Rödvinbärspaj (glutenfri, Paleo om du vill)

Vi har röda vinbär i överflöd. Vi har försökt ta tillvara så mycket vi bara kan. Kokat rödvinbärssylt, marmelad och gjort paj. Många pajer har det blivit! Jag har utgått från ett recept som är glutenfritt och sedan varierat det lite. Detta recept går verkligen att variera i det oändliga. Vill du äta helt Paleo så ersätt smör med ghee och använd enbart mandelmjöl.

Du kan byta ut de röda vinbären mot blåbär, rabarber, äpplen eller krusbär. 

Det är 4 dl mjöl. Jag räknar havgregryn som mjöl här och du kan variera i oändlighet hur du vill fördela dessa 4 dl, t ex ta enbart 4 dl mandelmjöl för att få ett recept som är helt Paleo, eller ta hälften hälften av mandelmjöl och havregryn. Tar du enbart havregryn blir pajen mer lik en smulpaj. Du kan också använda en del kokosmjöl eller bovetemjöl. 

Kokossockret ger en knäckig smak vilket är supergott, men går även det att ersättas med annan sötning, t ex honung eller vanligt rårörssocker.

Det är gott att krydda med 1 tesked äkta ceylonkanel, men det kan uteslutas om du inte har det hemma.

Vill du ha fler recept på rödvinbärspaj? Kolla in detta som jag publicerade för några år sedan.

Här hade jag hälften havregryn och hälften mandelmjöl.

RECEPT RÖDVINBÄRSPAJ

4-5 dl rödavinbär
150 gram ekologiskt smör (eller ghee för Paleo)
2 dl ekologiska glutenfria havregryn
2 dl ekologiskt mandelmjöl (eller t ex kokosmjöl eller bovetemjöl)
0,75 dl ekologiskt kokossocker
1 tesked ekologisk ceylonkanel

Gör så här:

- Sätt ugnen på 225 grader.

- Smält smöret.

- Smörj en form och häll i bären.

- Bland de torra ingredienserna med varandra och rör sedan ned allt med smöret.

- Fördela smeten över bären.

- Grädda i 15 minuter.

Låt svalna något och servera sedan med en klick vispad grädde eller kokosgrädde.

Här har jag bakat med enbart havregryn och uteslutit mandelmjölet.


Här har jag bakat med enbart mandelmjöl och uteslutit havregryn.



Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saras Eviga. 

Gilla och följ Saras Eviga på Youtube och Facebook. Välkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.