Rotmos (Paleo)

Rotmos hör hösten till och du kan ta vilka rotfrukter du vill. Jag valde sötpotatis, morot, kålrot och palsternacka, men det går att blanda helt efter tycke och smak och vad du har hemma. Tänk att det totalt ska bli ca 1 kg totalt. Om du äter strikt paleo så undvik att använda vanlig potatis.

Som fett kan du välja din personliga favorit; Ghee eller oraffinerad olivolja (jag använder denna). Om du inte äter strikt paleo och klarar av smör så passar det också superbra. En personlig favorit är MCT-olja (jag använder denna). MCT-olja är en av de absolut snabbaste källorna till ren energi för din kropp och hjärna.


RECEPT ROTMOS (PALEO)

Välj de rotfrukter du själv vill (undvik potatis om du äter strikt paleo) och tänk att den totala vikten ska hamna på ca 1 kg. Så här valde jag denna gång, se nedan.

300 gram ekologisk sötpotatis
140 gram ekologisk morot
500 gram kålrot
150 gram ekologisk palsternacka

Ghee/olivolja/MCT-olja eller smör

Gör så här:

- Väg upp och skala rotfrukterna. Skär dem i mindre bitar.

- Koka upp rotfrukterna i saltat vatten tills de blir mjuka, ca 20 minuter. Testa med en gaffel för att avgöra när de är mjuka, då är de klara.

- Häll bort allt vatten.

- Mixa rotfrukterna med en stavmixer tillsammans med antingen en stor klick ghee, 2-3 matskedar eko olivolja eller motsvarande mängd MCT-olja. MCT ger snabb och ren energi och är helt smaklöst. Om du inte äter strikt paleo och kan äta smör så kan du även använda det. 

- Smaka av med salt och nymortlad svartpeppar. 

- Klart!

Mixa de kokta rotfrukterna med en stor klick ghee eller smör (ej Paleo). Du kan också använda ca 2-3 matskedar olivolja eller MCT-olja.


Ät rotmoset med t ex mina lammköttbullar (HÄR hittar du receptet) och en god sallad.

Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.