Bli hälsoklok

Jag har läst boken Bli hälsoklok - Lofsans bok om hållbar livsstil, av Lovisa Sandström. Här sammanfattar jag delar från boken som jag verkligen gillade och tog till mig, varvat med mina egna tankar.


Människor som anstränger sig mycket, som upplever att de gör stora uppoffringar, tror ofta att de därmed har gjort en livsstilsförändring. De har kanske tränat flera veckor på rad, gått ned X antal kilo i vikt eller undvikit socker ett visst antal dagar/veckor/månader i sträck. MEN: Ju mer ansträngning som krävs, desto lägre är sannolikheten att det verkligen förblir en genuin förändring på sikt. Det är med andra ord stor risk att du kommer lägga ned dina nya vanor om de är för stora kliv från din nuvarande livsstil. Äkta, långsiktig hållbar livsstilsförändring handlar istället om att i så hög grad som möjligt lyckas automatisera varje handling, varje beslut i vardagen. Små steg leder därmed till stora, bestående förändringar snarare än att satsa stenhårt och ha för höga mål.

Vi svenskar tränar mest i hela Europa. Enligt EU´s Europabarometer (2014) uppger 70% att de tränar regelbundet. Det är långt mer än genomsnittet i Europa. Men om någon går runt och känner sig duktig för att man är sportig och tränar flera gånger i veckan så kommer du att tas ned på marken nu. För trots att vi tränar allra mest i hela Europa så är vi samtidigt det mest stillasittande folket i hela EU. Att beskriva hur mycket en person tränar säger tyvärr ingenting om hur samma person rör sig i vardagen, eller hur stillasittande personen är mellan träningstillfällena. Endast 10% av svenskarna rör sig tillräcklig ofta och mycket under dagen för att det inte ska vara negativt för hälsan att man är så fysiskt inaktiv.

Man har sett att oavsett hur många och långa träningspass en person utför med medel- och högintensiv träning, så är det antalet timmar man sitter stilla som kan kopplas till ökat midjemått, högre kolesterolvärden, högre nivåer av inflammationsmarkörer och försämrad glukostolerans. Att träna verkar alltså inte förbättra eller bibehålla hälsa på längre sikt om man inte samtidigt rör på sig mellan träningspassen. Detta stämmer väl överens med vad Leila Söderholm säger och som jag skrev mer om i inlägget Vardagsträna och smygträna, som du kan läsa HÄR.

Det verkar som att ju fler stillasittande timmar under dagen, desto högre risk att dö i förtid, oberoende av kön, ålder, kroppsvikt och motionsvanor. MEN: Man ser dock att för varje 30 minuter av ökad fysisk aktivitet (mer än att sitta), desto lägre risk att dö i förtid. Ju längre tid i stillasittande (utan att bryta den fysiska inaktiviteten), desto högre risk för ohälsa, både fysisk och mental.

Något så konkret som transportmedel till och från jobbet har en stor inverkan på risken för hjärt- och kärlsjukdom. Man ser en minskad risk för framtida hjärtinfarkt om man cyklar eller går istället för att åka bil. Personligen så tar jag ALLTID trapporna när det går, framför rulltrappa eller hiss. Jag tänker tanken: "Jag tar trappan och förlänger därmed mitt liv". Då är det inte svårt att välja trappan.

Studier visar att små insatser för att bryta fysisk inaktivitet ger större utdelning för hälsan än att börja träna på gym två gånger i veckan.

Samtidigt är det så att fysisk ansträngning som höjer pulsen tränar hjärtat, vilket gör att risken för hjärt- och kärlsjukdom på sikt minskar.

Jag tror att båda behövs, både ett aktivt rörligt liv med minskat stillasittande OCH att emellanåt träna hårt för att öka puls och styrka. Men är du en person som varken är rörlig i vardagen eller tränar så är mitt råd absolut att börja med mer rörelse i vardagen. För mig hjälpte att koppla på stegräknaren på mobilen och sätta upp målet 10 000 steg per dag. Efter drygt ett år är detta nu nåt som är oerhört befäst hos mig och jag mår snarare dåligt om jag INTE får ihop mina 10 000 steg under en dag än tvärtom.

Lite om motivation. Motivation bygger på att jag innerst inne gillar känslan under eller efter att jag tränat. Tänk vilken tur att det finns sånt oerhört brett utbud av olika sätt att träna. Allt från dans, gympa, olika idrotter, spinning, träna på gym m.m, m.m. Vad tilltalar dig?

Ett barnsligt enkelt tips för att skapa motivation att träna är - att träna! Att träna väcker nämligen för de allra flesta lust att träna lite till.

Hur får man barn att röra sig mer? Man ser ett stort samband mellan föräldrars rörelsevanor, kroppsvikt och egna vanor gällande att sitta och kolla på tv eller använda mobilen och barnens fysiska aktivitet. Barn gör som vi vuxna gör, inte som vi säger.

Det som verkar vara allra viktigast för att få barn att röra på sig är föräldraskapet. Att vara tydlig med regler men framförallt att skapa gemensamma ramar kring fysisk aktivitet som hela familjen kan samsas om. Det är inte nödvändigt att barnen är med i organiserad idrottsverksamhet. Du som förälder behöver vara med och skapa förutsättningar för att barnen använder sin kropp mer på eftermiddagar, kvällar och helger. Rörelse ska vara roligt! Gör kul saker ihop där rörelse är involverat på olika sätt.

Engagera och involvera ditt barn i dina tankar och kom gemensamt överens om ramar för skärmtid och stillasittande i längre perioder.

Använd en del av helgerna till meningsfull rörelse för hela familjen som alla har glädje av. Det ska vara kul att röra på sig! För mig hjälpte det att först få igång min egen rörlighet innan jag engagerade våra barn till mer rörelse. Som sagt, barn vill göra som vi vuxna gör. Ibland har våra barn inte alls lust till olika typer av rörelse, men jag tränar och de ser mig ha roligt och jag tänker att det påverkar dem mycket även om de inte varje gång hänger med på mina initiativ.


Boken tar även upp hållbar hälsa kopplat till stress, kostens betydelse samt sömn. Jag håller inte med Lovisa i kapitlet om kost, där jag har synen att kosten har en mycket större betydelse för hälsan i stort än vad hon hävdar. I övrigt tycker jag dock att boken är väl värd att läsas. Jag lärde mig mycket och fick tips och inspiration kring min egen träning och rörelse i vardagen.

Läs gärna mitt inlägg om träning, motivation och pepp HÄR för mer tankar kring träning och hälsa.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.