Kladdkaka på svarta bönor och kikärtsspad (glutenfri)

Nyligen har jag träffat två fantastiska människor. En Marina och en Sara. Fina Marina Zenby har jag följt i omgångar på Instagram under många år och jag visste att vi bodde i samma stad. Tidigare i vår upptäckte vi att vår yngsta dotter hade hade vuxit ur ett par ullfleecebyxor från Nöstebarn. Jag hade ett svagt minne av att Marina älskade ull precis som jag. Så istället för att skänka till Erikshjälpen som jag brukar göra när barnen vuxit ur sina kläder så hörde jag av mig till Marina för att fråga om hon ville ha ullfleecebyxorna då jag visste att hon hade yngre barn. Det ville hon och efter alla år vi följt varandra via sociala medier så träffades vi på riktigt för några veckor sedan. Marina var precis så härlig som jag föreställt mig henne. Som tack för byxorna så hade hon med sig en liten flaska med eteriska oljor från Young Living, en blandning med lavendel och frankinsence. Jag blev stört förälskad i doften och gick runt och luktade på den gång efter gång efter gång. Jag har i många år varit nyfiken på att testa eteriska oljor från just Young Living som jag förstått är de bästa på marknaden. Så efter några dagar så frågade jag Marina vem hon köpt sina eteriska oljor ifrån, då hon själv inte var brand partner. Marina berättade då om Sara Svensson som hon köpt av. Jag kontaktade Sara och efter en tid av efterforskningar från min sida för att säkerställa att jag verkligen ville testa ett startkit från Young Living så frågade jag Sara om jag inte kunde få komma ut och lukta på och höra mer om Young Livings eteriska oljor. Den 28 april träffades vi. Förutom att jag fick lukta och ställa alla mina hundra frågor så visade det sig att vi hade mycket gemensamt och timmarna bara susade förbi. Sara bjöd på denna underbart goda kladdkaka gjord på svarta bönor och kikärtsspad, och fri från både vitt socker och gluten. Den är bara för god för att inte delas även med er mina kära läsare. Jag har som vanligt ändrat och gett receptet min egen personliga prägel. Här nedan kan du ta del av min variant.


Passa på att göra denna när du använt kikärtor (t ex gjort min goda hummus). Så släng inte kikärtsspadet utan spara det och gör denna supergoda kladdkaka!

Jag har lagt länkar till några av de råvaror som jag brukar använda, men det finns såklart fler att välja på och jag använder lite olika. Jag försöker dock i så stor utsträckning det går att välja ekologiskt när det finns. 

Receptet kan halveras och använd i så fall en mindre form (ca 16 cm i diameter). Eftersom den innehåller så mycket mer näring än en vanlig kladdkaka gjord på gluten och socker så blir man betydligt mer mätt och kakan är därför dryg. 

Den här kladdkakan är fantastiskt god och passar alla! Även de som inte äter gluten. Kikärtsspadet är istället för ägg så denna kaka passar även utmärkt för alla er som är veganer. Den innehåller inget vitt socker utan är istället sötad med dadlar. 

Vill du att kladdkakan ska få karaktären av en After Eight-kaka så droppa i tre droppar eterisk olja av pepparmynta, det blir ljuvligt gott! Choklad och mint gifter sig så otroligt bra ihop!


RECEPT KLADDKAKA PÅ SVARTA BÖNOR OCH KIKÄRTSSPAD (glutenfri)

2 paket ekologiska svarta bönor, avrunna (2 x 230 gram)
20 ekologiska färska dadlar (ca 240 gram)
Spadet från ett paket kikärtor (380 gram, avrunnen vikt 230 gram)
6 matskedar ekologisk kallpressad kokosolja
1 deciliter ekologisk kakao
2 teskedar ekologiskt bakpulver
1 tesked oraffinerat havssalt eller himalayasalt (jag använder Saras supersalt)
3 droppar eterisk olja av pepparmint (jag använder Young Livings) - valfritt 

Kokosflingor som ströbröd. 

Gör så här:

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Skölj de svarta bönorna och låt dem rinna av.

- Kärna ur dadlarna. Mixa dadlar och bönor i en bunke med en handmixer.

- Värm kokosoljan i en kastrull.  

- Vispa kikärtsspadet med elvisp ganska länge till det blir till ett vitt fast skum.

- Blanda de torra ingredienserna; kakao, bakpulver och salt.

- Häll i den smälta kokosoljan och de torra ingredienserna i bunken och mixa ihop med handmixern.

- Vänd sist ned det uppvispade kikärtsspadet i smeten med en slickepott och rör om försiktigt tills allt blandats väl. 

- Smörj en större springform eller rund bakform i diameter på ca 23-25 cm med kokosolja och använd kokosflingor som ströbröd. 

- Häll smeten i formen och bred ut jämnt. 

- Grädda i 25 minuter. Den ska vara torr på ytan men fortfarande lös i mitten.

Låt kakan svalna helt innan den serveras. Pudra gärna med kakao innan servering.

Servera med vispad grädde eller kokosgrädde och färska bär!


Bär gifter sig väldigt bra med kladdkaka.

Servera kladdkakan med färska bär och en klick grädde (vanlig ko-grädde eller kokosgrädde beroende på vad du vill ha). Här med en kopp Chikko not coffee gjort på rostad cikoria. Perfekt för oss som inte dricker kaffe! 
Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saras Eviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. På Min resa till hälsa delar jag med mig av hur jag bland annat genom runstreak (springa 20 minuter varje dag) påverkar min hälsa och förbättrar min sömn.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.