Somrig rödvinbärspaj

I sommar har vi bakat rödvinbärspaj vid flera tillfällen då vi haft turen att få plocka från goda vänners rödvinbärs-buskar. Idag delar jag med mig av receptet som blev en succé hemma hos oss och som jag definitivt kommer att göra om nästa sommar när röda vinbär är i säsong igen. Jag har själv inte testat att baka pajen med frysta röda vinbär men det borde funka lika bra.

Denna paj har en perfekt blandning mellan sött och bärens syrlighet. Genom att använda råsocker så blir degen lite brun i färgen och knäckig i smaken. Har du inte råsocker så går ekologiskt rårörssocker lika bra. Originalreceptet hittade jag här, men som alltid kan jag inte låta bli att göra om och hitta min egen variant som du kan se här nedan.


RECEPT SARAS RÖDVINBÄRSPAJ

150 gram ekologiskt smör
3 1/2 dl ekologiskt virvelmjöl eller annat mjöl, t ex bovetemjöl om du vill ha pajen glutenfri
1 1/2 dl ekologiskt råsocker
1 kryddmått oraffinerat havssalt
1 kryddmått ekologiskt bakpulver
6 dl röda vinbär

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret. Blanda mjöl, socker (spara 1/4 dl till att strö över bären sedan), salt och bakpulver i en skål och häll över det smälta smöret och blanda om.

Smöra en pajform, ca 25 cm i diameter. Tryck ut degen, som är väldigt lös. Forma kanter som går upp. Häll sedan på alla röda vinbär och strö över det sista sockret.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 17-20 minuter. Låt svalna och servera till exempel med min hemgjorda vaniljsås som är helt utan socker och tillsatser.

Sommarlycka är att äta nygräddad rödvinbärspaj på second hand-fyndade assietter med guldkant. Jag tycker det är personligt och en tjusning att  alla fat är olika. För dem har jag betalat mellan 10 - 15 kronor / styck. Just vid detta tillfälle hade barnen pressat egen apelsinjuice från ekologiska apelsiner. som vi drack till. 


Jag älskar den luggslitna stolen som även den är fyndad på second hand för en femtiolapp.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.