Göra egen kefir

Jag blev introducerad till fermenterad mat och framförallt kefir i somras av min svärmor. Jag lär mig mer om probiotika och framförallt kefir för varje dag som går och jag blir bara mer och mer övertygad om hur fantastiskt detta är för en god maghälsa - men inte bara det, en god hälsa överhuvudtaget. Jag skulle nog kunna gå så långt som att säga att kefir är min nya hobby.

Kefirgryn är inte helt enkelt att hitta att köpa i Sverige, men efter mycket letande blev jag så glad när jag såg att det fanns ett svenskt företag som sålde dem. De hette Cibus Naturalis och jag är verkligen jättenöjd med både grynen och servicen som jag beställt därifrån. Jag har s.k mjölk-kefirgryn. Tyvärr verkar företaget inte längre existera. Nu finns en ny nätbutik i Sverige som säljer kefirgryn. De heter Grönt Levande och här hittar du deras kefirgryn. Mitt tips om du vill börja med kefir är att beställa därifrån, eller att gå med i någon av grupperna "Kefir kombucha yoghurt Sverige" samt "Tibetansk kefirgryn utdelning" för att komma i kontakt med andra som gör sin kefir och som kan dela gryn med dig.

Kefir är en fermenterad dryck (liknar filmjölk till konsistensen) och det är ett av de absolut starkaste probiotiska livsmedlen som finns.

Det är jätteenkelt att göra sin egen kefir, och den innehåller massvis av de goda bakterier som vår mage och tarm behöver för att behålla en god tarmflora. De goda bakterierna har så många hälsofördelar. De tar bort parasiter och andra dåliga bakterier i magen och blir den dominerande bakterierna i din kropp. Jag läste tidigare att så mycket som 85% av vårt immunförsvar kommer från magen, så att ha goda bakterier där är otroligt viktigt (här kan du läsa om detta i bloggen Hälsotugg.se). Kefir innehåller så mycket som 56 typer av goda bakterier (vanlig yoghurt innehåller 7 st). Skillnaden mot att äta vanlig yoghurt som också är probiotisk och innehåller goda bakterier, är att de bakterier som finns i yoghurt bara överlever ett dygn i din kropp, medan de goda bakterierna i kefir kan överleva mycket mycket längre än så och till och med klara av att överleva en antibiotikakur som annars tar död på både de dåliga OCH de goda bakterier i din kropp.

Vi har mellan 70 - 75 miljarder celler i kroppen, men så mycket som TIO gånger så många fler bakterier. Det finns goda bakterier som verkar för en god hälsa och det finns dåliga bakterier som verkar mot ohälsa. De flesta människor idag har ungefär 10% goda bakterier i sin kropp och så mycket som 90% dåliga. Om du äter kefir så kan du ändra på detta förhållande, och istället få så mycket som 90% goda bakterier och endast 10% skadliga bakterier. Kuriosa är att antibiotika betyder "emot livet" och probiotika betyder "för livet". Probiotika hjälper oss att få ett långt friskt liv.

Man har ätit fermenterad mat i tusentals år och det kommer ursprungligen från Kaukasien. Där använde man kefir som ett sätt att konservera mat då kylskåp inte fanns. Kefir sägs vara den absolut största anledningen till att kaukasierna levde så enormt långa liv, många gånger till 100 år och mer. Dessa goda bakterier gör alltså att maten inte blir dålig, och det är även så bakterierna verkar i din kropp när du äter dessa. De hjälper din mage och tarm att hålla sig frisk och förhindrar att dåliga bakterier tar överhanden vilket de ofta gör med vårt sätt att leva idag.

I dagens samhälle har vi förlorat denna kunskap och köper istället mat med andra typer av kemiska konserveringsmedel som istället är skadliga för oss att få i oss och motverkar god hälsa. Att få i sig probiotika är grunden till god hälsa och hjälper t ex mot att minska ned inflammationer i kroppen, det hjälper till att smälta maten vi äter, och påverkar balansen mellan surt och basiskt i kroppen så att vi blir mer basiska (är vi för sura, vilket de flesta av oss är så ökar chanserna att vi blir sjuka. Cancer till exempel kan bara växa i en sur miljö).

Kefir går att göra i olika typer av mjölk, så som komjölk, getmjölk, sojamjölk och kokosmjölk. Jag har ännu bara testat att göra i ekologisk lantmjölk (från ko). Eftersom bakterierna och svamparna i kefir äter laktos så kan det även funka att äta kefir för de som är känsliga för laktos, men inte för alla så där måste man testa för att se. Det finns även vatten-kefirgryn men dessa innehåller inte lika många av de goda bakterierna som mjölk-kefirgryn gör.

Mjölk-kefirgrynen ser nästan ut som små bitar från blomkål eller som keso och vad de behöver för att kunna växa och föröka sig är mat i form av mjölk då vad de behöver äta är laktos från mjölken. I vår familj har vi slutat dricka "vanlig" komjölk, men dricker Lantmjölk som är ohomogenierad (fettmoleyklerina i mjölken är inte sönderdelade) och jag upplever att den mjölken förutom att den är så mycket godare även är mycket snällare för magen. Jag har upptäckt att den ekologiska lantmjölken som jag använder verkar få grynen att trivas riktigt bra, förmodligen för att den är så fet.

