Solkräm och barn

Snart är sommaren här och det brukar vara under denna tid som många föräldrar börjar fundera på hur man på bästa sätt kan skydda sig själv och framförallt barnen så att de inte bränner sig i solen, med risk för hudcancer som följd.

Vi får både information om att solen är farlig och samtidigt så är vi i så stort behov av solens värmande strålar efter en lång och mörk vinter här uppe i Norden. Solen är oerhört nyttig för oss, och vi behöver verkligen dess värmande strålar som bland annat fyller på vårt förråd av D-vitamin i kroppen. Jag tror att de flesta kan skriva under på att solen gör gott för både kropp och själ.

Men hur kan man njuta av solen utan att riskera att bränna sig med risk för hudcancer som följd? Det allra, allra bästa är att göra det man kan för att undvika att bränna sig, men utan att behöva kleta på sig solkräm. Jag kommer strax att förklara varför.



Det här kan du göra för att skydda barnen och dig själv utan att behöva använda solkräm:

Skydda med täckande kläder, d.v.s långärmat upptill och långa byxben. Det finns många bra kläder för detta i tunna naturmaterial som inte blir så varma även under en solig sommardag. Kläder som täcker så att huden inte bränns i solen. En tunn långärmad skjorta i bomull eller linne fungerar utmärkt, och byxor i samma material.

Använd solhatt, för ovanpå huvudet och i ansiktet är annars områden där man lätt bränner sig. Välj en solhatt som har stort brätte så det ger skugga över hela ansiktet och även nacken. Denna solhatt från Polarn o Pyret har vi använt till våra barn i många år och den är riktigt bra. Förutom att brättet är stort både över ansikte och nacke så har den knyt-snören som är bra när det blåser lite, så inte solhatten blåser av vilket den annars har en tendens att göra även vid bara lite vind.

- När det är möjligt, mycket beroende på barnens ålder, så tycker jag att målsättningen ska vara att försöka få barnen att leka i skuggan under de soliga dagarna. Detta är lätt ordnat med de små barnen som ännu inte börjat gå eller krypa, men det blir naturligtvis svårare och svårare när barnen blir större och mer rörliga, så här får man vara lite kreativ och göra det man kan för att ge dessa förutsättningar.

-  Försök undvika att vistas i direkt solljus under dagens allra varmaste soltimmar mitt på dagen. Ät lunchen inne eller i skuggan och hitta på något annat än lek i gassande sol mellan kl 11.00-14.00.

- När man ska bada så finns skyddande badkläder med inbyggd solskyddsfaktor som täcker barnens axlar, armar och ben vilket ger ett bra och heltäckande skydd när man är på stranden eller vid en pool. Dessa kläder är i någon form av polyester (dvs plast) men här tänker jag ändå att detta måste vara det minst skadliga alternativet ändå. Har någon tips på om det finns badkläder med UV-skydd i naturmaterial så tar jag tacksamt emot tips.

Får huden successivt vänja sig vid lite sol under lång tid så byggs ett naturligt skydd upp i form av sommarbrun hy. Melanin som bildas i huden när vi blir bruna skyddar en del mot solens UV-strålar, även om detta skydd varierar beroende på vilken hudtyp man har. Så viktigast att skydda sig är nu på våren och tidig sommar, sen brukar det naturliga skyddet räcka, så har det gjort även för det av våra barn som har väldigt ljus och känslig hud. Men återigen, det är individuellt så man måste givetvis göra en egen bedömning här.




Men när täckande kläder och skugga inte räcker då? Då, och endast då, tycker jag att man ska smörja barnen med solkräm. Som till exempel när man åker på en solsemester till något varmt land och solen är mycket stark och man inte hunnit bygga upp något eget skydd med solbrun hy än.

Men kom ihåg att även den bästa solkrämen med minst antal skadliga kemikalier innehåller ämnen som är skadliga för oss människor och som är både giftiga och svårnedbrytbara i naturen. Ämnena ansamlas i naturen, tas upp av mikroorganismer och går högre och högre upp i näringskedjan, och finns numera i blodet även hos nyfödda bebisar. Man ska komma ihåg att det vi smörjer på våran hud tas upp av kroppen och går rakt in i vårt blodsystem. Det finns helt enkelt ingen solkräm som är helt ofarlig. Och som alltid är barn extra utsatta. Deras lever är inte färdigutvecklad och därför har de svårare att bryta ned kemikalierna. Det var därför man för några år sedan gick ut med rekommendationen att barn inte bör använda solkrämer med kemikaliska filter utan endast fysikaliska. MEN, det fysikaliska filtret innehåller titandioxid som är både cancerframkallande och misstänks skada vårt DNA. Ändå är fysikaliskt filter att föredra. För att krångla till det ytterligare så har man numera börjat tillverka de fysikaliska partiklarna i nanoformat, för att man inte vill att krämen ska lägga sig som en vit hinna på huden när man smörjer sig. När partiklarna är i nanoformat så går de istället in i huden och bildar inte den vita hinna som var vanligt förr när solkrämerna först kom ut på marknaden. Tyvärr så har vi ingen aning hur nanopartiklarna påverkar oss och de är så små att de till och med går in i kroppens celler. Från och med juli 2013 så ska nanomaterial i kosmetiska produkter vara deklarerade i innehållsförteckningen genom att (nano) ska stå direkt efter namnet på ämnet som förekommer i nanoform. (fakta hämtad från boken Badskumt av Katarina Johansson sid 153 - 159 samt Läkemedelsverket.se).

