Chokladcrisp (Paleo om du vill)

Jag har testat göra egen chokladcrisp och det blev en riktig hit! Detta är en perfekt godsak till jul. De är så där härligt knapriga med hackade cashewnötter och rostade kokoschips och samtidigt sega och söta med hjälp av torkade fikon. Detta recept är så oerhört enkelt att göra att du gör dem på under 15 minuter.

Riktigt fin choklad är Vivanis som finns att köpa på Ekobutiken i Örebro. Om du inte bor i Örebro så finns den att beställa från Jordklok (se länkar nedan). Vill du göra dessa godingar helt Paleo så gör du din egen choklad och använder den i receptet. Se längst ned för recept hur du gör din egen choklad.RECEPT SARAS CHOKLADCRISP

Blir ca 14-16 bitar

200-250 gram ekologisk choklad (jag använder denna mörk choklad) - vill du göra egen så se recept längst ned.
200 gram ekologiska torkade fikon (jag använder dessa)
1 deciliter ekologiska rostade kokoschips (t ex dessa)
1 deciliter ekologiska cashewnötter (jag använder dessa)
1 tesked oraffinerat grovt havssalt (jag använder detta)

Toppa med t ex ekologiska kokoschips, hampafrön och bipollen.

Gör så här:

- Smält chokladen i ett vattenbad. 

- Hacka nötterna grovt. Skär fikonen i mindre bitar.

- Blanda i fikon, kokoschips, nötter och salt i den smälta chokladen. Du kan också skippa saltet och istället sprinkla det ovanpå kakan när du smetat ut den i formen.

- Lägg bakplåtspapper i en form i storleken ungefär 20 x 12 centimeter. Häll upp chokladröran och smeta ut till ett jämnt lager. Strö på t ex mer kokoschips samt bipollen och hampafrön som topping. Om du inte blandade i saltet i smeten kan du strö det över nu.

- Ställ in i kylen tills det stelnat. 

- Ta sedan ut och skär lagom stora munsbitar. 

Förvara i kyl eller frys tills de är dags att avnjutas!
För mig som inte längre dricker kaffe är rostad cikoria perfekt substitut. Jag köper det HÄR.RECEPT EGEN CHOKLAD

225 gram ekologiskt kakaosmör (jag använder detta)
1 deciliter ekologisk kakao (jag använder detta)
0,5 deciliter ekologisk honung

Gör så här:

- Smält först kakaosmöret i ett vattenbad. Rör sedan ned kakao och sist honung. Rör till allt är blandat.

- Häll upp i en form du klätt med bakplåtspapper eller i små formar av silikon.

- Ställ i kylen tills de stelnat.

Använd sedan denna choklad till receptet ovan.

Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen! 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.