Vill man att grynen ska föröka sig snabbare så ställ dem någonstans där det är ganska varmt (dock inte för varmt då de dör då). Jag har ställt våra i badrummet på övervåningen som är vårt varmaste rum i huset och bara på några dagar så förökade sig grynen till det dubbla.

När kefirgrynen förökar sig (vilket de gör hela tiden, men fortare då det är lite varmare och saktare nu på vintern då vi har kallare även inomhus) så får man successivt öka mängden mjölk man ger dem eller helt enkelt ge bort lite kefirgryn till sina vänner så att även de kan börja göra sin egen kefir. Det går även bra att äta upp de gryn som man inte längre behöver (smakar ungefär som keso och har samma färg och konsistens). Kom ihåg att de är de små nya grynen som kommer som är de starkaste, och de större har redan avgett som mest av de goda bakterierna så behåll alltid de minsta grynen.

Förvara alltid kefiren i en glasflaska eller glasburk. Använd inte metall då det kan skada kefirgrynen. Rostfritt stål är okej att använda när du sedan silar, men annars är glas och trä bästa materialen att använda när du gör kefir. Sätt inte på ett tättslutande lock när kefiren görs då det behövs lite luft för att kefirgrynen ska kunna verka i mjölken. Jag brukar ta min nötmjölkspåse i tättvävd ekologisk bomull och försegla med ett gummiband högst upp på glasbehållaren, men det går lika bra med en liten kökshandduk eller annan tygbit. Det är dock bra att täcka över kefiren när den står i rumstemperatur då den annars har en förmåga att dra till sig småkryp eller blomflugor särskilt sommartid.

Låt mjölken stå med kefir-grynen i minst 24 timmar och högst 48 timmar. Jag har alltid en liten lapp bredvid burken för att komma ihåg när jag startade. Om det börjar bli genomskinlig vätska i botten så har det fermenterats väldigt mycket och det är dags att sila och hälla på ny mjölk. Den är dock inte dålig, bara lite överfermenterad om detta händer och smaken blir lite syrligare.

Vill du pausa och inte göra kefir på ett tag? Kanske ni ska resa bort. Då är det inga problem att lägga kefirgrynen i mjölk och ställa in i kylen. Med ett tättslutande lock så håller sig kefirgrynen i rejält med mjölk i 3-4 veckor utan att bli dålig. De goda bakterierna håller mjölken fräsch så länge. Du behöver dock sila och slänga mjölken och börja om när du sedan vill köra igång igen.


Ungefär en matsked kefirgryn behövs till 3-5 dl mjölk. När grynen förökar sig och blir fler kan du öka mängden mjölk. Anpassa sedan mängden så att den blir lagom för just er familj att äta upp inom antingen ett eller två dygn.

Man kan experimentera och göra många olika saker med sin kefir. Förutom att äta den precis som den är i en tallrik eller glas med lite musli, så kan man använda den i smoothies. Smaken är lite som smått kolsyrad filmjölk. Jag och hela familjen älskar smaken.

Jag har testat att göra en så kallad "andra fermentering" med frukt för att smaksätta den och då får man en något mildare smak på kefiren. Se bilder nedan.

Det går även att göra mjukost av kefir. Då häller man den färdiga kefiren i ett kaffefilter som får ligga i en sil med en behållare under. Då droppar vätskan ut från kefiren och ned i behållaren under och kvar blir en jättegod mjukost (liknar Philadelphiaost). Se bilder nedan. Det som droppar ned (ser ut som lite grumligt vatten) kallas för vassle och det är där som de högsta andelen av de goda bakterierna finns. Vasslen kan man använda för att fermentera grönsaker (t ex göra sin egen surkål) men också för att göra en supergod fermenterad dryck som liknar läsk, men som tvärtemot läsk är enormt hälsosam. Vasslen hälls då ned i t ex en ekologisk juice. Den äter då upp det socker som finns i juicen och det bildas kolsyra. Denna dryck liknar på många sätt Kombucha som även det är en fermenterad dryck fullproppad med dessa goda bakterier.

Denna kefir är klar, silad och färdig att dricka. Om du inte dricker direkt så förvara din färdiga kefir i kylskåpet. Nu går det bra att sätta på ett tättslutande lock. Den färdiga kefiren håller sig ca 2-3 dygn i kylen, men bäst är att inte göra mer kefir än du eller familjen äter upp inom ett till två dygn i och med att du behöver göra en ny sats senast om två dygn. 

Att göra egen kefir är enkelt. Det är bara att hälla mjölk över kefirgrynen och låta det stå i en glasbehållare i rumstemperatur i 24 - 48 timmar så sprider sig de goda bakterierna och svamparna automatiskt i mjölken. Om det är kallare, som på vintern tar processen längre tid och på sommaren när det är varmt går det fortare.

När jag silar mina kefirgryn, vilket jag gör antingen varje dag eller varannan dag, beroende på hur mycket kefir vi dricker i familjen för tillfället, så använder jag en stor skål där mitt durkslag i rostfritt stål nästan går ned. Genom att skaka durkslaget försiktigt så silas den färdiga kefiren igenom och kvar bli bara kefirgrynen. Förutom durkslaget i rostfritt stål så försöker jag att endast använda glas och trä i kontakt med kefiren och kefirgrynen.

Med hjälp av en smörkniv i trä så ser jag till att det endast blir kefirgryn kvar innan jag för över dem till en glasburk och häller på ny lantmjölk för att göra nästa omgång med kefir. 

