Kärleksmums - utan gluten, mjölk och vitt socker

Vad passar bättre än kärleksmums så här på Alla Hjärtans Dag?! Tänk dig mockarutor / kärleksmums bakade på ingredienser fyllda med näring istället för tomma kalorier så som originalet som innehåller både mjölk, socker och en massa vetemjöl. I receptet som jag ska dela idag är det just så. Allt det där som kan belasta kroppen är borttaget och istället är kakorna bakade med riktigt bra råvaror som innehåller mycket näring. De är dessutom oemotståndligt goda!

Jag har märkt att mitt förhållande till det jag äter förändrats på många sätt sedan jag började lägga om min kost till rena ekologiska råvaror utan tillsatser och tillsatt socker. Det är som om jag känner en slags vördnad för det som jag äter, en stor tacksamhet att jag kan och får äta mat som gynnar min kropp och mitt mående. Tidigare var mat ofta bara något som jag åt främst för att bli mätt. Något att fylla magen med, s.k bukfylla. Idag är målet alltid att varje måltid ska ge min kropp näring och byggstenar som bygger upp istället för att potentiellt kunna bryta ned. Jag är inte absolutist och äter ibland vad jag kallar för skräpmat och sötsaker utan någon som helst näring. Men det är undantag och huvuddelen av min kost består av sånt som stärker min kropp. Det har gett mig, förutom bra mat, en mer tacksam inställning till hela mitt liv och i synnerhet till maten som jag äter. Jag njuter så mycket mer av både mat och bakverk numera.

Jag firade min 43:e födelsedag i förra veckan. Då hade min dotter som älskar att baka gjort dessa kärleksmums till mig. De var otroligt goda och jag kommer definitivt att baka dessa fler gånger. Flera av mina följare på mitt Instagram (@saraseviga) har undrat om jag kan dela receptet, så här nedan kommer det.


RECEPT KÄRLEKSMUMS

Blir ca 20 stycken.

Kakan

3 deciliter ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1 deciliter ekologiskt rårismjöl 
0,5 deciliter ekologiskt potatismjöl
1 tesked ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)
4 matskedar ekologiskt kakao (jag använder detta)
1 matsked ekologiska chiafrön (jag använder dessa)
1 tesked bikarbonat (jag använder detta)
16 stycken soltorkade ekologiska dadlar (jag använder dessa)
1 deciliter ekologiskt cashewnötssmör (jag använder detta, en burk räcker både kaka och glasyr)
1 matsked ekologisk kallpressad olivolja
2 deciliter ekologisk kokosmjölk, den krämiga delen (jag använder denna)

Glasyr

0,5 deciliter cashewnötssmör
0,5 deciliter ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
0,5 dl ekologiskt kallt kaffe (gärna starkt bryggt)
2 matskedar ekologiskt kakao
3 matskedar ekologiskt kokossocker (jag använder detta)
1 matsked ekologisk agavesirap eller honung

Garnering

1 deciliter ekologiska kokosflingor (jag använder dessa)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en bakform ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
- Mixa alla de torra ingredienserna i en matberedare med knivblad till ett fint mjöl. Tillsätt dadlar, cashewnötssmör, olivolja och kokosmjölk och fortsätt mixa till en kladdig smet.
- Bred ut smeten i formen med hjälp av en slickepott. Tryck till så det blir ett jämnt lager.
- Låt svälla 5-10 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Under tiden kakan gräddas gör du glasyren:

- Smält caschewnötssmör och kokosolja över ett vattenbad och tillsätt sedan resterande ingredienser.
- Vispa runt med en handvisp till en slät smet.
- Bred smeten över kakan med en slickepott.
- Strö över kokosflingor.
- Låt kakan stelna helt i kylskåp.
- Skär sedan upp i rutor.

Kakorna går bra att förvara i frysen och värma försiktigt i ugn innan de ska serveras.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.