Göra eget hårspray

Visste du att det är jätteenkelt att göra sitt eget hårspray? Att hårspray inte är så hälsosamt för varken människa eller miljö är nog de flesta medvetna om. Men åtminstone jag hade inte en aning om att det var så enkelt att göra sitt eget som är helt fritt från skadliga kemikalier.

Så här skriver Naturskyddsföreningen:

Många ungdomar stylar håret varje dag. Utbudet och försäljningen av stylingprodukter ökar snabbt. Naturskyddsföreningen har undersökt hårspray, mousse, vax, hårgelé och liknande. I 37 av 38 produkter återfanns hälso- eller miljöskadliga substanser. Undersökningen visar på stora brister i tillgången på miljö- och hälsodata om substanserna. I 31 av produkterna fanns ett eller flera misstänkt cancer- eller allergiframkallande ämnen.

Bild lånad från Sarah på @giftminimera.

Här kommer ett jätte-enkelt recept på hur du kan göra ditt eget hårspray på mindre än fem minuter, bestående av endast tre ingredienser. Receptet har jag fått av Sarah som driver Instagram-kontot @Giftminimera.

DIY EGET HÅRSPRAY

Blanda:

- 4 dl kokhett vatten
- 2 msk salt (gärna oraffinerat havssalt, t ex Celtic Sea Salt)
- 1 tsk ekologiskt rörsocker

Så fort blandningen har svalnat så häll allt i en flaska, gärna glas (på bilden har Sara använt sig av en återbrukad saftflaska) och skruva på ett spraymunstycke (på bilden har hon använt ett munstycke från Ikea som hon hade hemma). Klart!!!

Jag själv använder väldigt sällan hårspray, men ibland vid festligare tillfällen gör jag det. I dagsläget har jag Maria Åkerbergs hårspray som är ett mycket snällare alternativ än de flesta konventionella hårspray, men när detta är slut ska jag definitivt testa att göra mitt eget hårspray, då detta är ett ännu bättre alternativ med en innehållsförteckning helt i min smak.

Jag kom i kontakt med Sarah då jag var och föreläste i Trollhättan för några veckor sedan och Sarah var där och lyssnade. Hennes Instagramkonto @Giftminimera kan jag förövrigt varmt rekommendera er att följa om ni har Instagram, särskilt ni som har små barn. Där delar Sarah med sig av många bra och enkla tips på hur man kan minska ned på skadliga kemikalier i sin vardag. Tipsen är enkla och alltid med kort och lättförståelig fakta kring varför dessa kemikalier kan vara dåliga. Hennes tips är verkligen DIY (do it yourself) med tips hur du kan göra dina egna produkter enkelt med det som de flesta redan har hemma. Hon har bland annat tipsat om hur man gör en egen bitleksak för den lilla bebisen som just fått tänder, utan att behöva stoppa en bitleksak i PLAST i munnen på bebisen som annars är det vanligast förekommande lösningen för bebisar som har tandsprickning. Hon har också tipsat om hur man enkelt och snabbt gör sina egna våtservetter. Ni vet väl att just våtservetter är rena kemikaliebomberna som i snitt innehåller mer än 75 olika kemikalier, där flera är starkt allergiframkallande? Så in och följ detta konto direkt om ni vill ta del av all hennes kunskap och tips på kemikaliebantning.

Glad onsdag önskar jag er!
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.


CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.