Rosa bluffen

Sånt här gör mig heligt förbannad. På kanelbullens dag i förra veckan möttes jag av denna syn (se bild här nedan). Varje år samma sak. Oktober är "Rosa månaden" för att uppmärksamma bröstcancer. Det rosa bandet pryder en massa produkter som vi genom att köpa även är med och bidrar med en slant till cancerforskningen. Men produkterna märkta med rosa bandet är ofta ALLT annat än det man borde vilja förknippas med om man seriöst vill arbeta för att färre insjuknar i cancer. Socker göder cancer - det är inte direkt en hemlighet. Det är som att hälla bensin på en eld. Cancerceller växer och förökar sig av socker, det fastslogs redan på tidigt 1900-tal av Dr. Otto Warburg som vann nobelpriset i medicin 1931. Denna kunskap tystas dock systematiskt ned av både livsmedelsindustrin som tjänar gigantiska summor på att vi äter mer och mer mat med socker (som ökar vår aptit och får oss att äta mer skräpmat), samt läkemedelsindustrin som gör miljardvinster på våra sjukdomar med efterföljande läkemedels-behandlingar. 

Bör verkligen sockerfyllda bullar toppade med rosa socker vara den produkt som man använder i sin marknadsföring för att få människor att skänka pengar till cancerforskningen?

Ett annat exempel på helgalen marknadsföring under den rosa månaden oktober är matlådor och andra köksprodukter i plast som säljs med det rosa bandet på. Att förvara mat i plastlådor - som innehåller bland annat hormonstörande ämnen - gör att dessa ämnen riskerar att läcka över till maten som förvaras i matlådan och därmed hamna i vår kropp. Hormonstörande ämnen ökar risken för att drabbas av cancer. 

Med risk för att provocera vissa nu, men jag kommer aldrig någonsin mer att skänka pengar till Cancerfonden (eller deras underorganisationer som t ex Barncancerfonden eller Bröstcancerförbundet). Om de var uppriktigt intresserade av att minska antalet som insjuknar i cancer då skulle de INTE vilja förknippas med produkter som ökar risken att insjukna i cancer, så som bullar som dryper av socker eller matlådor, vattenflaskor eller skärbrädor gjorda i plast. 


Ni som hört mig föreläsa och hängt med på min blogg ett tag vet vad jag tycker om plast i köket. En skärbräda i plast är inget undantag. Välj en skärbräda i trä om du vill slippa få i dig tillsatsämnen från plasten som kan störa dina kroppsegna hormoner. Läs mer HÄR om du vill få tips på hur du gör köket till en mer kemikaliesnäll plats.

Rosa bandet - på matlådor av plast. Detta kokar i mig. Det är fel på alla plan.

Dricksflaskor gjorda i plast är inget undantag. Vill du skippa att få i dig osköna ämnen som kan störa din framtida hälsa (och leda till cancer bland annat) så välj en dricksflaska i rostfritt stål eller glas. Själv har jag flaskor från Klean Kanteen som jag köpt hos fina Lapland Eco Store för att garantera att dricksflaskan är giftfri. 

Ett tredje exempel på produkter med helgalen marknadsföring av rosa bandet är icke ekologiska vindruvor. De flesta vet att den frukt som är en av de absolut mest besprutade är... vindruvor! Hur går det ihop, Cancerfonden? För mig gör det inte det. Mitt råd är att aldrig köpa icke ekologiska. Du får i dig enorma mängder bekämpningsmedel, som bland annat ökar dina chanser att få cancer.


Jag skänker hellre mina pengar till en organisation som uppriktigt vill komma åt problemet med att fler och fler insjuknar i cancer för varje år som går - t ex Kostfonden. Detta är inte ett sponsrat inlägg. Jag är bara så fruktansvärt trött på att se detta år efter år. Det är MYCKET pengar i omlopp hos Cancerfonden och, ja... pengar styr som sagt tyvärr väldigt mycket här i världen. I am just sayin'. 

Detta är inte värdigt. Cancerfonden, Bröstcancerfonden, Barncancerfonden spelar på människors känslor där människor antingen själva är drabbade av cancer eller deras anhöriga. Men vi måste tänka klart här och se vad det är de faktiskt gör. Är inte det viktigaste att komma till roten med varför fler och fler drabbas av cancer varje år? Varför är det så tyst om detta? Är det möjligtvis så att det beror på att det inte finns några pengar att tjäna på att uppmana människor att röra på sig, äta bra näringstät mat utan tillsatser och socker, att sova bra och stressa mindre? Jag tror det. 

Dela gärna mitt inlägg. Vi måste visa världen att detta är en gigantisk vilseledning av hela samhället. Vi måste få fler att få upp ögonen för vad de faktiskt skänker pengar till när de köper produkter märkta med rosa bandet. Vill vi verkligen bekämpa cancer så måste vi inse att vi med vår livsstil kan göra oerhört mycket för att minska risken att insjukna. Samt på samma sätt öka på sannolikheten att drabbas genom att leva på ett sätt som bryter ned vår hälsa istället för stärker den. Jag vill på inget sätt skuldbelägga de som drabbas av cancer. Detta är ett samhällsproblem och jag är väl medveten om att vissa cancerformer är helt genetiskt orsakade. Men samtidigt visar forskning mer och mer att vår livsstil kan påverka även våra gener, s.k epigenetik. 

Jag vill heller inte moralisera och skuldbelägga dem som åt en kanelbulle på kanelbullens dag. Det gjorde även jag själv (dock inte en rosa bandet-märkt utan en jag bakat själv). Problemet är inte att äta en bulle en gång om året. Det får ingen cancer av. Problemet är att vi äter enorma mängder socker under hela året, 365 dagar non-stop. Socker är en kär snuttefilt för många (även jag är ofta fast i sockerträsket) och jag trampar säkert många på tårna med detta inlägg. Jag är dock helt övertygad om att vi kan välja en hälsosammare väg med betydligt mindre sockerintag än vi har idag, och på så sätt må så oerhört mycket bättre än vad en tillfällig sockerkick av en bulle ger. 

Kolla gärna in filmsekvensen här nedan från Vetenskapens Värld.Källor:

https://fof.se/tidning/2012/3/artikel/tumorens-enorma-sockersug

https://kurera.se/ny-studie-bevisar-socker-far-cancertumorer-att-vaxa/

http://www.tidningenhalsa.se/artiklar/artiklar/20170123/ar-cancerfondens-kostrad-vid-cancer-kontraproduktiva/


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Jäkligt bra skrivet, har lagt detta i fikarummet på jobb
  / Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! Har du fått några kommentarer? Jag tror att vi är många som känner så här men få vågar prata om det för att man är rädd att man framstår som att man beskyller de som drabbats av cancer att det är deras fel att de fått denna hemska sjukdom. Men det är ju inte alls det jag menar. Jag tror att många också är rädda att ifrågasätta av denna anledning.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.