Raw chokladrutor

Dessa godbitar är oemotståndligt goda och superenkla att göra och passar perfekt nu i påsk. Receptet fick jag från fina Mia Elmlund på Sensing Yoga men som alltid har jag svårt att inte lägga min egen prägel på de recept jag testar. Här nedan kommer min variant. Vill ni göra Mias så hittar ni hennes recept HÄR.

Jag älskar lakrits men gillar du inte det går det utmärkt att bara utesluta lakritspulvret. Jag lade in länkar till de råvaror som jag brukar använda.

Jag får gång på gång bevisat att jag inte alls mår bra av vitt socker. Jag vet inte för vilken gång i ordningen som jag än en gång har uteslutit vitt socker och även gluten ur min kost. Jag har en kropp som skriker att den inte mår bra. Det känns som att den bokstavligen håller på att falla samman. Jag har början till en autoimmun sjukdom och går på kontroller en gång i månaden för detta. Jag skadade min vrist för några veckor sedan som till min stora, stora sorg inneburit att jag fick avbryta min runstreak som hann bli drygt 50 dagar. Mina leder värker. Jag har svåra sömnproblem som jag på alla tänkbara sätt försökt komma tillrätta med under dryga sex år nu. Jag är på god väg att hitta en hormonell balans och att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att läka. Det är några pusselbitar som fortfarande saknas men jag tror mig idag veta vilka de är. Om jag inte lyssnar till min kropp nu så är jag övertygad om att det kommer innebära svår sjukdom i framtiden. Kroppen talar ett tydligt språk. Jag lyssnar. Vitt socker är som ett gift för mig, och för många med mig, och jag kan ärligt säga att jag har ett missbruksförhållande till socker. Det går inte att äta i måttliga mängder utan kroppen vill hela tiden ha mer. Så nu är jag som sagt sockerfri sedan fem dagar. Det må låta futtigt, men jag gläds för varje dag och vet att för varje dag går det lättare och lättare. Att endast ersätta vitt socker med andra typer av mer naturlig sötning så som t ex honung, dadlar, bananer o.s.v fungerar såklart inte. Dessa chokladrutor ska däremot få fungera som mitt fika när alla andra frossar i godsaker i påsk. För det går inte heller att bara ta bort. Det är viktigare att fokusera på vad jag vill lägga till. Ett steg i taget. Ett steg i taget.

Nu vill jag önska er en riktigt glad påsk alla fina följare!RECEPT RAW CHOKLADRUTOR 

Botten:

1 deciliter ekologiska kokosflingor
0,5 deciliter ekologiska solrosfrön
0,5 deciliter ekologiska pumpafrön
0,5 deciliter ekologiska chiafrön 
20 ekologiska dadlar
2 teskedar ekologiskt lakritspulver (kan uteslutas)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder Saras Supersalt)

Chokladtäcke:

1 deciliter ekologisk kallpressad kokosolja
3 matskedar ekologisk kakao
1 matsked ekologisk honung

Gör så här:

- Kör först kokosflingor, solrosfrön och pumpafrön i en matberedare med kniv. Häll sedan i chiafrön, dadlar, lakritspulver (kan uteslutas) samt salt. Mixa tills det blir som en sammanhängande klump av alltihop.  

- Platta ut i en mindre form i storleken ca 22 x 14 centimeter som du täckt med bakplåtspapper. Platta ut till en jämn massa med hjälp av lite bakplåtspapper.

- Smält kokosoljan i en kastrull. Lägg sedan i kakao och honung och rör tills allt är blandat. Häll över chokladsåsen över botten på kakan och ställ i kylskåpet ca 20 minuter. Ta ut och strö över lite flingsalt. 

- Ställ kallt igen tills allt stelnat och skär sedan i små rutor, ca 3 x 3 centimeter.

Klart!

Förvara i kyl eller frys tills de ska avnjutas. Behind the scenes.

När kakan fått stå i kylen så att chokladtäcket stelnat så kan du ta ut och skära upp i lagom stora rutor, ca 2x2 eller 3x3 cm stora.
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saras Eviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. På Min resa till hälsa delar jag med mig av hur jag bland annat genom runstreak (springa 20 minuter varje dag) påverkar min hälsa och förbättrar min sömn.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.