Kålrot - en riktig hälsobomb

Visste du att kål av alla dess slag är riktiga hälsobomber? Grönkål, broccoli, blomkål, vitkål, rödkål, brysselkål, spetskål, kålrabbi, savojkål och kålrot. Idag tänkte jag berätta om kålens alla hälsofördelar. Mitt tips är att äta ekologisk kål i alla dess olika varianter så mycket och ofta du kan. Särskilt denna tid på året då många är förkylda och har nedsatt immunförsvar. Idag tänkte jag grotta ned mig lite extra i en av kålsorterna, nämligen kålroten.

Kålrot, en bortglömt hälsobomb, väl värd att återfå sitt goda rykte efter att ha varit bortglömd i årtionden.

Kålroten har sitt ursprung här i Norden. Den har beskrivit i text så tidigt som på 1500-talet och sannolikt uppstod den allra först i Finland som en korsning mellan rova och bladkål, och spreds sedan ut i världen via Sverige. England kallar man den för "Swede" eller "Swedish turnip" som betyder svensk rova. En anledning till varför den blivit bortglömd är förmodligen för att den under andra världskriget var en av väldigt få råvaror som gick att få tag på här i Sverige vilket gjorde att många åt sig fördärvat less på den. Nu är det hög tid att återintroducera kålroten i vår matlagning igen tycker jag. För denna lilla rot bär nämligen på enormt många hälsofördelar.

Kålroten är en rund rotfrukt med lite söt smak. Den kallas ibland för "Nordens apelsin" eftersom det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin. Små kålrötter har mildare smak än stora.

Kålrötter är supergott att grovriva och blanda i en sallad, men passar lika bra i olika soppor och grytor. Jag har börjat skära tunna skivor och äta direkt, bara som de är. Jag skär en till två tunna skivor till varje familjemedlem en gång om dagen. Är någon i din familj skeptisk till att äta testa nya råvaror och smaker så är ett tips att grovriva kålrot och blanda i din vanliga sallad, på så sätt "gömmer" du lätt kålroten och inte ens den mest skeptiska brukar upptäcka den nya ingrediensen.

Nu i förkylningstider vill jag även tipsa om ett fantastiskt recept som jag fick av min svärmor för en tid sedan. Kålrot kan nämligen fungera som ett naturligt alternativ till antibiotika och används av många för att göra en naturlig hostmedicin. Receptet är superenkelt (se längre ned i detta inlägg).

Kålrot är riktigt billig mat, även den ekologiska. Den mättar bra eftersom den är sprängfylld med näring. Den har lång hållbarhet om du förvarar den i kylskåpet. Den är lika god att äta rå som att steka, ugnsbaka eller koka. Varför inte skära några tunna skivor och ha som tillbehör till din måltid?! Så enkelt att det nästan är löjligt.

Hälsofördelarna med kålrot är enormt många. All typ av kål har visat sig skydda mot cancer i framförallt tarmar, bröst och lungor, men också mot hjärt- och kärlsjukdom. Kålens cancerförebyggande effekt beror framförallt på det stora innehållet av antioxidanter. Dessa antioxidanter motverkar oxidativ stress i våra celler och gör oss mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Redan den gamla grekerna använde kålväxter för mer än 2000 år sedan för att hålla sig friska. Kål innehåller även pektin som sänker vårt blodsocker. Ett stabilt blodsocker är enormt viktigt för god hälsa. Kål har en renande effekt på vår kropp, då den hjälper till att transportera bort toxiner och slaggprodukter ur kroppen. Kål innehåller också s.k goda bakterier som är bra för vår tarmflora. Kålväxter innehåller även något som kallas för glukosinolater, vilket är svavelhaltiga ämnen som fungerar som aromämnen, vilka ha visat sig vara bra på att motverka inflammationer, bland annat ledgångsreumatism, men även motverka s.k låggradig inflammation i kroppen.

Om man har problem med underproduktion i sköldkörteln, s.k hypotyreos, så bör man undvika att äta kål eftersom det innehåller stora mängder strumogena, goitrogena ämnen. Läs mer HÄR.

Här nedan delar jag ett recept som är vanligt förekommande i Ryssland. Kålrot har liknande egenskaper som antibiotika, men utan den medicinska variantens alla negativa bieffekter. Den passar därför väldigt bra att använda för att bota och lindra förkylning samt som en naturlig hostmedicin.


RECEPT KÅLROTSIRAP MOT FÖRKYLNING OCH HOSTA

Dela en kålrot i två delar. Gröp ur den ena halvan med en sked eller kniv så att den blir som en skål. Smörj insidan med ekologisk honung och låt stå över natten, så att honungen kan dra ut vätskan ur kålroten. Ta sedan en tesked av saften som bildats i skålen mot hosta och förkylning. Förvara i kylskåp.

Det går också att grovriva kålrot och blanda med lite honung i en skål. Låt stå någon timme och ät sedan av blandningen några gånger per dag tills du mår bättre.

Dela en kålrot på hälften och gröp ur innehållet så att det blir som en skål. Smörj insidan med honung och låt stå över natten. 


På morgonen har honungen hjälpt till att dra ut vätskan ur kålroten. Vätskan som bildats fungerar nu som hostmedicin eller för att mota bort förkylning. Förvara kålrotsskålen i en glasburk i kylen och ta en tesked några gånger varje dag tills du mår bättre. När all juice är slut så släng inte kålroten utan skär upp den i bitar och ät upp alltihop. 

Vill du ha fler tips på hur du håller dig frisk och motar förkylningar och vinterkräksjuka? Läs då mitt inlägg med vabruari-tips HÄR.



___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

3 kommentarer:

  1. Fint inlägg och bra tips, men sannolikt har kålroten uppstått i Finland eller öster om som en korsning mellan rova och bladkål, men spreds sen vidare ut i världen via Sverige till England och fick då namnet Swede.
    Ska odla massor av kålrot i år.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, vad intressant. Då var informationen jag fått inte riktigt korrekt. Tack för att du förtydligar och delar med dig av din kunskap. Härligt att få odla sin egen! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    2. Hej igen Anette!

      Nu har jag uppdaterat mitt inlägg så att det blev rätt. Tack så hemskt mycket för att du uppmärksammade mig på att det inte var helt korrekt så som jag skrivit från början.

      Mvh /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.