Hudcancer är för övrigt den mest ökade cancerformen, drygt 40 000 svenskar drabbas varje år. Detta är en stor paradox då fler och fler använder solkräm. Hur hänger detta ihop? Detta tål verkligen att funderas på.

De två senaste somrarna har vi inte behövt smörja våra barn alls med solkräm (de är nu 4 och 6 år gamla). De har inte bränt sig någon gång under dessa år, men vi har varit noga med att tillämpa punkterna ovan. Även denna sommar kommer vi att undvika att smörja in dem om inte något speciellt uppstår som gör att vi behöver.

När solkräm ändå behövs (då vi varit på solsemester utomlands) så har jag valt det enligt mig minst dåliga alternativet. Vi har då valt solkräm från Eco Cosmetics. Jag rekommenderar Eco Cosmetics med solskyddsfaktor 50+ för barn och baby som är utan parfym. Den har bara det fysikaliska filtret och den innehåller inte några nanopartiklar, samt är utan parfym (parfym är mycket allergiframkallande). Denna går att köpa på många ställen, bland annat på Lapland Eco Store, men även på många lokala hälsokostbutiker. Som vanligt är jag inte sponsrad, eller har fått betalt för att tipsa om denna produkt eller någon av de andra produkterna jag tipsar om, utan jag ger endast tips om det jag anser vara bra produkter (eller i detta fall, minst dåliga alternativet).

Bild lånad från Laplandecostore.se. 


Solskydd för läpparna från Eco Cosmetics.


Det finns också naturliga oljor som i sig själva skyddar mot solen. Den olja som man börjat forska på och som det finns ett visst stöd för att den ger ett visst skydd både mot UVA och UVB-strålar är hallonfröolja. Däremot är studierna i sin linda och man vet inte säkert om oljan ger olika skydd beroende på vilken hudtyp man har o.s.v. Jag har själv använt denna under en vecka i Cypern och för mig fungerade den jättebra utan att jag brände mig, men jag tillämpade även punkterna ovan och låg inte i direkt solljus annat än under väldigt korta stunder. Denna olja kommer jag att fortsätta använda på mig själv men vågar än så länge inte smörja barnen med, då jag vill se mer stöd för att den verkligen fungerar och jag slipper riskera att barnen kanske bränner sig om den inte håller måttet.

Jag köper denna hallonfröolja från Devaz. Så här skriver de gällande solskydd: Hallonfröolja har visat sig skydda mot UVA, UVB och UVC i en studie och det verkar som den fungerar bra för många, men inte för alla. Hallonfröolja är inte godkänd som solskyddsmedel och än finns många frågetecken omkring hur ofta man behöver smörja sig (vissa säger 1 gg/timmen), vad gäller när man svettas eller badar etc. Solskyddsmedel innebär inte heller att man kan vara ute hur länge som helst i solen oavsett vilket SPF-nummer de har. Var rädd om dig själv och dina nära, skydda med kläder och hatt och välj skugga när solen står som högst. 

Denna solhatt gillar vi, med stort brätte och snören att knyta under hakan. Bild lånad från Polarn O. Pyret.

Många gånger tror jag att föräldrar är alldeles för snabba med att smörja sina barn med solkräm, och man har en övertro till att solkrämens skyddande effekter, men missar att reflektera över de skadliga effekterna med densamma.

Jag vill med detta inlägg uppmärksamma att det finns en baksida med att smörja med solkräm i tid och otid. Med vetskapen om att solkräm innebär en kemikalisk cocktail som man smörjer sina barn så kanske man tänker till en extra gång och kan hitta bättre lösningar än att alltid välja solkräm till sina barn. Följer man punkterna ovan så klarar man sig väldigt långt utan att behöva smörja med solkräm.








Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

  1. Superbra inlägg med bra tips om solskydd! Jag lade märke till att du skriver att man inte behöver tala om i innehållsförteckningen om produkten innehåller nanopartiklar, men enligt Läkemedelsverket så måste nanomaterial i kosmetiska produkter vara deklarerade där genom att (nano) skall stå direkt efter namnet på ämnet som förekommer i nanoform. Exempel: Titanium Dioxide (nano). Det här har gällt sedan den 11 juli 2013.
    https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Fragor-och-svar-om-nanomaterial-i-kosmetiska-produkter/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Du har helt rätt. Jag har hittat det mesta av min information från boken Badskumt av Katarina Johansson och den gavs ut 2012 så det förklarar missen. Jag ska genast ändra i min text så att det blir rätt. Tack för att du uppmärksammade mig på detta. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  2. Denna artikel publicerades dagen efter att jag publicerade mitt inlägg om barn och solkräm.

    http://edition.cnn.com/2016/04/14/health/sunscreen-sperm-male-fertility/index.html

    SvaraRadera
  3. Jag vill tipsa om solskyddskläderna från aussie finest. De är inte gjorda i "baddräktstyg" utan känns mer som bomull. Hittade dock inte på hemsidan vilket material det är gjort av. Men det kan ju ett mail ändra på;) hur som hur så älskar jag deras uvkläder:)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.