Glutenfria snabba frukostfrallor (vitt bröd)

I sommar har vi bakat detta recept på repeat. Barnen gillar vitt bröd och jag äter inte gluten. Receptet kommer från början härifrån men jag har dubblerat det och gjort små ändringar. Frallorna är enkla att göra och går snabbt och smakar förvånansvärt likt "vanligt" bröd bakat på vetemjöl. Till skillnad från vitt bröd bakat på vetemjöl är dessa frallor väldigt mättande. Om det blir några kvar går de utmärkt att äta dagarna efteråt. Dela bara på hälften och rosta dem i brödrosten så blir de supergoda trots att de känns torra och tråkiga i konsistensen innan. I brödrosten blir de ströda och gyllenbruna och supergoda bara med en rejäl klick smör på. Jag har inte testat att frysa in dem men gissar att det blir på samma sätt som när de legat i en plastpåse några dagar på köksbänken, dvs de blir goda om man delar dem och rostar i brödrost.

Det är tråkigt att se utvecklingen i våra matvarubutiker att det blir mindre och mindre som går att välja ekologiskt och snart har vi bara halv och helfabrikat kvar fullproppade med tillsatser. Till slut tröttnade jag på att inte kunna hitta en vettig mjölmix så jag beslutade att börja göra min egen. Blandningen kommer från min vän Anya och HÄR delar jag det med er om det finns fler som vill göra sin egen där man kan välja bort tillsatserna och dessutom få råvarorna ekologiska.  

Jag har lagt in länkar till de råvaror jag använder för att ni enkelt ska kunna hitta, men det finns såklart många andra märken och varianter. Jag har beställt från Rawfoodshop och Apotea och har medvetet lagt länkar till dem så du inte behöver beställa från en massa olika ställen. Så tråkigt att det knappt går att köpa bra råvaror i en vanlig matvarubutik längre. Jag lägger in länkar för att underlätta för dig som läser min blogg och jag får inget betalt av de jag länkar till så det är inget samarbete utan jag tipsar endast om sånt som jag själv tycker är bra.


RECEPT GLUTENFRIA SNABBA FRUKOSTFRALLOR (VITT BRÖD)

Blir 8-9 stycken

300 gram ekologisk glutenfri mjölmix (jag gör min egen, HÄR är receptet)
2 teskedar fiberhusk eller 1,5 matsked psyllium husk (psylliumfröskal)
3 teskedar ekologiskt bakpulver
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder Saras Supersalt)
2 matskedar ekologisk ljus sirap eller ekologisk honung (kan uteslutas)
3 deciliter ekologisk filmjölk/naturell yoghurt
vallmofrön, pumpafrön, solrosfrön eller chiafrön till garnering (valfritt)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Blanda de torra ingredienserna.

- Tillsätt sirap/honung och filmjölk/naturell yoghurt och rör snabbt ihop till en deg.

- Forma 8 stycken runda små frallor med hjälp av ordentligt fuktade händer så degen inte klibbar fast i händerna. Jag brukar stå bredvid vattenkranen och skölja händerna mellan varje fralla.

- Lägg de runda frallorna på en plåt med bakplåtspapper.

- Strö eventuellt på vallmofrön/pumpafrön/solrosfrön eller liknande.

- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.

Klart! Servera med t ex skivat ägg eller ost och marmelad.Vill du få mer inspiration kring hur du kan ställa om till en hållbar livsstil? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.