Jag har under flera år försökt handla ekologiskt, men inte så mycket och bara emellanåt. Men det var nog inte förrän förra julen när jag såg dokumentären Underkastelsen som jag blev mer medveten om hur otroligt mycket gifter det är i icke ekologisk frukt till exempel. Jag har fått stor kunskap i ämnet tack vare Naturskyddsföreningen som driver ett fantastiskt arbete för att sprida viktig information om dessa frågor (gilla dem gärna på Facebook så får ni också ta del av all kunskap som de besitter). Visste ni till exempel att svenska jordgubbar besprutas så mycket som i genomsnitt 7,81 gånger under växtsäsongen. Utländska jordgubbar ännu mer. Anledningen till att de besprutas på smycket beror på att de lätt angrips av gråmögel, kvalster och insekter. Livsmedelsverket och många med dem hänvisar alltid till att de värden som man uppmätt av kemikalier som finns kvar på jordgubbarna när vi köper dem ligger under de så kallade gränsvärdena för vad man kunnat bevisat är farligt. Men det man glömmer i sammanhanget är att gränsvärdena inte tar någon som helst hänsyn till allt annat som vi äter under en dag, en vecka, en månad, ett år. Tillsammans blir det enormt mycket kemikalier som vi får i oss, och som jag nämnde tidigare är det den så kallade cocktaileffekten som är mest skrämmande. Vi vet inte hur dessa kemikalier reagerar i våra kroppar och i vårt blod tillsammans med alla andra kemikalier vi får i oss.
För mig är det väldigt enkelt. Jag vill inte äta besprutad mat. Jag köper numera största delen a vår mat ekologisk. Särskilt viktigt känns det med dem frukt och de grönsaker som vi äter, men egentligen all mat är viktig. Jag kommer till exempel aldrig mer att äta en icke ekologisk paprika eller vindruvor igen (vilka är några av de absoluta värstingarna när det gäller mängd kemikalier som de besprutas med). Även potatis är riktigt illa besprutad. Likaså kaffe och bananer. Om dessa varor inte finns att köpa ekologiska då går jag hellre tomhänt hem från mataffären än tar med mig en icke ekologisk variant av varan.
Det positiva i sammanhanget är dock att det är många som fått upp ögonen för det här och det är häftigt att se att vi konsumenter har en enorm makt genom att välja vad vi köper. Det signalerar till leverantörerna att det är ekologiskt vi vill ha. Numera går nästan allt att köpa obesprutat. Det kostar mer, men våra matpriser har aldrig varit lägre än idag, och det måste få kosta med kvalitet. Det är en investering i vår egen hälsa och i vår planets framtid.
Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.
Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.
För mig är det väldigt enkelt. Jag vill inte äta besprutad mat. Jag köper numera största delen a vår mat ekologisk. Särskilt viktigt känns det med dem frukt och de grönsaker som vi äter, men egentligen all mat är viktig. Jag kommer till exempel aldrig mer att äta en icke ekologisk paprika eller vindruvor igen (vilka är några av de absoluta värstingarna när det gäller mängd kemikalier som de besprutas med). Även potatis är riktigt illa besprutad. Likaså kaffe och bananer. Om dessa varor inte finns att köpa ekologiska då går jag hellre tomhänt hem från mataffären än tar med mig en icke ekologisk variant av varan.
Det positiva i sammanhanget är dock att det är många som fått upp ögonen för det här och det är häftigt att se att vi konsumenter har en enorm makt genom att välja vad vi köper. Det signalerar till leverantörerna att det är ekologiskt vi vill ha. Numera går nästan allt att köpa obesprutat. Det kostar mer, men våra matpriser har aldrig varit lägre än idag, och det måste få kosta med kvalitet. Det är en investering i vår egen hälsa och i vår planets framtid.
Här är några av de varor som vi köper ekologiska. Titta och låt dig inspireras. Hela tiden kommer det fler och fler varor i en ekologisk variant. Det är hoppfullt! |
Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.
Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.