Hållbara grönsaks-tips

Här kommer några tips från mig på hur jag gör för att bättre tar tillvara på grönsaker så att de håller längre. Vilka grönsaker ska förvaras i kylen respektive i rumstemperatur och vilka grönsaker är okej att köpa icke ekologiska utan risk att få i sig rester av bekämpningsmedel. Detta och mycket mer tänkte jag berätta idag.

Lök ska inte förvaras i kylskåpet. Lägg dem gärna i en vacker skål och ställ i skafferiet så de står mörkt eftersom solljus gör att de fortare blir dåliga. Denna skål från Kockums har jag hittat på loppis för några ynka kronor.

Först och främst väljer jag så gott som alltid ekologiska grönsaker. På så sätt slipper jag rester av bekämpningsmedel och bidrar också till en bättre miljö. När jag kommer hem från matvarubutiken tar jag alltid bort eventuell plastförpackning som grönsakerna förvaras i. Bort med plasten runt sellerin, plastpåsen som morötterna ligger i, tomaterna har runt sig o.s.v. För de grönsaker som jag vill förvara i en påse använder jag istället de pappåsar som vi får hem av kommunen för att använda till vår kompost. Jag förvarar t ex morötter, rödbetor, palsternacka och potatis i dessa pappåsar långt ned i kylskåpet. På så sätt kan grönsakerna "andas" och håller mycket, mycket längre än om de ligger instängda i en plastpåse. Dessutom kan inte kemikalier från plasten läcka över till grönsakerna. Vissa grönsaker förvarar jag enbart så som de är direkt i en skål i lådan där vi förvarar grönsaker i kylskåpet, så som t ex paprika, broccoli, blomkål, gurka och selleri.

Några grönsaker mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, så som lök och tomater. Lök mår bäst om den står ganska mörkt då den annars mognar för snabbt om den får för mycket ljus, så den förvarar förvarar jag i skafferiet (gul lök och röd lök förvarar jag tillsammans i en skål och vitlöken i en egen stor tekopp för sig). Tomater låter jag ligga framme i en skål på köksbänken. Jag förvarar grönsakerna i skålar som "glittrar" för mig, som gör mig glad när jag ser dem. Du hittar enkelt massa vackra skålar om du besöker en loppis.

Avokado som ännu inte är mogen lägger jag i skålen med frukt, gärna nära bananer och äpplen som hjälper avokadon att mogna. Så snart de är mogna lägger jag över dem i kylskåpet. På så sätt håller avokado jättelänge. Det är viktigt att den lilla ploppen där avokadon hängt är kvar, annars blir avokadon fort dålig även i kyl. Vill du lära dig mer om avokado, varför det är så hälsosamt o.s.v så lyssna gärna på DETTA avsnitt av podden 4Health med Anna Sparre. Avokado är för övrigt en av få grönsaker som jag oftast köper icke ekologisk. Det beror på att avokado är den grönsak som besprutas allra, allra minst. Vill du ha koll på vilka grönsaker som besprutas minst, samt de som besprutas mest så kolla in listorna längst ned i detta inlägg.

Morötter och selleri blir extra krispiga och goda om de fått ligga i vatten, så jag gör ofta i ordning en stor glaslåda som jag fyller med vatten och lägger i morötter och selleri som jag skurit i stavar. Både morötter och selleri håller superlänge om de ligger i vatten, i alla fall minst en vecka. Glaslådan med grönsaksstavar ställer jag ofta fram på matbordet medan jag gör middag, så att barnen kan ta stavar att knapra på innan maten är klar. När de är hungriga tar de gärna av dessa och detta är ett utmärkt trix för att få barnen att äta mer grönsaker, nämligen att servera dem innan maten är klar.

Skala morötter och skär upp dessa samt selleri och förvara i en glaslåda med vatten så håller de sig fräscha och krispiga länge.
Morötter, rödbetor och potatis förvarar jag i pappåsar i kylskåpet. Bort med all plast så fort vi kommer hem från matbutiken. I vår kommun får vi pappåsar för vår kompostering och det är dessa påsar jag använder för att förvara grönsakerna i.


Vill du veta mer vilka grönsaker som besprutas mest, respektive minst så kolla in Clean Fifteen HÄR och Dirty Dozen HÄR där grönsakerna listas utifrån hur pass lite / mycket de är besprutade.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hej Sara.
    Tack för tipsen! Tog genast ut löken ur kylskåpet och la i en fin skål i skafferiet :) Jag har en fråga om en annan grönsak. Hur gör du med gurka? Jag har den i kylskåpet och har slutat ta av plasten på den eftersom den blir dålig så snabbt då (speciellt ekologisk gurka)... Men Jag har hört att man kan förvara även gurka i skafferiet men aldrig provat själv. Har du några tips för lång gurkhållbarhet?
    /Maria

    SvaraRadera
  2. Hej Maria!

    Just gurka brukar jag faktiskt låta ha kvar plasten. Just av den anledningen du skriver, att det verkar som att de blir dåliga snabbare annars. Kanske är det så att den behöver ligga lufttätt för att hålla bäst. Ett tips är att slå in den i en bivaxduk om du har en sån. Jag tycker också att det är viktigt att se till helheten, det större perspektivet, och är det bara gurkan som ligger med plast runt sig så kanske det kan vara okej om övriga grönsaker avlägsnats från sina plastförpackningar. Men vill du inte ha plasten så är mitt tips att antingen göra egna bivaxdukar eller köpa från t ex Lapland Eco Store eller Jordklok.

    Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.