Världens godaste köttbullar

Det här receptet hittade jag tidigare i höst när jag googlade "Världens godaste köttbullar". HÄR hittar du det jag utgick ifrån. Jag lagade det, på mitt sätt som vanligt, med ekologiska råvaror och en och annan justering mot mer hälsosamma val. Jag kan verkligen instämma i att dessa köttbullar är bland de godaste jag ätit. Att laga köttbullar är lite tidskrävande och kräver din fulla uppmärksamhet mer eller mindre hela tiden. Det var därför länge sedan jag gjorde några. Men på önskan från barnen för en tid sedan så tog jag sats och gjorde dessa och oj, så goda de blev! Det var liksom mödan värt när maten fick högsta betyg från hela familjen. Att äta och njuta av god mat är verkligen livskvalitet.

Vill du hellre tillaga köttbullarna i ugn så går det också utmärkt. Otroligt smidigt och sparar tid! Rulla köttbullarna och lägg dem i så fall på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn i 225 grader i 10 minuter (jag gör stora köttbullar, men gör du mindre så räcker 6-8 minuter). Låt sedan köttbullarna svalna och stek dem lätt i smör innan du serverar för att få en vacker gyllenbrun färg. 

Ju mer kärlek och tid du lägger på att laga köttbullarna desto godare blir de! Gör som jag och gör det till en kul aktivitet tillsammans med barnen. Vi hade superkul då vi igår lagade dessa åter igen! Vi jobbade lite mot tiden då dagsljuset försvinner fort och det fram till idag inte gått att se solen på många, många veckor. Ni får därför ursäkta ljuskvaliteten i bilderna som inte är helt optimal. Men lovar, köttbullarna att godare än godast!



Trots att receptet innehåller halvfabrikat i form av köttfond/kalvfond så vill jag ändå dela det med er då jag anser att det är "good enough" även för en näringsjägare som jag.

Om du använder havregryn istället för ströbröd så blir köttbullarna glutenfria.

Jag brukar laga köttbullarna med 800 gram köttfärs och multiplicerar då alla övriga ingredienser med 0,5. Jag använder mig då av två ägg då det är svårt att ta ett och ett halvt ägg.

RECEPT VÄRLDENS GODASTE KÖTTBULLAR.

1 dl ekologiskt ekologiska havregryn (jag använder dessa) eller ströbröd
1 dl ekologisk havremjölk (jag använder denna)
500 g ekologisk köttfärs av nötfärs (jag köper kött HÄR)
1 tesked ekologisk malen svartpeppar
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1 liten ekologisk gul lök, fint hackad 
1 ekologiskt ägg
1 matsked ekologisk kalvfond/köttfond (jag använder denna)
2 teskedar ekologisk dijonsenap (jag använder denna)
2 matskedar ekologiskt potatismjöl (jag använder detta)
ekologiskt smör eller ghee till stekning

Gör du köttbullarna till jul så rekommenderar jag varmt att lägga till 1 matsked pepparkakskrydda till smeten när du blandar färsen med övriga ingredienser. På så sätt får du köttbullar med julens kryddor!

Gör så här:

- Blanda havregryn/ströbröd och havremjölk. Låt svälla i 10 minuter. 

- Blanda köttfärs, svartpeppar och salt. Tillsätt resterande ingredienser (finhackad gul lök, ägg, kalvfond, dijonsenap och potatismjöl). Blanda sist i havregryn/ströbrödsblandningen och blanda allt väl. 

- Jag gillar att göra ganska stora köttbullar men det är helt en smaksak. Fukta händerna under kallt vatten mellan varje köttbulle du rullar så de får en slät yta, det underlättar mycket när du sen ska steka. Lägg köttbullarna på ett vattensköljt fat eller ett bakplåtspapper i väntan på stekning.

- Stek bullarna gyllene i smör i omgångar (eller stek dem i ugn som jag beskrev ovan - supersmidigt). Om du steker i stekpanna så börja på ganska hög värme och sänk när de fått en gyllenbrun färg. Täck gärna med lock på slutet för att behålla fukten så blir köttbullarna som saftigast. 

- Flytta över till en ugnssäker form och håll varma i ugnen på 75 grader tills du stekt alla köttbullar.

- Efter sista stekningen och du tagit upp alla köttbullar så kan du om du vill ha en sås, slå grädde (äkta 40%) i stekpannan, koka upp försiktigt och smaka av med lite kalvfond, senap, salt och peppar. Red av med 1/2 tesked ekologisk psyllium om du önskar tjockare sås. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen eller servera dem separat. 

Servera med ekologiska rårörda lingon, saltgurka (HÄR är mitt bästa recept) samt en god sallad. Önskas kolhydrater så passar ekologisk kokt potatis bra. 


Inget slår hemmagjorda köttbullar lagade med mycket kärlek! På bilden: Världens godaste köttbullar, kokt blomkål, syrad gurka (DENNA), rårörda lingon (2 dl lingon med 1 matsked honung och 1 matsked chiafrön) och fermenterade rödbetor (DESSA).





Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Ser gott ut ��.
    Här har vi äggallergi, tror du det funkar att ta bort ägget rakt av?
    Mvh Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja, du kan utesluta ägget. De recept som jag gjort tidigare på köttbullar har inte innehållit ägg. Jag gissar att ägget binder ihop lite bättre men är som sagt inte nödvändigt. Lycka till! 😊

      Mvh Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.