Mitt fettkaffe (Paleo)

Sedan ett år tillbaka dricker jag mitt kaffe på detta sätt. Min fettkaffe består av kaffe, en rejäl klick äkta smör, ghee eller kallpressad kokosolja, ett rått ägg och kollagenpulver. Allt mixas med en handmixer. Det blir till ett fluffigt, krämigt kaffe som på många sätt påminner om kaffe latte både i smak och konsistens, men som istället för inflammationsdrivande mjölk innehåller en massa näring och stärkande råvaror som är bra för mig. Komjölk är inflammationsdrivande i kroppen så det vill jag gärna undvika, men jag har haft svårt att dricka mitt kaffe svart då jag inte riktigt kunnat förlika mig med smaken. Sakta men säkert har jag lagt ihop ingrediens för ingrediens till det som till slut blev min personliga favorit - detta fettkaffe. Idag delar jag receptet med er läsare!


Mitt fettkaffe är, förutom att det inte innehåller mjölk, väldigt mättande och ger mig massor av bra fett, ägg med alla dess hälsofördelar samt kollagen som bara blir viktigare och viktigare med stigande ålder.

Har du liksom jag svårt att hitta ett bra substitut för mjölk i ditt kaffe? Eller vill du att din kaffestund också blir ett mättande och närings-tätt mellanmål som du står dig på flera timmar framåt? Då kan jag garantera att du kommer att älska detta fettkaffe!

Receptet är helt Paleo. Du har väl inte heller missat att jag numer har en egen meny för alla mina recept som är Paleo? Klicka på menyraden Recept i menyraden och där hittar du underkategorin Paleo.

Vill du ha julsmak på din ägglatte så tillsätt 1/2 tesked pepparkakskrydda per kopp kaffe du brygger tillsammans med kaffepulvret. För fler recept som hör julen till kolla in underkategorin Jul som du hittar i menyraden under Recept.


RECEPT SARAS FETTKAFFE

- Koka ditt ekologiska kaffe som vanligt.
- Ta en rejäl tesked ekologiskt äkta smör eller kallpressad kokosolja.
- Häll upp motsvarande en kopp kaffe i en glasburk som rymmer en stavmixer. Häller du kaffet över teskeden med smör/kokosolja så åker den lätt och smidigt av skeden ned i burken tillsammans med kaffet.
- Kläck i ett rått ekologiskt ägg.
- Ta en tesked kollagenpulver. (Jag använder detta).
- Mixa med stavmixer i några sekunder.
- Häll upp och njut av en underbar kopp fettkaffe!

Jag använder glasburkarna från Kung Markatta som innehållit kallpressad kokosolja (DESSA), de passar perfekt att mixa sin fettkaffe i.

Jag har alltid en skål stående framme med ett gäng ägg i så att jag kan använda rumstempererade ägg till min ägglatte. Annars kommer ett kylskåpskallt ägg att kyla ned din ägglatte så den inte blir lika varm att dricka.

Det går bra att utesluta kollagenpulvret om du inte har det hemma, latten blir lika fluffig och god utan detta. Jag tillsätter kollagen för att det är ett viktigt protein som är svårt att få i sig tillräckligt av om man inte äter väldigt mycket inälvsmat, vilket jag inte gör.

Jag använder numera oftast en rejäl tesked ekologiskt smör. (Jag använder detta), istället för kokosolja för jag har märkt att jag mår ännu bättre av det. Vill du att ditt fettkaffe ska vara helt strikt Paleo så använd ghee istället för smör. Förutom att kaffet får en otroligt god smak av smöret/ghee så får du dessutom i dig en massa bra fett som håller dig mätt länge. Denna typ av kaffe brukar också kallas för bulletproof coffee. Fettkaffe, ägglatte, bulletproof coffee - kärt barn har många namn! 

En rejäl tesked kallpressad ekologisk kokosolja eller motsvarande mängd äkta smör eller ghee, ett rått ekologiskt ägg och en liten tesked ekologiskt kollagenpulver är allt som behövs för att göra detta världens godaste fettkaffe!

Häll kaffet över skeden med smör / kokosolja så åker den lätt av och hamnar i glasburken. Eller bara doppa ned skeden i det varma kaffet i glasburken så smälter fettet direkt och hamnar i burken tillsammans med kaffet.

Mixa kaffet med smör / kokosolja, ägg och kollagenpulver till en fluffig, krämig ägglatte. Det går på några sekunder!

HÄR
har jag tidigare berättat om alla fördelar med den kallpressade ekologiska kokosoljan.

Så här skriver Nyttoteket som är de som tillverkar det kollagen som jag använder:

Kollagen utgör 30-35% av kroppens protein vilket gör det till det största och mest förekommande proteinet i kroppen. Ordet kollagen kommer från det grekiska ordet för lim: kólla. Det är väldigt passande då det ibland kallas för ”limmet” som håller ihop kroppen på grund av att det existerar i så många olika vävnader. Kollagen återfinns i hår, hud, naglar, leder, senor och även i organ som hjärta, lungor och lever. 
Kroppen producerar själv kollagen, men en ständig nedbrytning av proteinet förekommer samtidigt. Nedbrytningen av kollagen fortsätter i samma takt men den egna produktionen av kollagen sjunker med en stigande ålder. 
Ursprungligen var benbuljong, hjärta, lever, senor och även hela kräftdjur mer förekommande i vår kost och det var på det sättet vi fick i oss det viktiga kollagenet. Många av oss äter inte dessa livsmedel regelbundet och får därmed i sig inga eller försvinnande små mängder kollagen via kosten. Clean Collagen är därför en ypperlig produkt för att återinföra kollagen i din kosthållning på ett enkelt sätt.

Nu önskar jag dig en riktigt, riktigt fin helg så hörs vi igen i nästa vecka!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.