Vårt nya växthus/uterum

Den 4 juli drog vi igång projekt riva vårt gamla växthus och börja bygga nytt växthus som också ska bli vårt uterum. Kanske mest som uterum faktiskt då ingen av oss har gröna fingrar. Inte än i alla fall, men det kanske kommer (förhoppningsvis) ju längre tid vi vistas här på gården. 

Grunden är grävd förhand och mätt och anpassad med millimeterprecision. Tur att det inte är jag som var ansvarig för detta, för det har jag alldeles för dåligt tålamod för. När grunden var byggd och en förstärkning gjord längst bak för att kunna ha en liten eldstad här inne så var det dags att få upp väggarna. Sedan var det takets tur och takstolarna. Någonstans där tog byggsäsongen slut för i år och vi fick packetera in det blivande växthuset/uterummet i vinterkläder i form av presenning. Till våren är det dags att sätta i glasen och slutföra detta bygge så vi kan njuta av många fina stunder i detta lilla hus. 

Här kommer en sammanfattning i bild och text hur vårt nya växthus/uterum håller på att växa fram. 

Den 10 augusti var själva altanen helt klar och bygget med att göra väggar och tak påbörjas. 29 augusti är väggarna uppsatta. I början av oktober är taket med takstolarna på plats och nu får resten vila fram till våren.


Här kan du se hela processen från start fram tills nu:

4 juli. Rivningen av det gamla växthuset börjar. Vi försöker ta tillvara och spara så många av fönsterrutorna som bara är möjligt.

20 juli. Dagen då det gamla växthuset rasar för gott.

23 juli. Det är ett hårt arbete att gräva upp de gamla pålarna och sedan få de nya på plats. A gör allt för hand.

29 juli. Pålarna grävs ned för hand (hårt arbete). Sen ska det mätas och det är väldigt noggrant att de blir exakt rätt vinklar för att huset ska bli stabilt.

Allt mäts för att vara exakt på millimetern rätt. Om inte grunden är stabil och helt korrekt så kommer hela bygget att bli rangligt så grunden är oerhört viktigt.

8 augusti. Trallen är av kärnfuru.


23 augusti. Väggarna börjar bli klara att sättas upp. Vi målar med Faluröd Svart.

29 augusti. Väggarna är uppe!

29 augusti. Behandlar träet med rå linolja. (Nåt som vi i efterhand förstått att vi inte skulle ha gjort. Linioljan täppte till och det bildades svartmögel i träet under hösten.

4 september.

5 september.


9 september.



11 september.


13 september.

13 september.


25 september.

25 september.

27 september.

27 september.

27 september.

2 oktober. Vi börjar täcka växthuset/uterummet med presenning inför vintern.

2 oktober.

4 oktober.

4 oktober.

11 oktober. Det är svårt att få presenningen att sitta bra och vinden vill gärna blåsa bort den.

16 oktober.

17 oktober.

17 oktober.

28 oktober upptäcker vi att det bildats svartmögel i träet. Jag konsulterar Ovolin i Örebro och får tipset att försöka tvätta bort linoljan vi oljat in med med hjälp av målartvätt. Det funkar inte.

Vi får ta till starkare medel. Den 6 november testar vi tvätta med nåt kemikalievidrigt medel. Det får nästan  bort all svartmögel. Nu får resten vila fram till våren så får vi försöka få bort det sista då. Sedan ska vi olja in med roslagsmahogny, något som vi borde gjort från allra första början. Den består av rå linolja, trätjära och balsamterpentin. Tjäran gör att det står mycket bra emot vädrets alla påfrestningar på träet.

15 november. Nästan all svartmögel har vi lyckats tvätta bort.

21 november 2021.

30 november. Nu skådas det blivande växthuset framförallt inifrån. Här har vi precis lagt in fönstervadd och tejpat innanfönstret för att hålla kylan på utsidan.






Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.