Tzatziki

Denna klassiska grekiska röra är supergott som tillbehör till en köttbit eller varför inte till lax med ceviche. Den kan med fördel också ätas som god dipp till grönsaksstavar. Det är inte alla som klarar av att äta mjölkprodukter och då är tyvärr denna röra inte för dig. Men vissa som inte klarar att dricka vanlig komjölk kan klara av yoghurt. För mig är det olika. I perioder går det bra men ibland blir även yoghurt för tufft för min mage att hantera.

Här kommer min variant av den klassiska röran tzatziki. Det är oerhört gott med färsk oregano, men ofta i sommar har det blivit färsk mynta då detta är något som vi har hemma i vår trädgård. Det är också oerhört gott!

Vill du ha tips på fler röror? I sommar har jag gått bananas på att göra tapenade. HÄR är receptet på hur jag gör denna olivröra.


RECEPT TZATZIKI

1/2 ekologisk gurka
0,5 + 0,5 teskedar oraffinerat havssalt
2 deciliter ekologisk turkisk eller grekisk yoghurt (10% fett)
1 ekologisk vitlöksklyfta, fint hackad
1 matsked ekologisk kallpressad olivolja
1/2 kruka ekologisk färsk oregano (kan uteslutas, eller bytas mot annan färsk ört, t ex mynta)
1/2 ekologisk citron, pressad
ekologisk svartpeppar

Gör så här:

- Riv gurkan på grövsta riven på ett rivjärn. Lägg sedan rivet i ett durkslag och strö över 1/2 tesked salt. Låt stå ca 15-30 minuter. Pressa sedan ur det mesta av vätskan med händerna.

- Blanda yoghurt, finhackad vitlök och olivolja. Lägg i den rivna gurkan. Rör om.

- Finhacka en halv kruka färsk oregano, eller annan färsk krydda och blanda ned (kan uteslutas).

- Pressa över en halv ekologisk citron och strö över 1/2 tesked salt och rör om tills allt blandats väl.

- Smaka av med lite nymortlad ekologisk svartpeppar. Garnera med en kvist oregano eller annat grönt för att göra din tzatziki en fröjd även för ögat och inte bara för smaklökarna.

- Klart!



___________________________________________

Vill du få fler tips och idéer hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.



CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.