Ekologisk mat

Jag har under flera år försökt handla ekologiskt, men inte så mycket och bara emellanåt. Men det var nog inte förrän förra julen när jag såg dokumentären Underkastelsen som jag blev mer medveten om hur otroligt mycket gifter det är i icke ekologisk frukt till exempel. Jag har fått stor kunskap i ämnet tack vare Naturskyddsföreningen som driver ett fantastiskt arbete för att sprida viktig information om dessa frågor (gilla dem gärna på Facebook så får ni också ta del av all kunskap som de besitter). Visste ni till exempel att svenska jordgubbar besprutas så mycket som i genomsnitt 7,81 gånger under växtsäsongen. Utländska jordgubbar ännu mer. Anledningen till att de besprutas på smycket beror på att de lätt angrips av gråmögel, kvalster och insekter. Livsmedelsverket och många med dem hänvisar alltid till att de värden som man uppmätt av kemikalier som finns kvar på jordgubbarna när vi köper dem ligger under de så kallade gränsvärdena för vad man kunnat bevisat är farligt. Men det man glömmer i sammanhanget är att gränsvärdena inte tar någon som helst hänsyn till allt annat som vi äter under en dag, en vecka, en månad, ett år. Tillsammans blir det enormt mycket kemikalier som vi får i oss, och som jag nämnde tidigare är det den så kallade cocktaileffekten som är mest skrämmande. Vi vet inte hur dessa kemikalier reagerar i våra kroppar och i vårt blod tillsammans med alla andra kemikalier vi får i oss.

För mig är det väldigt enkelt. Jag vill inte äta besprutad mat. Jag köper numera största delen a vår mat ekologisk. Särskilt viktigt känns det med dem frukt och de grönsaker som vi äter, men egentligen all mat är viktig. Jag kommer till exempel aldrig mer att äta en icke ekologisk paprika eller vindruvor igen (vilka är några av de absoluta värstingarna när det gäller mängd kemikalier som de besprutas med). Även potatis är riktigt illa besprutad. Likaså kaffe och bananer. Om dessa varor inte finns att köpa ekologiska då går jag hellre tomhänt hem från mataffären än tar med mig en icke ekologisk variant av varan.

Det positiva i sammanhanget är dock att det är många som fått upp ögonen för det här och det är häftigt att se att vi konsumenter har en enorm makt genom att välja vad vi köper. Det signalerar till leverantörerna att det är ekologiskt vi vill ha. Numera går nästan allt att köpa obesprutat. Det kostar mer, men våra matpriser har aldrig varit lägre än idag, och det måste få kosta med kvalitet. Det är en investering i vår egen hälsa och i vår planets framtid.


Att mötas av denna skylt när jag var och handlade för några månader sedan gjorde mig riktigt glad. Okej, jag fick inte köpa med mig några bananer denna gång, men den stora efterfrågan på giftfria bananer är stor och jag är helt övertygad om att de ekologiska bananplantagen kommer att växa enormt på bekostnad av de icke ekologiska. Fantastiskt!!!

Här är några av de varor som vi köper ekologiska. Titta och låt dig inspireras. Hela tiden kommer det fler och fler varor i en ekologisk variant. Det är hoppfullt!

I maj hade Coop en kampanj där de rabatterade alla varor från Saltå Kvarn under en vecka. Saltå Kvarn har endast ekologiska varor. Det var nästan helt utplockat redan i början av veckan men jag lyckades hitta några varor som vi använder. Nytt för mig var att köpa ekologisk pasta. Gott, mycket gott!!!
Tilläggas ska sägas att Coop ligger i framkant när det gäller ekologiska varor. De har ett fantastiskt utbud och även om jag handlar mestadels på Willys som också har ett ritktigt bra ekologiskt utbud så får jag ibland gå till Coop för att hitta speciella varor som Willys ännu inte har. Dessutom var nog Coop allra först med det ekologiska tänket då de började med sitt eget ekologiska märke Änglamark redan på 80-talet. 

En skål med ekologiska cocktail-tomater står alltid på vårt bord. Visste ni förresten att tomater inte ska förvaras i kylskåp. De smakar mycket mer och bättre om de ligger framme i rumstemeratur, och dessutom förstörs de fortare i kylen då de är känsligare för kyla än för värme.


Det är underbart med fyllda fruktskålar hemma. Men det är ekologiskt som gäller, annars får det vara. Särskilt små barns kroppar är extra känsliga för alla de kemikalier som frukt och grönsaker besprutas med. Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.