Miljövänliga veckan förra veckan.

Förra veckan var det Miljövänliga veckan. De här broschyrerna har Naturskyddsföreningen tryckt upp och jag ska ta med dem till dagis så att de kan lämna till föräldrarna när de hämtar sina barn. Enkel och bra information vad man kan göra för att vara miljösmart. Jag översätter texterna under bilden då jag vet att det finns de som läser min blogg på andra språk med hjälp av google translater.

På onsdag kväll har jag anmält mig till föreläsningen "Vägen till en giftminimerad vardag" av Magnus Kähler som bloggar under namnet Kemikaliepappan och som under oktober är ute på en turné och föreläser. Det ska bli mycket intressant och jag hoppas kunna lära mig lite nytt kring hur man minskar på gifterna i vardagen. Jag kommer såklart att berätta mer om föreläsningen här när jag varit på den.


Bin ger dig mer än bara honung i morgonteet. De fixar apelsinjuicen, kaffet och en massa annat vi sätter i oss. Kruxet är att de håller på att dö. Varför då? Jo, en förklaring är kemikalierna i jordbruket. Heja alla ekobönder som odlar giftfritt!

Fem viktiga varor att byta till ekologiska:
- MJÖLK: Den ekologiska kossan mumsar inte soja som förgiftar naturen i Sydamerika.
- POTATIS: En av Sveriges värstingar. Byt till ekologisk.
- KÖTT: Gladare djur, ja tack!
- KAFFE: Superhårt besprutat. Byt till ekologiskt.
- BANANER OCH VINDRUVOR: Ut med fulbananerna, in med ekobananerna! Oekologiska druor - värsting på kemikalier. 

Jag är fräsch på riktigt. Ekologisk frukt odlas utan gift. 

Flera forskare menar att småbarn och gravida borde äta ekologiskt. Särskilt frukt och grönt. Det verkar nämligen som om cancer, diabetes och en rad andra folksjukdomar kan kopplas till de kemikalier vi får i oss - bland annat genom maten. Och känsligast är barnen. Men värst är det för barnen som bor nära hårdbesprutade odlingar i andra länder. De riskerar bland annat hjärnskador. Tror du att vi i Sverige inte har med det att göra? Varannan tugga mat som vi äter är importerad. Välj ekologiskt - så slipper fler barn få i sig bekämpningsmedel. 

Ekologisk frukt nästa! Känner du dig redo för att byrta fler varor till ekologiska? Satsa gärna på ekologiskt i fruktkorgen. Oekologiska frukter är hårt besprutade, även efter skörd för att de ska hålla längre. Saftiga ekologiska äpplen, päron och citrusfrukter är frukt som är fräsch på riktigt! Och kom ihåg att de tropiska frukterna ananas och mango är precis som bananerna tokbesprutade. 

Svårt att fylla hela kundvagnen ekologiskt? Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för människor och miljö. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska. 

1. KAFFE. På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

2. BANANER OCH VINDRUVOR. Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används hälso- och miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor med sina tunna skal kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat. 

3. MJÖLK: För några kronor exgtra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen natur och inga människor förgiftas. Varför? Jo, de ekologiska kossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

4. KÖTT: Vill du ha kött från gladare djur? Välj ekologiskt. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. Men det viktigaste av allt är faktiskt att äta mindre kött överhuvudtaget. 

5. POTATIS: Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kund som borde störtas!

Förvirrad av märken? Ta det lungt. Plugga in de här tre så får du miljö-schysst mat. 

Myten om närproducerat. Visste du att närproducerat inte alltid är så miljövänligt som det låter? En råvara i din grannstad kan besprutas så hårt och transporteras så osmart att en likadan, ekologisk råvara från andra sidan jordklotet är mer miljösmart. Låter det krångligt? Satsa på mycket vegetariskt och ekologiskt så gör du garanterat en stor insats för planeten. 

Fem sätt att äta sig miljösmart. 

1. Frossa i grönt.

2. Byt till ekologiskt.

3. Lukta och smaka. Släng inte mat bara pga att bäst-före-datumet har gått ut.

4. Välj fina fisken. Se till att den har dessa två märkningar.

5. Handla mat utan att ta bilen. Cykla eller gå istället.Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.