Mjölk-kefirgrynen ser ut ungefär som små bitar av blomkål eller som keso. De behöver mjölk för att överleva och det enda som kan ta död på dem är om de blir för varma (bakterier dör av värme högre än kroppstemperatur) eller att de svälter, d.v.s inte får tillräckligt med mjölk att "äta". Man ska alltså inte använda uppvärmt mjölk eller en alldeles nydiskad glasbehållare som fortfarande är varm när man häller i kefirgrynen då detta kan ta död på bakterierna.

Här gör jag en så kallad "andra fermentering" då kefiren var klar. Då lade jag i fryst mango och lät den stå i rumstemperatur i ca tio timmar till innan jag stängde locket helt och förvarade i kylskåp.

Andra fermentering med några skal från ekologisk apelsin. Locket är lite på glänt då luft behövs. Efter ca tio timmar är det klart och locket kan stängas och burken förvaras då i kylskåp tills man äter denna smaksatta kefir.

Apelsinskal fick smaksätta kefiren i en så kallad andra fermentering. Vitaminerna i skalet ger en enormt nyttig dryck som smakar som apelsinyoghurt. Man kan smaksätta med vilken frukt som helst.

Det är enkelt och supergott att göra egen mjukost av kefir. När kefiren är klar, ta en sil och lägg i ett eller två kaffefilter och fyll dem med kefiren. Under har du en behållare i glas eller porslin. Täck allt med lite plastfolie eller en bivaxduk och ställ i kylen i 12 timmar. Sen är det bara att tippa över osten som är det som är kvar i kaffefiltret. Den vätska som droppat ned i behållaren är vassle och av den gör du enkelt den fermenterad drycken

Här gör jag mjukost och kolsyrad kefirdryck. Jag täcker över silen som innehåller kaffefilter med kefir med en bivaxduk (plastfolie går också bra) och ställer in i kylen i 12 timmar. Sen är det klart. Bara att tömma ur innehållet ur kaffefiltret så har du den färdiga mjukosten. Vätskan som droppat ned i den underliggande behållaren, vasslen häller du i en glasflaska tillsammans med en liter ekologisk juice, stänger med tättslutande lock och låter stå i rumstemperatur i några dagar till så är drycken sen klar att avnjutas. 

Ät mjukosten på bröd, på pannkakor eller gör egen glass av den.

Här har jag gjort den fermenterade drycken som liknar läsk. Vasslen som blev över när jag gjorde mjukosten hälls i en glasflaska tillsammans med en ekologisk juice och får stå med tättslutande lock i rumstemperatur i några dygn. Observera att här ska locket vara stängt för att det ska bildas likt kolsyra i drycken. Efter några dygn är det klart att drickas. Det som inte dricks direkt förvaras sedan i kylskåpet.

Hälsosam läsk. Ja, det liknar på många sätt läsk till smaken. Men till skillnad från läsk så är det väldigt lite socker (de goda bakterierna i vasslen äter sockret i juicen och bildar bubblor som liknar kolsyra). Våra barn älskar smaken av kefir, men har man svårt att få i barnen kefir kan detta vara ett bra alternativ så att de ändå får i sig de goda bakterierna från kefir.


Här kommer ett litet förtydligande gällande den fermenterade kolsyrade drycken, då jag fått mycket frågor om den. Så här går du tillväga:

Börja med att göra kefir på vanligt sätt. När du silat bort kefir-grynen och har den färdiga kefiren så häller du denna i två kaffefilter (beroende på hur mycket kefir du har, men för mig brukar det fylla två kaffefilter, ibland tre) som du lägger i en stor sil och försiktigt häller kefiren i. Under silen har du en glas- eller porslinsskål som det kan droppa ned i. Täck sedan både silen och bunken under med plastfolie eller en bivaxduk så att det blir förhållandevis lufttätt. Ställ in i kylen i ca 12 timmar, så att vätskan, även kallad vassle, kan droppa ned från kaffefiltren ned i bunken. Efter ca 12 timmar har du den färdiga mjukosten som du bara häller ut i en tättslutande burk från kaffefiltren och förvarar sen i kylen. Den är supergod att ha som kall dipp, sås, eller som pålägg på smörgåsen och är full med de nyttiga bakterierna. Blanda i dina favoritkryddor så får du en god kall sås eller dipp. Den håller länge i kylen, men ju längre tiden går desto färre blir det av de nyttiga bakterierna så vi brukar äta upp våran inom 1-2 veckor. Vätskan, eller vasslen, kan man antingen bara förvara som den är i tättslutande lock i kylen och ta ca 1 matsked i den dryck du dricker för att få maximalt med goda bakterier. Men man kan också göra en läskande god kolsyrad dryck. Ta då den vassle som droppat ned (brukar bli alltifrån ca 1-3 dl) och häll med hjälp av en tratt ned i en glasflaska. Fyll sedan upp resten med en ekologisk juice. Jag tycker det blir väldigt gott med en eko apelsinjuice med fruktkött i, men vilken juice som helst går bra. Tänk dock på att inte fylla hela flaskan upp, det behöver finnas plats för lite luft högst upp. Stäng sen med tättslutande lock och vänd försiktigt flaskan så att vasslen blandas med juicen. Ställ i rumstemperatur (dock ej i direkt solljus) och låt stå 2-4 dygn. Vänd på flaskan emellanåt så att allt blandas. Efter något dygn kommer du märka att det börjar bli kolsyra i drycken. Då är den klar. Öppna försiktigt och det kommer att pysa precis som med en kolsyrad dryck. En liten varning dock. En gång väntade jag lite för länge och när jag öppnade så sprutade den fermenterade drycken rakt ut och "duschade" både mig och köksväggen. Det hade bildats för mycket kolsyra. Är du osäker så öppna utomhus eller i vasken, du lär dig snabbt att se när den är klar. Ju varmare du har desto fortare blir den klar, så sommartid går det snabbare. Nu är drycken färdig och redo att förvaras i kylskåp och drickas. Ett litet miniglas typ snapsglas är lagom som en shot fullproppad med nyttiga bakterier som vi brukar ta dagligen. Tycker man att detta verkar för bökigt så går det alltså också bra att bara dricka en matsked direkt av vasslen utan att ha den tillsammans med juice, men får då inte den goda kolsyrade drycken, men ändå alla de goda bakterierna.

Som sagt. Jag är helt insnöad på detta med kefir och känner själv att jag mår så otroligt mycket bättre. Jag känner mig piggare och friskare i kroppen och för första gången på flera år så är vi inte lika sjuka denna årstid då barnen ofta drar hem både den ena och den andra sjukdomen från dagis. Jag kan inte nog framhålla hur gott, nyttigt och bra jag tycker att detta är för hälsan. Jag tycker att det är roligt att man kan göra så mycket med kefiren. Jag ser fram emot att så småningom lära mig fermentera grönsaker och göra egen kombucha samt egen surdeg. Men allt får ta sin tid och det känns spännande och roligt att ha hittat en så hälsosam hobby. Det känns som en fantastisk gåva att ge till mina barn att få äta denna hälsosamma typ av mat och jag hoppas att det ger både dem, mig och alla andra som äter probiotisk mat / fermenterad mat god hälsa och ett långt friskt liv.


Uppdatering april 2017:

Här berättar jag hur jag gör min egen surkål och här kan du läsa receptet på syrad rödkål som båda kommit att bli stora favoriter hemma hos oss. Här bloggar jag om hur jag bakar mitt surdegsbröd. Inom kort kommer inlägg både om hur man gör sin egen kombucha samt sina egna syrade grönsaker. Så håll ut så kan ni snart läsa om hur man gör även dessa.



Vill du lära dig mer om kefir? Här är två filmer med massvis av information och tips kring hur du gör din egen kefir:




Här kan du läsa om hur kefir kan hjälpa mage och tarm, stärka immunförsvaret samt förebygga cancer. Personer som lider av ursulös colit och crohns sjukdom kan avsevärt förbättra sin hälsa genom att regelbundet dricka kefir.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

63 kommentarer:

  1. Tack för en väldigt utförlig beskrivning!!
    Jag är intresserad av att testa laga egen kefir.
    Främst för att jag har så problem med min hud (atopiskt eksem, mest eksem och sprickor på händerna) och vet ju att mår magen bra-mår huden bra.
    Sen också för att min familj ska må bra och få i sig nyttiga saker :)
    Ska söka efter Kefir gryn här i Finland nu bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nina. Ja, jag tycker absolut att du ska testa kefir. De goda bakterierna har i vissa studier visat sig hjälpa vid atopiskt eksem. Bland annat här kan du läsa om det: http://eksemfri.se/probiotika-lindrar-och-forebygger-atopiskt-eksem/. Jag tror säkert att Cibus Naturalis där jag köpt mina kefirgryn även kan leverera till Finland. Kontakta dem och fråga, de kan säkert ordna så det inte blir alltför dyrt med frakten. Här kan du kontakta dem ifall du vill kolla: http://cibusnaturalis.com/sv/contact_sv.php. Stort lycka till. Skriv gärna sen och berätta när du ätit kefir en tid hur det påverkade dig. Det är alltid så roligt att få återkoppling. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    2. Tack för länken, ska gå in och läsa.
      Jamen, det kan jag ju göra. Ska bara kolla med en eko butik här nära först, de brukar få tag på det mesta :)
      Det ska jag absolut göra, sparade din blogg på länklistan i min blogg så jag hittar tebax.

      Radera
  2. Tack för ett mycket intressant inlägg😊
    Blir väldigt sugen att testa! Efter min anti-candidakur så... 😊
    Ha en trevlig helg, kram Therése
    www.levaklokt.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina Therese. Hoppas du vågar testa sen och att du blir lika nöjd som jag :-)

      Radera
    2. Tycker du ska tipsa om Donna Schwenck s hemsida med butik och blogg: Culturedfoodlife.com Hon är bäst i branschen och har så mycket bra recept och youtube klipp!

      Radera
    3. Hej! Den första av filmerna som finns med i detta inlägg kommer från Donna Schwenck som precis som du säger är otroligt duktig på allt som har med kefir att göra. Jag har lärt mig mycket av henne.

      Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  3. Vilket bra inlägg, superbra information! Jag har länge tänkt testa men inte fått tummen ur, nu ökade motivationen ännu mer:)

    Tack för att du länkade till oss, jättesnällt! Som du säger så är det så viktigt att vi tar hand om vår tarmflora och med kefir verkar ju vara ett suveränt sätt!

    Trevlig helg!
    /Kristin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kristin! Hoppas att du vågar testa nu :-) Än en gång, det är inte svårt att länka till en så fin blogg som ni har. Allt är så välskrivet och väldigt bra. Jag har samma syn som er när det kommer till det mesta som rör kosten, träning osv. Allt gott önskar jag dig och stort tack till ER för er jättefina blogg halsotugg.se!!!

