Tabbouleh på mitt vis

Här kommer en variant på klassikern Tabbouleh som är en sallad som ursprungligen kommer från Libanon. Det recept som jag utgår från fick jag en gång för många, många år sedan när jag var och handlade på Willys och de bjöd på provsmakning. Jag fick ett blad med receptet i min hand som jag tog med mig hem. En kort tid därefter testade jag det och sedan dess har det blivit en återkommande favorit hemma hos oss. Jag har gjort salladen så många gånger att bladet som jag fick håller på att helt falla sönder. På bladet står det datum, 20 april 2007, så det har hängt med i mer än 10 år. En riktig favorit med andra ord som absolut måste få delas med er läsare.Detta är en mättande fantastiskt näringsrik sallad. Vi verkar aldrig tröttna på det, och när vi gör det så har vi gjort ett längre uppehåll innan det återigen kommit tillbaka på vårt middagsbord. Jag har under årens lopp anpassat receptet till det som vi gillar och som är ännu mer näringsfyllt. Till exempel har jag ersatt couscous och bulgur som används i det klassiska receptet eftersom de båda innehåller gluten, med en mer hälsosam variant, nämligen vit quinoa eller ekologiska durrakorn. Båda dessa innehåller en massa nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det innehåller till och med mer antioxidanter än både blåbär, jordgubbar, broccoli, morötter och lök. Durra-korn är för övrigt ett utmärkt alternativ till er som vill byta ut det vita riset mot ett mer hälsosamt alternativ att servera till era barn.

Tabbouleh går enkelt att variera och ändra lite hur man vill beroende på vad man har hemma och är sugen på. T ex kan myntan bytas ut mot citronmeliss, och apelsinerna uteslutas eller ersättas med någon annan frukt.

Här kommer min variant av Tabbouleh:

RECEPT TABBOULEH A LA SARAS EVIGA

2 dl ekologisk vit quinoa eller motsvarande mängd durrakorn
1/2 ekologisk rödlök
1-2 paprikor, gärna i olika färger
2-4 ekologiska tomater
1 ekologisk apelsin
1 - 2 krukor ekologisk persilja
1 kruka ekologisk mynta
1 dl ekologiska russin

Dressing:

1 pressad ekologisk citron
1 dl ekologisk kallpressad olivolja
1 tsk oraffinerat havssalt
ev lite peppar

Gör så här:

- Lägg quinoa / durra i blöt minst tre timmar innan det ska kokas. Kvällen innan går också utmärkt. Koka i dubbel mängd vätska i 15-20 minuter för quinoa och 35 minuter för durrakorn. Använd gärna några deciliter benbuljong som vätska när du kokar. Jag har alltid ett gäng burkar i frysen som jag använder till att koka ris, quinoa m.m eller som bas i soppor.

- Hacka rödlöken fint. Skär paprika, tomater och apelsin i små bitar. Hacka persilja (även stjälkarna) och myntan fint. Tillsätt russinen.

- Blanda allt till dressingen i en skål och häll sedan detta över quinoan / durrakornen när det svalnat lite. Jag brukar spara lite av guinoan som barnen sedan äter som den är.

Låt gärna salladen stå en stund innan den serveras.

Servera din tabbouleh med t ex stekt halloumi, köttfärs eller en köttbit. Den passar också utmärkt på ett buffébord, t ex har vi den ofta med på midsommarbordet och julbordet. Om du väljer att ha den på julbordet så blir det en extra julig touch på salladen om du blandar ett paket saffran med durrakornen efter att de kokats och innan de blandas med övriga ingredienser.

Skär grönsakerna i små bitar innan de blandas med durrakorn och dressingen.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar