tag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post6135579284642949814..comments2023-05-09T16:46:11.730+02:00Comments on Saras Eviga: Göra egen kefirSara Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comBlogger63125tag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-5317233407888661792021-02-03T10:39:55.296+01:002021-02-03T10:39:55.296+01:00Hej och tack för goda tips och utförlig beskrivnin...Hej och tack för goda tips och utförlig beskrivning !<br />Vet du om man kan använda soja-mjölk med samma goda resultat, eller kräver grynen helst lactos som du skrev ? Min mage är mkt känslig så tål inte lactos. <br />/ Lotta : )<br />Lottahttps://www.blogger.com/profile/01836782239851802625noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-81025277840156784132018-10-22T14:36:11.816+02:002018-10-22T14:36:11.816+02:00Hej. Du kan beställa från grontlevande.se. De bord...Hej. Du kan beställa från grontlevande.se. De borde kunna skicka även utomlands. Testa att kontakta dem. Lycka till. Mvh Sara Sara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-54779117048143884292018-10-22T10:18:50.492+02:002018-10-22T10:18:50.492+02:00Jag har aldrig testat att frystorka. Men vet att m...Jag har aldrig testat att frystorka. Men vet att många gör det så det ska ju funka. Stort lycka till med din nya kefir-satsning. Med vänliga hälsningar /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-25671072417728801362018-09-27T20:27:57.804+02:002018-09-27T20:27:57.804+02:00Hej Lis. Nej, tyvärr inte. Men det finns en facebo...Hej Lis. Nej, tyvärr inte. Men det finns en facebook-grupp där du kan få tag i gryn. Sök på kefir på Facebook så borde du hitta den. Mvh Sara Sara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-88868496974852358942018-09-27T00:30:11.742+02:002018-09-27T00:30:11.742+02:00Hej! Säljer du kefirgryn?Hej! Säljer du kefirgryn?Lis Elvinssonhttps://www.blogger.com/profile/00297340814402479360noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-60257670260736517722018-04-03T12:04:57.823+02:002018-04-03T12:04:57.823+02:00Hej Pia. Jag ställer ofta in min burk med kefir i ...Hej Pia. Jag ställer ofta in min burk med kefir i kylen för att sakta ned processen så att jag silar ungefär 2 gånger i veckan. Då ställer jag in den i kylen direkt då jag hällt på ny mjölk. Efter några dagar tar jag ut den och låter den sen stå framme i rumstemperatur 1-2 dygn innan jag silar den. <br /><br />Man kan pausa upp till tre veckor i kylskåpet om du har ordentligt med mjölk som grynen ligger i. Kefir smakar ganska likt filmjölk i smaken. Jag tycker också att det är väldigt gott! Jag har själv aldrig testat att torka / frysa mina gryn utan har som längst pausat två veckor i kylskåpet. Om du pausar så länge i kylen så behöver du hälla bort den färdiga kefiren först och göra på färsk mjölk igen när du vill köra igång igen, men om du bara pausar ett par dagar så kan man äta den färdiga kefiren utan att hälla bort och börja på ny mjölk igen. Stort lycka till! Mvh /Sara Sara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-56289914316203357002018-03-28T10:29:37.806+02:002018-03-28T10:29:37.806+02:00Hej Sara och tack för ditt svar! Ja jag funderar j...Hej Sara och tack för ditt svar! Ja jag funderar ju på hur jag får kulturen att överleva om jag inte vill ständigt hålla på att göra ny kefir, kan grynen överleva i mjölk i kylskåp länge eller bör man torka dem ifall man ska ta paus? Att äta upp det färdig på ett par dar ska nog gå, bara man inte gör för stora satser. Min sambo påstår att kefir smakar äckligt. Själv har jag ju aldrig smakat annan än kefir man köper i affären som smakar typ som vanlig fil, så jag fattar inte vad han pratar om. Hur ska det smaka ?/ PiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-5612737018094036462018-03-27T19:42:29.658+02:002018-03-27T19:42:29.658+02:00Hej Pia. Det är svårt att veta vad som gick galet ...Hej Pia. Det är svårt att veta vad som gick galet I ditt fall. Kanske var mjölken du använde väldigt nära bäst-före-datum? Jag skulle heller inte ökat mängden mjölk om grynen inte blivit fler. Jag silade mina gryn i flera månader utan att de ökade i antal min första vinter då jag började med kefirgryn. Ju kallare klimat desto långsammare ökar de i mängd, och på sommaren då det är varmt ute förökar de dig snabbare och kefiren blir också klar fortare. Jag brukar kolla hur det ser ut i botten av burken, då det bildats ca 1 cm med genomskinlig vassle i botten - då är det dags att sila. Hoppas att det går bättre för dig vid nästa försök. Vad snällt att du fick nya gryn kostnadsfritt. Hoppas du får kläm på det denna gång. Ska tillägga också att den färdiga kefiren håller sig bara 1-2 dygn i kylen sen innan den blir dålig, så gör bara den mängd du vill dricka upp de kommande 48 timmarna för att slippa slänga. När jag får för mycket gryn och inte har nån att ge till så äter jag upp mina gryn, jag lägger dem i en smoothie. Med vänliga hälsningar /Sara Sara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-22074402682973248572018-03-25T15:00:36.135+02:002018-03-25T15:00:36.135+02:00Hej! Jag köpte kefirgryn som var nytorkade och sta...Hej! Jag köpte kefirgryn som var nytorkade och startade dem enligt instruktioner. Efter tre dygn i två dl mjölk var mjölken tjock och jag silade av och hällde på ny mjölk och tilsatte de nu uppsvullna grynen. Efter ca 1½ dygn var det tjock mjölk igen, men mängden gryn var ungefär lika. Skulle enligt instruktioner öka på mängden mjölk till 5 dl nu, så jag gjorde så . Mjölken hade tjocknat efter ett drygt dygn. Hällde ut och bytte mjölk, och efter denna gång tänkte jag att jag skull ställa in den omgången i kylen över natten för att smaka. Hällde på en ny halvliter till grynen, som ännu inte såg ut att ha blivit så många fler, och lät stå över natten. Kefiren i kylen smakade bedrövligt; beskt och jättekonstigt. Mjölken på bänken ville nu inte tjockna utan skar sig mer och det luktade förfärligt efter ett drygt dygn. Jag ska få nya gryn kostnadsfritt, men var gick det fel? Jag diskade inte burken mellan påfyllningarna. Men det hade ju inte bytts så många ggr och det stod att maninte skulle diska bort de bra bakterierna. mvh PiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-3651006134954197442017-11-11T17:27:02.095+01:002017-11-11T17:27:02.095+01:00Tack det löste sig strax efter det. Vet inte vad s...Tack det löste sig strax efter det. Vet inte vad som verkade eller var fel men en dag hade mjölken tjocknat och nu har jag god kefir :DCarolinahttps://www.blogger.com/profile/18152146732389096926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-82223102278763680432017-11-06T11:49:50.663+01:002017-11-06T11:49:50.663+01:00Hej Carolina.
Jag minns faktiskt inte då det är ...Hej Carolina. <br /><br />Jag minns faktiskt inte då det är så länge sedan jag gjorde detta. Jag vet att jag följde instruktionerna som medföljde mina gryn. Men att låta samma mjölk stå i fyra dygn låter spontant som att det är för länge och att mjölken skulle bli sur då. Skriv gärna och fråga till Grönt Levande som säljer dessa gryn. Förhoppnigsvis kan de hjälpa dig. grontlevande.se. <br /><br />Med vänliga hälsningar /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-78556889911310245532017-11-01T20:18:00.853+01:002017-11-01T20:18:00.853+01:00Hej Sara!
Jag håller på att testa att göra kefir ...Hej Sara! <br />Jag håller på att testa att göra kefir men jag tror inte det går så bra. När du aktiverade dina gryn från början, bytte du mjölk varje dag då? I min instruktion står det att jag ska låta dem ligga i mjölk i 4 dygn och sedan upprepa den processen. Jag har gjort det men inte då bytt mjölk, bara rört om. Luktar väldigt illa och mjölken har inte tjocknat än. Är på dygn 10 nu och har då bytt mjölk ett par gånger. Undrar vad som kan vara fel. :( Carolinahttps://www.blogger.com/profile/18152146732389096926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-79369188308383826742017-10-16T11:45:12.507+02:002017-10-16T11:45:12.507+02:00Hej! Det kan vara olika hur mycket kolsyra som bil...Hej! Det kan vara olika hur mycket kolsyra som bildas. Jag har hört att det kan bildas, om än väldigt lite, alkohol. Det är dock enormt små mängder så varken skadligt för barn att dricka eller inga problem att köra bil. Det går utmärkt att göra glass och bakterierna bevaras. De dör endast om de blir för varma, över 40 grader. Jag har själv inte gjort glass men vet att Donna Schwenk på culturedfoodlife.com gör glass. Sök på hennes hemsida så hittar du säkert recept om du vill få tips på hur du kan gå tillväga. Lycka till! Med vänliga hälsningar /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-53059269559103622832017-10-14T13:41:42.077+02:002017-10-14T13:41:42.077+02:00Tack så jätte mycket för svar.
Den ena flaskan bl...Tack så jätte mycket för svar. <br />Den ena flaskan blev det ingen kolsyra i. Och den andra som var mycket mindre, blev jätte mycket kolsyra i. Det blev jätte mycket skum. Kan den fermenteras så mycket så det blir alkohol i?? <br />Har en till fråga. Om man gör glass av kefir, förstörs bakterierna då?<br />Mvh Unknownhttps://www.blogger.com/profile/02814867696643524779noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-32262110663030312142017-10-09T08:36:35.364+02:002017-10-09T08:36:35.364+02:00Hej Victoria. Det kan kanske bero på om juicen had...Hej Victoria. Det kan kanske bero på om juicen hade fruktkött? Lukta på drycken, jag tror säkert att den är okej. När jag gör min kombucha som är lite liknande denna dryck (också fermenterad) är det jättevanligt med små klumpar i drycken. Dessa drycker är ju gjorda på levande bakterier och då kan det bli så. Men som sagt, lukta och eventuellt smaka. Smakar och luktar den okej så är går det bra att dricka den. Med vänliga hälsningar /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-75380973000457875842017-10-08T21:51:45.935+02:002017-10-08T21:51:45.935+02:00Hej Sara
Har en fråga �� Har gjort den fermenter...Hej Sara <br />Har en fråga �� Har gjort den fermenterade drycken efter ditt recept. Gjorde med ekologisk äpplejuice. Efter en dag har det bildats mjuka brunna bitar i. Vad är det? Är drycken förstörd? Tacksam för svar. Mvh victoria Unknownhttps://www.blogger.com/profile/02814867696643524779noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-85674905767906380422017-09-16T12:45:32.509+02:002017-09-16T12:45:32.509+02:00Härligt! Roligt och bra att du hittat en godare lö...Härligt! Roligt och bra att du hittat en godare lösning på att få i dig gurkmeja. Själv älskar jag min guldmjölk och kan knappt vara utan en kopp varje dag utan att börja sakna den. Trevlig helg! /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-75725143724253504222017-09-15T22:36:47.667+02:002017-09-15T22:36:47.667+02:00Hej Sara! Tack för hjälpsamt svar, jag tror jag bö...Hej Sara! Tack för hjälpsamt svar, jag tror jag börjat greppa det nu. Dom kefirjästa grönsakerna står fortfarande varmt, en Brämhults blåbär/hallon står kefirjäst i kylskåpet (den var så lite söt att jag fick fuska i socker) och ikväll har jag avsmakat min kefir-filibunke. Är ingen direkt älskare av filprodukter, men filibunke är ett undantag. Tyckte kefiren liknade lite den smaken så jag gjorde slag i saken, tog den ost som var kvar och lade som starter i min kokta mjölk med extragrädde. Och visst, där är den, skivig, och med rätt smak. Lite torkad ingefära och lite socker så kommer barndomens somrar tillbaka. Underligt faktiskt, oavsett vilken fil man startar med blir det samma smak bara av metoden. Och kornen växer, fast sakta.<br />Och förresten, tack för guldmjölken också. Jag har själv gjort en äcklig pasta av svartpeppar, grukmeja, riven ingefära, citron och olja. Ätit som medicin, dvs blundat och svalt. Den senaste jag gjorde var pest, hade använt kokosolja så den blev hård och riktigt svårsvald. Men mjölkutspädd gick det lättare. Glada hälsningar StinaMejdejhttps://www.blogger.com/profile/17232265853600745557noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-9742679885259693942017-09-05T09:22:15.545+02:002017-09-05T09:22:15.545+02:00Hej Stina!
