Det är stor skillnad på salt och salt

För många år sedan började jag fundera på det här med salt. Jag har vuxit upp med rådet att inte använda för mycket salt för att det är skadligt för oss. I salt finns natrium som är viktigt för flera av kroppens funktioner, men som i för höga doser kan höja blodtrycket, vilket ökar risken för bland annat hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt och njurskador. Vi äter i snitt dubbelt så mycket salt (natrium) som vi bör få i oss enligt Livsmedelsverket.

Redan i mitt tidiga vuxenliv så kollade jag utbudet av salt noga på de vanliga matvarukedjorna och försökte välja det salt som verkade minst skadligt, med minsta möjliga tillsatser. Länge använde vi Maldon flingsalt för enligt innehållsförteckningen ska det bara innehålla flingor av havssalt och inga tillsatser så som klumförebyggande medel och blekmedel, något som annars är vanligt förekommande i salt man köper i de vanliga stora matvarukedjornas butiker. Men Maldon ägs av Jozo, som i sin tur ägs av AkzoNobel som är ett stort multinationellt företag som omsätter totalt 125 miljarder kronor per år. Generellt så försöker jag att undvika de stora matvarujättarna. Min erfarenhet är att i de riktigt stora företagen så värderas så stor vinst som möjligt väldigt högt, och då får ofta värderingar, moral och etik väldigt låg prioritet. Man vill tjäna pengar, oberoende av om det man säljer är bra för dem som köper varan eller inte. I mindre företag är det viktigt med ett stort kundförtroende och då är ofta (dock förstås inte alltid) kundens bästa något som är viktigt.

Jag övergick därför till Himalayasalt som jag köpte från specialbutik tillverkat av mindre producenter.  Det räknas som ett av de mest hälsosamma saltsorterna. 

Sedan nästan två år tillbaka använder vi hemma hos oss mest av så kallat oraffinerat havssalt från Celtic Sea Salt. Det finns inte att köpa i de vanliga matvarubutikerna men går att beställa online hos Bodystore.com som alltid har fri frakt när man beställer. Vi använder främst det finmalda saltet, men vi har även den grovt malda varianten som jag bland annat använder då jag bakar surdegsbröd och när jag gör mitt eget badsalt (här hittar du recept på badsaltet).


Celtic oraffinerade havssalt räknas som det finaste saltet i världen. Det är oerhört mineralrikt och fyllt av nyttigheter till skillnad från vanligt bordssalt som i princip är helt utan någon näring alls. Vanligt bordssalt bleks för att bli vitt och det innehåller även klumpförebyggande medel. Där har man också avlägsnat alla de viktiga mineralerna som finns naturligt i havssalt, och i princip bara lämnat kvar natrium (97,5%), vilket ställer till problem i våra kroppar i så höga koncentrationer.

I Celtic Sea Salt är natriumhalten endast 34%!! Det betyder att du kan äta tre gånger så mycket av detta salt jämfört med vanligt bordssalt för att få i dig samma mängd natrium. Det innehåller till skillnad från vanligt bordssalt en mängd viktiga spårmineraler, så som magnesium, kalium, selen, koppar, zink, järn och mangan och saltet ska vara garanterat fritt från pesticider och skadliga kemikalier. Det innehåller även naturligt jod som finns i havsvattnet. Jod är livsnödvändigt för oss människor och många har brist på jod p.g.a utarmade jordar och ett allt större intag av processad och raffinerad mat. Även fluor, klor och brom kan hindra vårt upptag av jod då de alla tävlar om samma receptorer i kroppen, så ett bra tips är att äta så ren mat som möjligt utan tillsatser samt göra det du kan för att förhindra exponering av fluor, klor och brom så mycket du bara kan. Brom finns i bromerade flamskyddsmedel och det hittar man i t ex äldre textilier, möbler och olika produkter med skumgummi, t ex skumgummimadrasser. Det finns även i elsladdar och elektronik så som datorer, tangentbord mm. De flesta bromerade flamskyddsmedel är idag förbjudna då man vet att de är både hormonstörande och cancerframkallande, men det innebär att de fortfarande finns kvar i äldre möbler, elektronik, skumgummimadrasser o.s.v. Särskilt på 70- och 80-talet var man väldigt förtjust i att använda bromerade flamskyddsmedel så har du ovanstående produkter från den tiden kan det vara värt att byta ut dem. Jag vill passa på att tipsa om filmen Fluoridegate för att lära dig mer både om fluor och hur fluor tävlar om samma receptorer i kroppen som jod. Dokumentären är en timme lång.

Celtic Sea Salt är ljusgrått till färgen och känns lite fuktigt när man tar det i handen. Jag för alltid över de påsar vi köper till återbrukade glasburkar med lock. Jag försöker undvika att förvara livsmedel i plastförpackningar då tillsatsämnen i plast lätt kan släppa från plasten och därmed hamna i maten. Här har jag tidigare bloggat om hur jag återbrukar gamla glasburkar (och hur man får bort det ibland riktigt sega klistret som sitter under etiketter på glasburkar).

Det var Kristin på bloggen Hälsotugg som tipsade mig om Celtic Sea Salt en gång i tiden och jag är så tacksam för det och har sedan jag började med detta salt aldrig använt något annat. Så stort tack för det! Här och här har hon tidigare bloggat om Celtic Sea Salt.

Ibland under varma sommardagar tar jag en halv tesked Celtic Sea Salt i ett stort glas kroppstempererat vatten och dricker direkt på morgonen för att öka energinivån i kroppen (här berättar jag mer om varför det är en sån god idé att starta dagen med ett stort glas kroppstempererat vatten).

Jag köper Celtic Sea Salt på Bodystore.com som alltid har fri frakt och det är inte alls särskilt dyrt.

Jag vill påminna om att jag inte är sponsrad utan endast tipsar om att salt faktiskt kan vara en källa till hälsa istället för ohälsa, bara man väljer rätt sorts salt.

Finmalt Celtic Sea Salt. Jag för alltid över saltet till en glasburk med lock som jag sedan förvarar det i. Det går utmärkt att ta en gammal syltburk eller liknande att diska ur och använda (läs mer här). Då håller sig saltet helt torrt och slipper ligga i plast när det förvaras, då plastförpackningen annars kan läcka skadliga kemikalier till saltet. 

Så här ser det grovmalda saltet från Celtic Sea Salt ut. 

Idag är det fredag och jag vill passa på att önska er alla en riktigt fin helg. Försök att ge dig själv tiden för vila och återhämtning och njut av dagsljuset med en rask långpromenad. För mig är mina dagliga promenader oumbärliga och jag mår oerhört bra av en halvtimmes rask promenad dagligen.

Trevlig helg!
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg:) Jag använder mest havssalt och Himalayasalt som jag trott varit det bästa, ska tänka om.
  Ha det gott
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du uppskattade detta inlägg. Det har legat och grott i mitt huvud alltför länge och det var dags att få det ut i skrivna ord här på bloggen. :-) Kram /Sara

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Havssalt innehåller ju högst andel mikroplaster av allt salt som säljs... jobbigt det där med salt!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.