Yogisk gryta för hälsa och livskraft

Jag har utövat yoga i ungefär 12 år nu. Ibland dagligen, ibland en eller några gånger i veckan och i vissa perioder med ett längre uppehåll. Men jag har alltid kommit tillbaka till yogan och jag upplever att jag nyligen kommit till en djupare insikt kring yoga och mitt utövande av yoga har fördjupats och nåt en högre dimension. Det låter högtravande och stort kanske, men det är så jag upplever det. Idag ÄLSKAR jag att yoga och jag längtar tills jag får stå på mattan och göra några asanas (kroppspositioner). Jag gör ofta några solhälsningar när jag vaknar på morgonen och för det mesta blir det en stund på mattan även innan jag går och lägger mig. Yogan har förändrat mig fysiskt och psykiskt och jag är så oerhört glad och tacksam att jag hittade till yoga för alla dessa år sedan. 

Denna gryta med mungbönor och ris är en klassiker inom kundaliniyogan. Jag har den senaste tiden blivit mer och mer nyfiken på kundalini som är en annan gren av yoga än den jag tränat. Intresset växte efter att jag började med Kirtan Kriya för någon månad sedan (läs mer HÄR). Sedan en tid tillbaka lyssnar jag till podden Yogiskt och suger åt mig av all kunskap som Jenny Andersson och Cecilia Humble delar med sig av. De har släppt drygt 150 avsnitt men jag har börjat lyssna från början där de går igenom grunderna i yoga och meditation. Så här gör du grytan:

RECEPT YOGISK GRYTA

Räcker till 6-8 personer.

2 1/2 dl ekologiska mungbönor (jag använder dessa)
2 1/2 dl ekologiskt basmatiris (jag använder detta)
4 dl vatten
1 matsked ekologiskt ghee eller ekologiskt smör
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
2 ekologiska gula lökar
8-10 ekologiska vitlöksklyftor
3/4 dl hackad färsk ekologisk ingefära
Ghee eller smör att steka i
2 teskedar ekologisk gurkmeja (jag använder denna)
1 matsked ekologisk garam masala (jag gör min egen, detta recept)
1 matsked ekologisk malen koriander (jag använder denna)
1 tesked ekologisk spiskummin (jag köper min på lösvikt hos Ekobutiken Örebro)
1/2 tesked ekologisk malen svartpeppar (jag använder denna)
1 tesked malen ekologisk kardemumma (jag använder denna)
1/2 - 1 tesked malen cayennepeppar (jag använder denna) eller 1/2 färsk eko chilifrukt, fint hackad
1/2 matsked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
Valfria grönsaker, t ex några ekologiska potatisar, zucchini, broccoli, blomkål, morötter och rödbetor.

- Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan.

- Skölj mungbönorna och koka dem på låg värme i 20-30 minuter.

- Skölj basmatiriset och låt det ligga i vatten i 10 minuter. Låt riset rinna av.

Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten, 1 msk ghee eller smör samt 1 tsk salt och sätt på locket. Låt riset koka i 10-12 minuter på låg värme utan att röra om.

- Hacka lök, vitlök och ingefära och stek på medelvärme i ghee eller smör tills blandningen är mjuk utan att den får färg. 

- Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omröring.

- Skär grönsakerna i grytbitar och förkoka dem i några minuter. Använder du rödbetor behöver de kokas längre tid, ca 40 minuter.

- Blanda samman mungbönorna, basmatiriset och kryddblandningen och låt koka upp. Blanda eventuellt i grönsakerna eller servera dem vid sidan om. 

- Servera med mer grönsaker och t ex min fermenterade ajvar och avokadoröra till. Här äter du grönsaker i mängder så gör gärna en härlig sallad och servera till. Tänk grönsaker, grönsaker, grönsaker!

Klart! 
Yogisk gryta är lättsmält och näringsrik mat som innehåller fullvärdigt protein. Den innehåller både lök, vitlök och ingefära som ger dig kraft och kreativitet.

Den är utmärkt för att återfå styrka efter sjukdom. Det blir mycket mat som kan lagras i kylskåpet i upp till en vecka.

Kryddkombinationen laddar dig med energi, verkar utrensande och kombinationen av ingredienser förstärker de enskilda kryddornas välgörande effekter.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.