Svart hummus

Igår testade jag att göra hummus på svarta bönor. Vi hade inga kikärtor hemma och jag var så enormt sugen på hummus. Det blev otroligt gott! Som vanligt vill jag dela mina favoriter i köket med er läsare. Min passion är ren mat gjord på bra ekologiska råvaror utan tillsatser och tillsatt socker. Mat som man mår bra av helt enkelt. Mat som stärker hälsan istället för att bryta ned den.

Hummus är jättegott att äta på t ex mitt glutenfria fröknäcke. Detta fröknäcke är så otroligt gott och superenkelt att göra. HÄR hittar du receptet på det. Men hummus passar också jättebra som ett tillbehör till maten du äter. Vi åt min älskade variant av tabbouleh till middag igår och den svarta hummusen passade perfekt till den. HÄR hittar du receptet på min tabbouleh som jag fortfarande fullkomligt älskar trots att jag lagat den i mer än tio års tid. Eller varför inte göra denna hummus till fredagsmyset och dippa stavar av selleri, morötter och gurka i den?!


RECEPT SVART HUMMUS

380 gram ekologiska svarta bönor (jag använde dessa)
2 matskedar ekologisk tahini (jag använde denna)
3 matskedar ekologisk kallpressad olivolja (jag använde denna)
1/2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
Saften från 1/2 ekologisk citron
Eventuellt 1/2 ekologisk vitlöksklyfta

Gör så här:

Skölj bönorna noga under kallt vatten och låt rinna av. Lägg i en bunke tillsammans med tahini, olivolja, salt och den pressade citronen. Mixa med mixerstav till en slät smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller citron.

Vill du ha vitlöks-smak så pressa eller hacka fint en halv vitlöksklyfta och blanda i efter att du mixat färdigt.

Klart!

Hummus gjort på ekologiska svarta bönor. Skålen på bilden har jag fyndat på loppis. Genom att handla second hand så är jag inte med och bidrar till nyproduktion och därmed till att tära på Jordens resurser. Dessutom är det rena rama kalaset för plånboken. Handla second hand du med!


Mitt originalrecept på hummus med kikärtor hittar du HÄR.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.