      Radera
  4. Hihi. Jag är också helt insnöad på kefir och gör min egen surkål bla. Tack för tips om andra fermentering, det måste jag testa. Numera köper jag aldrig creme fraiche eller turkisk yoghurt, lägger bara kefirgrynen i grädde. Beroende på hur tjock jag vill ha den blandar jag i lite mjölk. Kefirgrynen ÄLSKAR grädde.
    Mitt senaste experiment är att konvertera mjölkkefirgryn till vattenkefirgryn. Det funkar faktiskt och gör sedan kolsyrad dryck.
    Tack för en bra blogg/Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att det finns fler än jag som är insnöade på detta med kefir. Jag har inte testat att göra egen surkål än men det står absolut på min lista över det jag vill testa. Jag ska också testa att göra egen creme fraische. Perfekt till såser och grytor. Allt gott önskar jag dig! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  5. Det finns en grupp för kefirutdelning på FB
    https://www.facebook.com/groups/1494174770896641/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det gruppen som heter "Kefir Kombucha Yoghurt Sverige"?

      Radera
  6. Hej!
    Vilken bra information!! Jag blev nyfiken på surkålen, hur gör man med kefiren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har inte testat att göra surkål än, men lovar att återkomma här på bloggen så fort jag lärt mig mer om hur man gör. Mvh /Sara

      Radera
  7. Om man väljer att göra mjukost av den färdiga kefiren och sen vill sätta vasslen som har droppat ur i 1 liter juice, hur mycket vassla behövs då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar ta den vassle som blir, det har varit allt från ca 1,5 dl upp till närmare 3 dl. Sen fyller jag på med resten juice. Det blir riktigt gott med en juice med fruktkött i tycker jag, men andra utan fruktkött blir också riktigt gott. Men tänk på att det behöver vara lite utrymme kvar högst upp så du inte fyller en flaska helt full. Vänd försiktigt på flaskan en eller några gånger varje dag. Öppna inte förrän den är klar. Jag brukar låta flaskan stå i fönstret och när du märker att det börjar bli kolsyra i drycken är den klar. Men en liten varning: Om man väntar lite för länge och det blivit för mycket kolsyra så kan drycken börja spruta då du öppnar och glömmer du bort flaskan så kommer korken att till slut explodera bort. Jag väntade för länge en gång och fick en rejäl "dusch" av den fermenterade drycken över hela mig. Inte roligt då, men nu kan jag skratta åt det :-) Det går fortare då det är varmare, men nu vintertid tycker jag att 3-4 dygn är lagom. Lycka till! Mvh /Sara

      Radera
    2. Tack för svar!
      Jag har hunnit testa några gånger, men då öppnat korken emellanåt och rört om. Efter knappa 2 dygn har det bildats kolsyra och jag har då lagt flaskan i kyl.
      Tycker smaken påminner mej om hemlagad mjöd :)
      Haha, kan tänka mej att en dusch fermenterad dryck inte var det skönaste :D
      Jag är så glad att jag hittade din sida och fick tag i kefirgryn, jag älskar smaken av kefir och mjukost!!
      Nu ikväll tänker jag testa på att laga hallonyoghurt av den färdiga kefiren.

      Radera
    3. Kul att höra att det är fler som är "hooked" på detta med kefir. Det är roligt att experimentera och det finns som sagt så mycket som man kan göra med kefiren. Hoppas att din hallonyoghurt blev god. Det har jag inte testat men det lät ju väldigt gott. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    4. Jättegod blev den, har testat med jordgubbar också men hallon blev nog bättre.
      Creme fraiche är mitt senaste experiment, köper nog aldrig det mera från butiken ;)

      Radera
  8. Hej! Jag har provat att göra en kolsyrad äpple/vassle dryck. Det blev sjukt gott men nu är min fråga, bildas alkohol? Det smakar som om det skulle kunna finnas lite alkohol i drycken. Vet du hur det är med den saken? Jag använde ekologisk juice som inte var gjord på koncentrat. Inga konstiga tillsatser i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Michelle! Det tror jag inte. Men nu blir jag osäker, då jag förstås inte vet det säkert. Hur länge lät du den stå i rumstemeratur innan du öppnade den och sen ställde i kylen? Jag brukar låta den stå 2-3 dygn tills jag ser att det börjat bildas kolsyra. Inte längre. Men jag undrar om det finns något sätt att ta reda på eventuell alkoholhalt? Drycken får ju en liten jäst smak men jag har aldrig tänkt att det skulle vara alkohol. På grund av smaken så dricker vi aldrig mer än ett litet glas av denna dryck åt gången. Hmmm. Jag får försöka kolla upp detta på nåt sätt. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    2. Tack för ditt svar! Jag lät den stå i ca 3 dygn. Den var jättegod! Den smakade som en torr äppelcider. Men vi drack också bara en liten kopp per tillfälle eftersom vi blev säker om alkohol hade bildats. Det vore ju himla bra om det fanns ett enkelt sätt att mäta alkoholhalt! Allt gott! Michelle

