Blåbärskaka (glutenfri och Paleo om du vill)

Sommaren är bärens årstid. Alla dessa underbara bär som vi kan plocka ute i naturen. Blåbär, lingon, svarta vinbär, röda vinbär, hallon. Med denna kaka kan du ta vilka bär du önskar och har tillgång till. 

Det här receptet utvecklade jag från sommarens favorit, blåbärstårta, som likt förra sommaren blev en hit även denna sommar. Men ibland har man inte färska blåbär, säsongen är ju ganska kort. Då är denna kaka perfekt för här kan du lika gärna använda frysta bär. 

Du kan ersätta blåbär med vilka bär du själv vill, eller varför inte rabarber. Om du använder rabarber så rulla dem gärna i kanel innan du slänger ned dem i kakan.RECEPT BLÅBÄRSKAKA (GLUTENFRI) 

150 gram ekologiskt smör (eller ghee)
3 deciliter ekologiskt mandelmjöl (eller havremjöl)
1/2 deciliter ekologiskt kokossocker (eller honung)
4 ekologiska ägg
2,5 - 3 deciliter ekologiska blåbär (eller valfria bär)
1 tesked ekologisk ceylonkanel 

Eventuellt vispad grädde eller kokosgrädde till om du vill.

Gör så här:

- Smält smöret.

- Häll upp mjölet och kokossocker i en skål och kläck i äggen. Rör runt till en jämn smet. Häll i smöret och blanda allt samman. Använder du honung istället för kokossocker så rör ned den med det smälta smöret tills det löses upp innan du häller det över skålen med mandelmjöl och ägg.

- Häll smeten i en form (ca 23 cm i diameter) som du smort med smör eller kokosolja. Strö över blåbär eller valfria bär. Pudra med ceylonkanel över kakan.

- Grädda i 200 grader i 17-20 minuter tills den fått en gyllenbrun färg och smeten stelnat. Till skillnad från blåbärtstårtan som är god att den är lite kladdig i mitten så blir denna kaka godast om hela kakan är genomgräddad.

Klart! Servera med grädde/kokosgrädde till om du vill men det är inte nödvändigt, den är supergod bara som den är. 
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saras Eviga. 

Gilla och följ Saras Eviga på Youtube och Facebook. Välkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.