Zucchini pancakes (Paleo)

 Äntligen kickar hösten igång och därmed blir det också mer fart här på bloggen. Jag kommer att dela en hel del recept den närmaste tiden. Dels för att det är vad ni som följer mig verkar uppskatta mest, men också av den enkla anledningen att jag efter ett drygt år av att inte ha mått så bra nu börjar hitta tillbaka till det som jag mår bra av, och där är kosten (tro det eller ej) en viktig faktor. Egentligen är det ju så självklart, det vi matar oss med det blir vi fyllda utav. Så om jag matar min kropp med skräpmat i form av hel- och halvfabrikat fullproppade med tillsatser så kommer det att påverka inte bara mitt fysiska mående utan även mitt psykiska. På samma sätt är det med våra tankar. Om jag matar mig själv med självkritiska och dömande tankar så kommer både kroppen och själen att må därefter. 

När man inte mår bra är det lättare sagt än gjort att ge sig själv all den där självkärleken som vi alla förtjänar. Tro mig, jag vet. När det är så, när vi inte mår bra, så tror jag att vi behöver hitta acceptansen att bara vara i allt det jobbiga och acceptera att just nu är både ohälsosamma tankar och ohälsosam mat är en del av vardagen. Det kommer gå över. Med acceptans för det svåra så går det fortare än om vi kämpar med motstånd mot allt det som är svårt. 

Nog med stora tankar kring livet. Jag startar hösten med att dela ett av de godaste recept jag testat i sommar, zucchinibiffar, eller zucchini pancakes som jag kallar dem. Jag har testat många olika sorters vegobiffar genom åren, men helt ärligt har de inte riktigt varit någon riktig smaksensation som fått smaklökarna att hurra. Men dessa biffar!!! Ojoj, de var de godaste vegobiffar jag någonsin testat. Konsistensen blir lite som pannkakor med ostfyllning. De är så galet goda att jag kan äta dem både till lunch, middag och de är lika goda att äta kalla till frukost dagen efter. 


Min goa vän Elin som har bloggen Paleodrottningen var på besök hos oss i sommar tillsammans med sin familj. De hade med sig ett helt gäng av fantastiska gåvor, bland annat tre gigantiska egenodlade gula zucchinis, en burk med egenkokat ister (superbra fett att steka i) samt en gudomlig ingefärsshot (recept på den kommer inom kort). Elin tipsade då om receptet på zucchinibiffar som hon hade på sin blogg (HÄR hittar du det). Det är så bra så även jag vill dela det här på min blogg.


RECEPT ZUCCHINI PANCAKES

Blir ca 10 pancakes

400-500 gram ekologisk zucchini (gul eller grön)
1 liten ekologisk gul lök
3-4 salladslökar (även en stor del av stjälkarna)
1 1/2 matsked fiberhusk
3-4 matskedar ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1/2 tesked ekologiskt lökpulver (jag använder detta)
1/2 tesked ekologiskt örtsalt (jag använder detta)
1 tesked ekologisk malen koriander (jag använder denna)
2 ekologiska ägg
1-2 matskedar hackad ekologisk gräslök
smör/ghee/kokosolja/ister/talg att steka i

Gör så här:

- Riv zucchinin på grövsta riven. Häll allt i ett durkslag, salta och rör om. Låt stå 5 minuter och krama sedan ur vätskan. 

- Hacka gul lök, salladslök (du kan använda en stor del av själva stjälkarna också) samt gräslök

- Blanda allt i en stor bunke. Låt gärna stå en stund i kylskåpet.


- Forma en boll i taget med blöta händer och tryck ut i stekpannan till ca 3-5 m.m tjocklek. Stek på medelvärme under ganska lång tid på båda sidor. Håll koll så de inte bränns vid, vänd på dem ibland. Till en början när smeten fortfarande är lite lös får man vara extra försiktig när man vänder. Sen när de fått lite färg håller de ihop bättre. Om pannkakan går sönder när du vänder så är det inga problem, bara kläm dit den bit som lossnade så klistrar det ihop bra sen så snart de fått stekyta.


När du tycker att de verkar genomstekta med en gyllenbrun yta är de klara. Förvara eventuellt de första pannkakorna i ugnen på 50 grader tills du stekt alla pannkakorna. 

Servera med t ex en god dipp och blomkålsris. Blomkålsris gör du superenkelt genom att riva blomkål på grövsta riven. Häll sedan i kastrull med kokande vatten med en tesked salt. Koka upp under ca 10 sekunder. Klart! Häll bort vattnet och servera.

Blir de pannkakor över så förvara i kylskåpet. De är supergoda att äta kalla sen. Till frukost dagen efter kan du ha världens enklaste redan tillagade frukost, kalla pannkakor!


Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram, där heter jag Saraseviga. Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot @garden.i.bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.