      Radera
  9. Hej! Jag vill jättegärna testa att göra kefir men när jag gick in för att beställa gryn visade det sig att de är slut i lager och inte finns förrän maj månad! Någon som vill dela med sig av lite kefirgryn? Bor i Kristianstad men är rätt ofta I Malmö också. Mvh Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria. Gå med i grupperna "Kefir Kombucha Yoghurt Sverige" och "Tibetansk kefirgryn utdelning", där kan du hitta folk som bor nära dig som kan dela med sig av sina kefirgryn. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  10. Hej och vilken bra blogg. Tänkte fråga vilka proportioner vassle/juice du har. Jag tog en liten glasflaska och hällde i ca 1dl vassle till kanske 2dl juice? För lite juice eller vad tror du? Det verkar inte ha bildats nån kolsyra än efter1 dygn.
    Nybörjare inom Kefirtillverkning. ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara Ewa. Det tar iaf 2 dygn innan kolsyran bildats, ännu längre vintertid. Jag brukar (uppskattningsvis) ha 1 del vassle och ca 3 delar juice men proportionerna är inte så noga. Kolla imorgon så ska du se att det blivit lite kolsyra och då är det dags att avnjuta drycken. Sen förvarar du resten i kylskåpet tills den är uppdrucken. Lycka till! 😊

      Radera
  11. Tack Sara. Det blev som du sa. Kolsyran kom igång och nu har vi smakat.Gott! Har gjort ny med mer juice i, ung som du skrev.
    😊

    SvaraRadera
  12. Hej, min kefirdryck exploderade i natt och dlog samtidigt sönder ett köksfönster!😁jag skulle ha luftat den oftare. Som tur var fanns ingen i köket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nej, är det sant?! Hur länge hade drycken stått i rumstemperatur? Vintertid låter jag den stå i fyra dygn (vänder på flaskan försiktigt någon gång per dag), men nu när det är varmare har det bildats bubblor / kolsyra redan efter 2 dygn, så då öppnar jag och luftar och börjar dricka från den. Efteråt förvarar jag i kylskåpet. Hur har det löst sig med fönstret? Vilken tur att ingen blev skadad, men väldigt förargligt att det blev en sån skada. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    2. Den hade stått i knappt två dygn. Jag vände och luftade den och hade tomrum upp till toppen på flaskan. Maken satte in en ny fönsterruta och det var ett litet fönster så det blev inte dyrt. Men visst var det tur att ingen var i köket. Vänligen Ewa

      Radera
  13. Hej, jag u undrar -eftersom jag helst skulle föredra kefir gjord av havremjölk då jag vill göra vegansk variant -är den då lika potent som när den är gjord av mjölk/mejeriprodukt? Mvh Ylva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ylva. Jag har själv inte provat med havremjölk, men fick veta av en vän som testat att det inte gick så bra. Men jag vet inte hur länge hen testade då jag tror att det åtminstone behövs ett par dagar innan kefirgrynen ställer om sig till en ny mjölksort. Om du testar får du gärna kommentera här igen och berätta hur det går 😊. Med vänliga hälsningar / Sara

      Radera
  14. Det jag funderar på är,
    -vad skall stå i mörker
    -vad skall stå i fönster
    -vad skall stå på en köksbänk bara.
    -Vilka temperaturer är att rekommendera till bästa resultat.
    -Till vilka sorter?

    MVH Ylva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ylva. Jag låter min kefir stå i en glasburk på köksbänken. Den ska inte stå i direkt solljus. Ju varmare det är desto fortare blir kefiren klar. Jag brukar låta den stå i minst 24 timmar och max 48 timmar. När det börjat bildas vassle i botten på glasburken är den klar att silas (genomskinlig vätska). På sommaren går det fortare och på vintern tar det lite längre tid innan det sker. Men ha som riktlinje mellan 24 - 48 timmar. Lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  15. Hej Sara,

    Skall testa denna för visst finns det ingen ekologisk kefir i affären?
    Tror du det skiljer mkt på den man köper
    i affären och om man gör egen?
    Alltså tänker giftmässigt och så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nej, jag tror inte att det finns ekologisk kefir att köpa i affären. Dessutom så är den kefir som säljs i affären väldigt mycket svagare med mycket färre av de goda bakterier som man får om man gör sin egen. Så jag rekommenderar att göra sin egen. Då kan du också välja själv vilken mjölk du använder och kan välja en ekologisk. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  16. Hej,
    Vet ni vad har hänt till http://cibusnaturalis.com/?
    Object not found!
    The requested URL was not found on this server.
    Error 404
    cibusnaturalis.com
    Fri Oct 7 18:28:24 2016

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pekka. Det verkar som att Cibus Naturalis har lagt ned sin verksamhet. Jag råder dig att gå med i grupperna "Kefir Kombucha Yoghurt Sverige" och "Tibetansk kefirgryn utdelning" på Facebook, där kan du hitta folk som bor nära dig som kan dela med sig av sina kefirgryn. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  17. Tack för väldig bra sida. Jag har precis fått gryn och börjat experimentera. Videon på din sida var väldigt bra så jag kunde se hur jag skall göra. Nu står både kefir, ost och bubbeldryck på gång i köket. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att höra. Stort lycka till nu med din kefir. Mvh /Sara

