Tacokrydda

Tacos är lite av en fredagsklassiker för många. Tyvärr så innebär det färdiga tacos-sortimentet som man kan köpa i matvarubutikerna inte bara lite utan ofta rejält med tillsatser och väldigt lite rena, äkta råvaror. Jag strävar mot att försöka göra det jag kan för att minska ned på tillsatserna i maten. Det handlar väldigt sällan om allt eller inget, utan att om att ta steg i den riktning dit man vill gå.


Våra barn gillar tacos och jag har successivt försökt hitta bra alternativ till halvfabrikaten som finns inom tacos-sortimentet. Jag har för länge sedan lämnat de färdiga pulvervarianterna av guacamole och tacokrydda, och köper inte den färdiga tacosåsen. Sedan flera år tillbaka gör jag min egna tacokrydda. Denna kryddblandning är riktigt, riktigt god! Jag trodde att jag delat den med er, men insåg att det hade jag inte så idag kommer mitt recept på en riktigt god tacokrydda! Den består enbart av rena ekologiska kryddor, inga tillsatser alls. När jag köper kryddor har jag fastnat för de ekologiska kryddorna från Kockens som jag hittat hos Coop, men det finns förstås andra som också är bra. Det viktiga är att alltid läsa innehållsförteckningen för då kan du enkelt försäkra dig om att det du köper hem är enbart kryddor och inte tillsatser eller tillsatt socker.

Jag köper ekologisk köttfärs från Hammar Säteri utanför Örebro. Där man kan beställa 10 kg-lådor och fylla frysen med. Det känns bra att kunna äta så närproducerat som dessutom är både ekologiskt och gräsbeteskött. Kolla om det finns liknande ställen i närheten av där du bor. Jag väljer så mycket hellre kött av riktigt bra kvalitet, som inte blivit uppfödd på spannmål utan fått betat gräs så som kor ska göra. Jag betalar hellre ett högre pris och äter kött mycket mer sällan.

I övrigt brukar vi servera följande grönsaker till vår tacos som vi serverar i små skålar på bordet:

- tomater i små kuber,
- gurka i små kuber,
- en skål med babyspenat,
- rå lök hackad fint,
- majs (jag använder denna),
- riven ost,
- min guacamole (HÄR är receptet).
- Ibland gör jag även mango chutney (HÄR är receptet).

Mitt råd är att köpa alla grönsaker ekologiska. På så sätt får du inte i dig bekämpningsmedel och du är då även med och bidrar till att vår miljö mår så otroligt mycket bättre, samt att de som jobbar i produktionen inte utsätts för gifter.

Än har jag tyvärr inte hittat ett bra recept på mjukt tacobröd, s.k tortillabröd, så vi köper de ekologiska färdiga varianterna. Men skam den som ger sig. Jag fortsätter leta tills jag hittar ett recept som är gott och med bra innehåll som familjen gillar. Tipsa gärna om du har hittat ett bra alternativ.

Visst vet du att jag numera har en egen kategori för kryddblandingar under menyn Recept här på hemsidan? Är det någon kryddblandning som du skulle önska att jag delade med mig av, eller någon kryddblandning som du själv gör som du kan tipsa mig om, så kan jag sprida den vidare genom att dela receptet här på min blogg! Tipsa gärna i kommentarerna till detta inlägg.


RECEPT EKOLOGISK TACOKRYDDA

Passar lagom till ca 400 - 600 gram ekologisk nötfärs. Har du större mängd köttfärs så öka på mängden lite av varje krydda.

1,5 teskedar ekologiskt lökpulver (jag använder detta)
1,5 teskedar ekologiskt vitlökspulver (jag använder detta)
2 teskedar ekologiskt paprikapulver (jag använder detta)
1,5 teskedar ekologisk spiskummin (jag använder denna)
1 kryddmått ekologisk cayennepeppar (jag använder denna)
1 kryddmått ekologiska chili flakes (jag använder dessa)
1,5 teskedar oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Blanda alla kryddorna och använd direkt när du steker din tacofärs, eller förvara i en glasburk med lock.

Stek köttfärs tills nästan helt genomstekt på ganska hög temperatur. Sänk sen värmen på plattan och häll i tacokryddan tillsammans med ca 1 dl kallt vatten. Rör om och låt koka på svag värme under lock i ca 20 minuter. Kolla på slutet så allt vatten dunstat, annars ta av locket på slutet så det sista ångar bort.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hej sara!
    När man använder oraffinerat havssalt så går man miste om jod, hur ska man tänka kring det?
    Kram ☺️ / Johanna

    SvaraRadera
  2. Hej Joanna. Det oraffinerade havssaltet som jag använder, Celtic Sea Salt, innehåller naturligt jod som finns i havet. Så du får i dig det när du äter detta salt. I de raffinerade och hårt processade bordssalt så försvinner jod i processen och därför tillsätter man artificiellt jod i detta salt. Mvh /Sara

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.