Tack för din kommentar. Mina kefirgryn...Hej Stina!<br /><br />Tack för din kommentar. Mina kefirgryn förökar sig i perider. Ibland ligger de på samma mängd i veckor eller till och med månader och sen helt plötsligt så förökar de sig mycket. Jag brukar satsa på att ha ca en matsked, så blir de fler så blandar jag ned överskottet i mina smoothies eller ger bort till någon som också vill börja göra sin egen kefir.<br /><br />Vad häftigt att använda som bas i andra syrningar. Det har jag själv inte testat. Använd då bara själva vasslen är mitt tips. <br /><br />Jag har liksom dig vassle separerat innan jag silar. Blandar man ihop genom att försiktigt skaka burken med kefir lite så brukar det bli likt filmjölk ungefär och om den förvaras i kylen (vilket den ska när man silat den) så separerar den sig inte igen. Skulle du glömma den framme på köksbänken en timme eller så så separerar den sig igen, men som sagt inte om den är i kylen. <br /><br />Stort lycka till nu med dina små projekt. Berätta gärna sen här hur det har gått.<br /><br />Med vänliga hälsningar /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-81606890669768760402017-09-03T13:09:13.302+02:002017-09-03T13:09:13.302+02:00Som sagt, tack för bra inlägg. Är lite syrakulturs...Som sagt, tack för bra inlägg. Är lite syrakultursnörd och har nu börjat med kefirkorn, har gjort ungefär tre omgångar av de små korn jag köpte. Tänker använda som bas i syrningar, göra dryck enligt ditt recept men blir lite osäker på mina resultat. För det första blir det någonsin en slät dryck typ fil, eller är den alltid lite gryning? För mig har den delat sig varje gång - alltså vassle på botten, antar att det är för varmt över kylskåpet. Sen, det växer inte fort, det fördubblar sig inte ens. Gör jag fel eller är jag på rätt väg.Mejdejhttps://www.blogger.com/profile/17232265853600745557noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-80882691163042099312016-12-21T11:04:24.089+01:002016-12-21T11:04:24.089+01:00Hej Lena! Jag har aldrig testat att frysa in kefir...Hej Lena! Jag har aldrig testat att frysa in kefirgrynen så jag törs inte ge några råd angående det. Jag vet att de håller sig två veckor i kylskåp om du häller på mycket mjölk så de har "mat" att äta under hela tiden. Kylan i kylskåpet saktar ned processen. Tre veckor dock gissar jag är för länge att lämna. Du har ingen som kan sila dem efter halva tiden åt dig? Eller ta hand om dem och få egen kefir under tiden du är borta? Med vänliga hälsningar /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-41460849817470538502016-12-21T01:00:44.496+01:002016-12-21T01:00:44.496+01:00Hej och tack för fin Kefir-blogg!!
Kort fråga! Ja...Hej och tack för fin Kefir-blogg!! <br />Kort fråga! Jag ska resa bort i 3 veckor, hur gör jag med mina gryn...?? Kan man frysa in dem?<br />Med vänlig hälsning,<br />LenaLena Ghttps://www.blogger.com/profile/08239143862414984708noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-5981059967392875862016-11-04T14:02:52.401+01:002016-11-04T14:02:52.401+01:00Vad härligt att höra. Stort lycka till nu med din ...Vad härligt att höra. Stort lycka till nu med din kefir. Mvh /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-42295317163383777852016-11-03T09:54:39.626+01:002016-11-03T09:54:39.626+01:00Tack för väldig bra sida. Jag har precis fått gryn...Tack för väldig bra sida. Jag har precis fått gryn och börjat experimentera. Videon på din sida var väldigt bra så jag kunde se hur jag skall göra. Nu står både kefir, ost och bubbeldryck på gång i köket. =)Angela Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14521801612369851703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8361714054382800162.post-70216773685549753282016-10-10T10:16:20.821+02:002016-10-10T10:16:20.821+02:00Hej Pekka. Det verkar som att Cibus Naturalis har ...Hej Pekka. Det verkar som att Cibus Naturalis har lagt ned sin verksamhet. Jag råder dig att gå med i grupperna "Kefir Kombucha Yoghurt Sverige" och "Tibetansk kefirgryn utdelning" på Facebook, där kan du hitta folk som bor nära dig som kan dela med sig av sina kefirgryn. Lycka till! Med vänliga hälsningar /SaraSara Johanssonhttps://www.blogger.com/profile/14531010008927173506noreply@blogger.com