      Radera
  18. Hej och tack för fin Kefir-blogg!!
    Kort fråga! Jag ska resa bort i 3 veckor, hur gör jag med mina gryn...?? Kan man frysa in dem?
    Med vänlig hälsning,
    Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena! Jag har aldrig testat att frysa in kefirgrynen så jag törs inte ge några råd angående det. Jag vet att de håller sig två veckor i kylskåp om du häller på mycket mjölk så de har "mat" att äta under hela tiden. Kylan i kylskåpet saktar ned processen. Tre veckor dock gissar jag är för länge att lämna. Du har ingen som kan sila dem efter halva tiden åt dig? Eller ta hand om dem och få egen kefir under tiden du är borta? Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  19. Som sagt, tack för bra inlägg. Är lite syrakultursnörd och har nu börjat med kefirkorn, har gjort ungefär tre omgångar av de små korn jag köpte. Tänker använda som bas i syrningar, göra dryck enligt ditt recept men blir lite osäker på mina resultat. För det första blir det någonsin en slät dryck typ fil, eller är den alltid lite gryning? För mig har den delat sig varje gång - alltså vassle på botten, antar att det är för varmt över kylskåpet. Sen, det växer inte fort, det fördubblar sig inte ens. Gör jag fel eller är jag på rätt väg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stina!

      Tack för din kommentar. Mina kefirgryn förökar sig i perider. Ibland ligger de på samma mängd i veckor eller till och med månader och sen helt plötsligt så förökar de sig mycket. Jag brukar satsa på att ha ca en matsked, så blir de fler så blandar jag ned överskottet i mina smoothies eller ger bort till någon som också vill börja göra sin egen kefir.

      Vad häftigt att använda som bas i andra syrningar. Det har jag själv inte testat. Använd då bara själva vasslen är mitt tips.

      Jag har liksom dig vassle separerat innan jag silar. Blandar man ihop genom att försiktigt skaka burken med kefir lite så brukar det bli likt filmjölk ungefär och om den förvaras i kylen (vilket den ska när man silat den) så separerar den sig inte igen. Skulle du glömma den framme på köksbänken en timme eller så så separerar den sig igen, men som sagt inte om den är i kylen.

      Stort lycka till nu med dina små projekt. Berätta gärna sen här hur det har gått.

      Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
    2. Hej Sara! Tack för hjälpsamt svar, jag tror jag börjat greppa det nu. Dom kefirjästa grönsakerna står fortfarande varmt, en Brämhults blåbär/hallon står kefirjäst i kylskåpet (den var så lite söt att jag fick fuska i socker) och ikväll har jag avsmakat min kefir-filibunke. Är ingen direkt älskare av filprodukter, men filibunke är ett undantag. Tyckte kefiren liknade lite den smaken så jag gjorde slag i saken, tog den ost som var kvar och lade som starter i min kokta mjölk med extragrädde. Och visst, där är den, skivig, och med rätt smak. Lite torkad ingefära och lite socker så kommer barndomens somrar tillbaka. Underligt faktiskt, oavsett vilken fil man startar med blir det samma smak bara av metoden. Och kornen växer, fast sakta.
      Och förresten, tack för guldmjölken också. Jag har själv gjort en äcklig pasta av svartpeppar, grukmeja, riven ingefära, citron och olja. Ätit som medicin, dvs blundat och svalt. Den senaste jag gjorde var pest, hade använt kokosolja så den blev hård och riktigt svårsvald. Men mjölkutspädd gick det lättare. Glada hälsningar Stina

      Radera
    3. Härligt! Roligt och bra att du hittat en godare lösning på att få i dig gurkmeja. Själv älskar jag min guldmjölk och kan knappt vara utan en kopp varje dag utan att börja sakna den. Trevlig helg! /Sara

      Radera
  20. Hej Sara
    Har en fråga �� Har gjort den fermenterade drycken efter ditt recept. Gjorde med ekologisk äpplejuice. Efter en dag har det bildats mjuka brunna bitar i. Vad är det? Är drycken förstörd? Tacksam för svar. Mvh victoria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Victoria. Det kan kanske bero på om juicen hade fruktkött? Lukta på drycken, jag tror säkert att den är okej. När jag gör min kombucha som är lite liknande denna dryck (också fermenterad) är det jättevanligt med små klumpar i drycken. Dessa drycker är ju gjorda på levande bakterier och då kan det bli så. Men som sagt, lukta och eventuellt smaka. Smakar och luktar den okej så är går det bra att dricka den. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  21. Tack så jätte mycket för svar.
    Den ena flaskan blev det ingen kolsyra i. Och den andra som var mycket mindre, blev jätte mycket kolsyra i. Det blev jätte mycket skum. Kan den fermenteras så mycket så det blir alkohol i??
    Har en till fråga. Om man gör glass av kefir, förstörs bakterierna då?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det kan vara olika hur mycket kolsyra som bildas. Jag har hört att det kan bildas, om än väldigt lite, alkohol. Det är dock enormt små mängder så varken skadligt för barn att dricka eller inga problem att köra bil. Det går utmärkt att göra glass och bakterierna bevaras. De dör endast om de blir för varma, över 40 grader. Jag har själv inte gjort glass men vet att Donna Schwenk på culturedfoodlife.com gör glass. Sök på hennes hemsida så hittar du säkert recept om du vill få tips på hur du kan gå tillväga. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  22. Hej Sara!
    Jag håller på att testa att göra kefir men jag tror inte det går så bra. När du aktiverade dina gryn från början, bytte du mjölk varje dag då? I min instruktion står det att jag ska låta dem ligga i mjölk i 4 dygn och sedan upprepa den processen. Jag har gjort det men inte då bytt mjölk, bara rört om. Luktar väldigt illa och mjölken har inte tjocknat än. Är på dygn 10 nu och har då bytt mjölk ett par gånger. Undrar vad som kan vara fel. :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carolina.

