Pulled chicken med rotfrukter och coleslaw

För två år sedan kände jag mig ensam och saknade nära vänner. Jag hade flera fina och nära vänner, men jag kände att jag saknade fler nära relationer med människor som är äkta, genuina och sanna. Människor som inte sätter på en fasad och försöker vara någon de egentligen inte är. Människor som törs visa sig sårbara. Universum hörde mig verkligen! Under de senaste 18 månaderna har jag berikats med flera oerhört vackra människosjälar i mitt liv. Människor där jag kan vara mig själv helt och fullt och känna att jag inte bara accepteras för detta utan också där jag är omtyckt just därför. Vackra människosjälar. En sådan människa i mitt liv är Mia Tiger. 

Förutom att vara en helt fantastisk vän så har Mia också en podd som jag gärna vill tipsa om, Fri från kronisk sjukdom. Den startade hon efter att ha varit svårt sjuk i lång Covid-19. I podden utforskar Mia hur flera smärttillstånd och många av våra sjukdomar kan grundas i neuroplastisk smärta som beror på att hjärnan trycker på symtomknapparna utan att det egentligen finns någon anledning. Tanken hisnar när hon djupdyker ned i ett nytt sätt att se på kroppen, smärta och kroniska sjukdomar. Jag vill särskilt tipsa om avsnitt 13 där Mia intervjuar min andra favorit-Mia i mitt liv, Mia Elmlund, där hon berättar om våra bortglömda rörelser och hur Sensing Yoga blev till. 

Jag och Mia Tiger lärde känna varandra i december förra året. Jag berättade om den fantastiska Sensing Yogan och det tog inte länge förrän hon också blev ett stort fan av Mia Elmlunds budskap.

Det är konstigt men det kändes som att vi redan kände varandra. Som att vi känt varandra i ett tidigare liv. Det visade sig sen att vi fyller år på samma dag. Jag kan inget om astrologi men nåt är det som gör att vi förstår varandra på ett sätt som inte borde vara möjligt med någon man känt så kort tid som vi har känt varandra. Det var inte förrän nu i april som vi sågs på riktigt face to face, innan hade vi haft kontakt digitalt. Jag besökte Mia i Stockholm och hon bjöd på denna underbart goda rätt, pulled chicken med rotfrukter i ugn och coleslaw. Receptet är för underbart för att inte delas vidare med er mina fina följare. Jag köpte både worshetershiresås och tamari sojasås på Ekobutiken i Örebro. Jag blev så oerhört glad att hitta detta hos dem. Både ekologiskt och glutenfritt var fullpott för mig som helt utesluter gluten sedan en månad tillbaka för att läka min tarm. En sak som jag precis lärt mig är att Tamari är en sojasås som alltid är glutenfri så välj den om du liksom jag vill undvika gluten. 

Jag länkar till de råvaror jag ofta köper, men det finns såklart fler märken och fler inköpsställen, så se det bara som tips och förslag. Vi är storkonsumenter av kanel hemma hos oss och jag köper därför 1 kg äkta ceylonkanel som räcker ett bra tag, men det finns såklart mindre förpackningar.


RECEPT PULLED CHICKEN

900 gram kycklinglårfilé

2 stora ekologiska gula lökar
6 stycken ekologiska vitlöksklyftor
4-6 centimeter ekologisk ingefära (ca 2 matskedar)
1 kryddmått ekologiska chiliflakes
2 teskedar ekologiskt paprikapulver
1 tesked ekologisk äkta kanel (ceylonkanel)

3 matskedar neutral kokosolja, ister eller talg

1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder denna blandning med kelp)
0,5 teskedar ekologisk svartpeppar
0,5 deciliter ekologisk tomatpuré
2 teskedar ekologisk tamari sojasås 
2 matskedar ekologiskt balsamvinäger
1 matsked ekologisk dijonsenap
2 deciliter vatten

Gör så här:

- Skär löken i klyftor och vitlöken i mindre bitar. Skala och riv ingefäran på grövsta riven. Stek lök och vitlök tillsammans med chilipulver, paprikapulver, kanel och ingefära i fettet (kokosolja/ister/talg) på ganska låg värme.

- Höj temperaturen något och lägg i kycklingen. Salta och peppra. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt.

- Lägg i tomatpuré, worcestershiresås, soja, balsamvinäger, senap och vatten. 

- Koka upp och sänk sedan värmen så det småputtrar. Hellre för låg värme än för hög. Sätt aluminiumfolie över grytan och lägg på locket så att det blir så tätt som möjligt.

- Låt småputtra på väldigt låg värme i 2 timmar. När det är en halvtimme kvar ställer du in rotfrukterna i ugnen så de är klara samtidigt. 


Jag utesluter helt gluten och vitt socker sedan en tid tillbaka och blev så oerhört glad att hitta både worcestershiresås och tamari sojasås som inte bara var glutenfria utan också ekologiska. Jag köpte dem på Ekobutiken i Örebro.


RECEPT ROTFRUKTER I UGN

Ta de rotfrukter du gillar, t ex:

Palsternacka
Rotselleri
Sötpotatis

Gör så här:
 - Skala och skär rotfrukterna i stavar. Ringa över olivolja och salta. Grädda sedan i ugnen, 200 grader i ca 30-40 minuter. Rör om några 1-2 gånger under tiden.RECEPT COLESLAW

Ekologisk vitkål och/eller ekologiska morötter
4 matskedar majonnäs
1 ekologisk vitlöksklyfta
2 teskedar ekologisk dijonsenap
2 matskedar ekologisk persilja.
Saft från citron


Gör så här:

- Riv vitkål med en osthyvel och/eller morötter på grövsta riven på ett rivjärn. 

- Finhacka vitlöken.

- Blanda majonnäsen med vitlök och senap.

- Finhacka persiljan och lägg i salladsskålen tillsammans med vitkålen/morötterna. 

- Rör ned majonnäs-röran i salladen och blanda väl.

- Smaka av med pressad citron.

Klart!

- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft.
Nu vill jag önska dig en fin dag.


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saras Eviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. På Min resa till hälsa delar jag med mig av hur jag bland annat genom runstreak (springa 20 minuter varje dag) påverkar min hälsa och förbättrar min sömn.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.