vid förkylningar, halsont och hosta. Fänkål och gurkmeja är antiinflammatoriskt. Gurkmeja räknas som ett av det allra starkaste antiinflammatoriska kryddor som finns och själv dricker jag guldmjölk gjort på detta så gott som varje morgon året om. Här hittar du receptet på min variant av guldmjölk.

Detta är vad som behövs för att koka din egen hostmedicin.


RECEPT HOSTMEDICIN

3 dl vatten
en liten ekologisk gul lök
2 klyftor ekologisk vitlök
50 gram ekologisk ingefära
2 tsk torkad ekologisk timjan (eller mer färsk)
Några torkade blad torkad ekologisk salvia (eller färsk om du har)
ca 10 ekologiska pepparkorn
en ekologisk kanelstång
1 tsk ekologisk gurkmeja (eller en större bit färsk)
1/2 ekologisk fänkål (kan uteslutas eller ersättas med anis)
1/2 - 1 pressad ekologisk citron
1 msk ekologisk honung

Skala och hacka löken, vitlöken och ingefäran och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Tillsätt timjan, salvia, pepparkorn, kanelstång, gurkmeja och eventuellt fänkål. Koka på svag värme med lock i 30 minuter. Sila av och låt svalna. Blanda sen ned citronsaft och honung. Förvara i kylen i glasburk med tättslutande lock. Ta en liten shot varje morgon innan frukost.

Man kan också använda lite i en kopp kokhett vatten och dricka som te.

Komplettera gärna med att gurgla med saltvatten morgon och kväll.

Denna hostmedicin ratades av barnen men vi vuxna har tagit den de senaste dagarna varje morgon för att motverka att själva bli smittade av barnens förkylningar. Jag tycker att den är riktigt god och uppfriskande och kommer definitivt att göra den fler gånger.

Ett annat tips är min egen ingefärsshot som du hittar recept på här. Det receptet ger en större mängd och den räcker lite längre än hostmedicinen ovan. Båda två är dock riktigt bra för att både lindra och förebygga förkylning.

Ett av barnen drabbades även av öroninflammation som gjorde enormt ont i båda öronen. Det är ganska vanligt hos barn att en tuff förkylning leder till öroninflammation. Jag skalade en liten vitlöksklyfta och skar till i lagom storlek för att få plats i vardera örat. Jag fäste med kirurgtejp, men man kan även fästa med en gasbinda lindad runt hela huvudet eller en mössa. Hon gick från enorm smärta till helt smärtfri på några timmar. Jag fick också tipset att ge koksaltvatten i båda näsborrarna för att få fri passage då det annars är risk att öroninflammationen kommer tillbaka. Jag köpte detta på Apoteket (Renässans, Plus+) för att enkelt kunna spraya upp i näsan. Obervera att man inte ska pressa eller hacka vitlöken, då det blir alldeles för starkt och kan skada örat.

Vid hosta har vi ett knep som fungerar klockrent varenda gång. Det är nästan som trolleri. Vi skalar en lök och skär i klyftor och lägger i en skål och häller på kokande vatten så att bara toppen av löken är ovanför vattenytan. Sen ställer vi detta nära barnens säng när de går och lägger sig på kvällen. Det fungerar så otroligt bra, men det är viktigt att göra detta direkt när man hör att hostan börjar och inte väntar för länge för då fungerar det inte lika effektivt. Att låta barnen sova lite halvsittande genom att bulla upp med kuddar är också bra både vid öroninflammation och hosta.

Generellt tar vi inte febernedsättande medicin när vi eller barnen får feber. Feber har en otroligt viktig funktion i kroppen och genom att ta febernedsättande så stör man kroppens egen läkningsprocess. Undantaget då vi ger denna typ av medicin är vid väldigt hög feber, t ex om vi märker att barnen inte kan sova p.g.a hög feber. Jag själv tog febernedsättande i höstas då jag fick feber dagen innan en viktig föreläsning som inte gick att flytta. Tyvärr så resulterade det i en mycket långdragen besvärande hosta i flera månader, vilket jag själv tror beror på dels att jag inte lyssnade på kroppens signaler att vila, men också p.g.a att jag tog febernedsättande.

Både citron och gurkmeja är två fantastiska råvaror som stärker immunförsvaret. 





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Vilken inspirerande blogg! Nu ska jag hem och göra guldmjölk och ingefärsshot :). Mvh Sofie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra att du gillar bloggen! Den har legat lite i vila en tid p.g.a olika omständigheter men jag hoppas kunna fylla på med fler inspirerande inlägg inom en inte alltför snar framtid. Guldmjölken är en stående favorit som jag dricker så gott som dagligen i långa perioder året om. Ingefärsshoten är fantastisk för att hålla förkylningar och liknande på avstånd. Allt gott önskar jag dig! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.