      Jag minns faktiskt inte då det är så länge sedan jag gjorde detta. Jag vet att jag följde instruktionerna som medföljde mina gryn. Men att låta samma mjölk stå i fyra dygn låter spontant som att det är för länge och att mjölken skulle bli sur då. Skriv gärna och fråga till Grönt Levande som säljer dessa gryn. Förhoppnigsvis kan de hjälpa dig. grontlevande.se.

      Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  23. Tack det löste sig strax efter det. Vet inte vad som verkade eller var fel men en dag hade mjölken tjocknat och nu har jag god kefir :D

    SvaraRadera
  24. Hej! Jag köpte kefirgryn som var nytorkade och startade dem enligt instruktioner. Efter tre dygn i två dl mjölk var mjölken tjock och jag silade av och hällde på ny mjölk och tilsatte de nu uppsvullna grynen. Efter ca 1½ dygn var det tjock mjölk igen, men mängden gryn var ungefär lika. Skulle enligt instruktioner öka på mängden mjölk till 5 dl nu, så jag gjorde så . Mjölken hade tjocknat efter ett drygt dygn. Hällde ut och bytte mjölk, och efter denna gång tänkte jag att jag skull ställa in den omgången i kylen över natten för att smaka. Hällde på en ny halvliter till grynen, som ännu inte såg ut att ha blivit så många fler, och lät stå över natten. Kefiren i kylen smakade bedrövligt; beskt och jättekonstigt. Mjölken på bänken ville nu inte tjockna utan skar sig mer och det luktade förfärligt efter ett drygt dygn. Jag ska få nya gryn kostnadsfritt, men var gick det fel? Jag diskade inte burken mellan påfyllningarna. Men det hade ju inte bytts så många ggr och det stod att maninte skulle diska bort de bra bakterierna. mvh Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia. Det är svårt att veta vad som gick galet I ditt fall. Kanske var mjölken du använde väldigt nära bäst-före-datum? Jag skulle heller inte ökat mängden mjölk om grynen inte blivit fler. Jag silade mina gryn i flera månader utan att de ökade i antal min första vinter då jag började med kefirgryn. Ju kallare klimat desto långsammare ökar de i mängd, och på sommaren då det är varmt ute förökar de dig snabbare och kefiren blir också klar fortare. Jag brukar kolla hur det ser ut i botten av burken, då det bildats ca 1 cm med genomskinlig vassle i botten - då är det dags att sila. Hoppas att det går bättre för dig vid nästa försök. Vad snällt att du fick nya gryn kostnadsfritt. Hoppas du får kläm på det denna gång. Ska tillägga också att den färdiga kefiren håller sig bara 1-2 dygn i kylen sen innan den blir dålig, så gör bara den mängd du vill dricka upp de kommande 48 timmarna för att slippa slänga. När jag får för mycket gryn och inte har nån att ge till så äter jag upp mina gryn, jag lägger dem i en smoothie. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  25. Hej Sara och tack för ditt svar! Ja jag funderar ju på hur jag får kulturen att överleva om jag inte vill ständigt hålla på att göra ny kefir, kan grynen överleva i mjölk i kylskåp länge eller bör man torka dem ifall man ska ta paus? Att äta upp det färdig på ett par dar ska nog gå, bara man inte gör för stora satser. Min sambo påstår att kefir smakar äckligt. Själv har jag ju aldrig smakat annan än kefir man köper i affären som smakar typ som vanlig fil, så jag fattar inte vad han pratar om. Hur ska det smaka ?/ Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia. Jag ställer ofta in min burk med kefir i kylen för att sakta ned processen så att jag silar ungefär 2 gånger i veckan. Då ställer jag in den i kylen direkt då jag hällt på ny mjölk. Efter några dagar tar jag ut den och låter den sen stå framme i rumstemperatur 1-2 dygn innan jag silar den.

      Man kan pausa upp till tre veckor i kylskåpet om du har ordentligt med mjölk som grynen ligger i. Kefir smakar ganska likt filmjölk i smaken. Jag tycker också att det är väldigt gott! Jag har själv aldrig testat att torka / frysa mina gryn utan har som längst pausat två veckor i kylskåpet. Om du pausar så länge i kylen så behöver du hälla bort den färdiga kefiren först och göra på färsk mjölk igen när du vill köra igång igen, men om du bara pausar ett par dagar så kan man äta den färdiga kefiren utan att hälla bort och börja på ny mjölk igen. Stort lycka till! Mvh /Sara

      Radera
  26. Svar
    1. Hej Lis. Nej, tyvärr inte. Men det finns en facebook-grupp där du kan få tag i gryn. Sök på kefir på Facebook så borde du hitta den. Mvh Sara

      Radera
  27. Jag har aldrig testat att frystorka. Men vet att många gör det så det ska ju funka. Stort lycka till med din nya kefir-satsning. Med vänliga hälsningar /Sara

    SvaraRadera
  28. Hej. Du kan beställa från grontlevande.se. De borde kunna skicka även utomlands. Testa att kontakta dem. Lycka till. Mvh Sara

    SvaraRadera
  29. Hej och tack för goda tips och utförlig beskrivning !
    Vet du om man kan använda soja-mjölk med samma goda resultat, eller kräver grynen helst lactos som du skrev ? Min mage är mkt känslig så tål inte lactos.
    / Lotta : )

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.