Grönsaker / rotfrukter i ugn

Igår blev det grönsaker och rotfrukter i ugn till middag. Till detta hade vi den underbara svarta hummus som jag delade recept på tidigare i veckan. HÄR hittar du det receptet. Jag serverade även mango chutney som du hittar recept på HÄR. Egentligen kan du ta vilka grönsaker och rotfrukter du vill. Receptet nedan ger bara ett förslag på vad du kan använda. Annat som är riktigt gott är ekologisk paprika i olika färger samt eko potatis.

Grönsaker / rotfrukter i ugn. Den vackra formen har jag ärvt av min farmor för mer än 20 år sedan. Den är lika vacker och användbar idag som när jag fick den. 

RECEPT ROTFRUKTER I UGN

1 stor ekologisk rödlök
1 stor ekologisk gul lök
10 ekologiska vitlöksklyftor
4-5 medelstora ekologiska morötter
2 stora ekologiska palsternackor
1 stor ekologisk sötpotatis
3 stora ekologiska rödbetor
Några kvistar ekologisk färsk timjan eller rosmarin
ca 1/2 dl ekologisk kallpressad olivolja
Oraffinerat havssalt
Eventuellt ekologisk svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödlök och gul lök och skär upp i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela. Skala palsternackorna och rödbetorna. Morötterna kan behålla sitt skal om de ser fina ut. Skär morötter, palsternackor, sötpotatis och rödbetor i ungefär lika stora bitar. Lägg allt i en långpanna. Strö över timjan/rosmarin-kvistarna och ringla över olivoljan och rör om så oljan blandar sig med allt. Salta ordentligt och ta gjärna några tag med svartpepparkvarnen.

Gratinera i ugn i 40-45 minuter. Rör om var 15:e minut och håll lite koll på slutet så att det inte bränns vid.


Toppa gärna med några kvistar av färska örter så som timjan, rosmarin eller persilja. Servera med t ex hummus, svart hummus, pesto, mango chutney, surkål eller ajvar relish. Klicka på respektive namn för att komma till recepten.

Nu önskar jag alla fina följare en riktigt fin helg. Ta hand om dig.

Här kommer några tips från mig för en lyckad helg:

- Andas medvetet några gånger under helgen och se vad som händer med dig. Gör t ex så här: Andas in i 3 sekunder, håll andan i 4 sekunder och andas ut i 5 sekunder. Upprepa fem gånger. Uppmärksamma sen hur det känns inuti dig.

- Njut av vårluften och dagsljuset. Gå ut många gånger. Hellre ofta och lite kortare stunder än en lång stund om det är det som krävs för att det ska bli av.

- Lägg telefonen på hyllan en dag och umgås med dem du håller kär.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.