Smoothie-tips

Smoothie är fortfarande den vanligast förekommande frukosten hemma hos oss. Det finns många fördelar med smoothie. En är att det går så otroligt snabbt att göra vilket är ett stort plus särskilt på vardagsmorgnar. En annan fördel som kanske är den allra bästa är att genom att dricka en smoothie så får du enkelt i dig ganska stora mängder av frukt och grönt. Det innebär massor med näring. Att dricka smoothie är ett enkelt sätt att ge kroppen det som den behöver i form av näring och bra fetter. Sedan ungefär ett år tillbaka så gör jag inte längre smoothie med kefir som bas som jag gjorde tidigare (HÄR kan du läsa om det) eftersom vi så gott som helt slutat använda mjölkprodukter.

När jag gör en smoothie tänker jag ofta på vilken färg jag vill att den ska ha på slutet: gul, röd (från ljust rosa till mörkröd), blå (lila) eller grön. Om man blandar friskt mellan olika färger på de ingredienser som man har i sin smoothie så blir den färdiga smoothien i någon brunaktig nyans vilket inte ser så trevligt ut. Hur god den än må smaka så äter vi också med ögonen så därför försöker jag innan bestämma vilken färgnyans av de fyra ovan som jag vill att den ska få så den inte ska bli brun till färgen. I en gul smoothie blandar du till exempel enkelt i ca en halv tesked ekologisk malen gurkmeja som både förstärker den gula färgen och tillför smoothien enorma hälsovinster i form av gurkmejans alla hälsofördelar (läs mer om gurkmeja HÄR).

En gul smoothie. Häll gärna upp din smoothie i ett glas på fot för extra festlig känsla.

Frukter är mer söta än grönsaker, och därför kan det vara svårt att få lite mer kräsna barn (och vuxna) att gilla smoothien om det blir en för stor mängd grönsaker. Men smaklökar vänjer sig snabbt så mitt tips är att successivt öka mängden grönsaker.

Jag har ofta bär som största ingrediens. Ca 2 - 3 dl av frysta ekologiska hallon, blåbär eller jordgubbar. Även frysta ekologiska lingon är gott, men i lite mindre mängd för annars kan det bli för surt. Fryst ekologisk mango är perfekt i en smoothie och det använder jag ofta för att ge smoothien en lite sötare smak. Jag brukar frysa in gröna bananer i halvor när jag hittar dessa i butik. Sen använder jag dessa i mina smoothies (eller för att göra glass. Kolla in DETTA supergoda recept för glass på fryst banan). Vanligtvis tar jag en halv banan till smoothie för fyra personer.

Två grönsaker som du hur enkelt som helst "gömmer" i en smoothie utan att ens den mest kräsna skulle märka nåt är fryst ekologisk blomkål samt färsk ekologisk squash / zucchini. Blomkålen går att lägga till i vilken av färgerna du vill ha på din smoothie då den inte färgar av sig på övriga ingredienser. Tänk på att färsk blomkål har en mycket mer stark smak och fungerar därför sämre att använda. Squash färgar smoothien något lite grön så om du vill göra en ljust rosa eller gul smoothie så kommer färgen att påverkas lite åt det gröna hållet av zucchinin. Det funkar dock hur bra som helst om du gör en smoothie med hallon eller blåbär som bas. Jag har hört att kall kokad potatis också funkar utmärkt att blanda i smoothie men inte testat det själv än.

Fryst ekologisk blomkål och färsk zucchini är perfekta grönsaker att smyga ned i smoothies till "grönsaks-kräsna" eftersom de inte avger nästan någon egen smak.

Även färsk ekologisk selleri funkar bra att blanda i smoothien, men ger liiite smak så ta lite mindre mängd från början (en fjärdedel upp till en halv stjälk) om du ska servera till grönsaks-kräsna personer.

Fryst ekologisk blomkål har jag endast hittat på Willys än så länge, av märket Garant. Varken Ica eller Coop verkar ha ekologisk fryst blomkål.

Annat spännande att lägga i smoothien är ett eller två råa ekologiska ägg. Det gör konsistensen mer krämig och mättar dessutom väldigt bra.

Jag vill alltid ha någon form av fett i smoothien eftersom det är så viktigt att få i sig mycket fett (av bra kvalitet). Om jag använder ägg så funkar det bra som fettkälla. Men annars tar jag ofta några skedar ekologisk kokosmjölk eller kokosgrädde. Även MCT-olja funkar jättebra att hälla i, ta då ca 2-3 matskedar. Jag använder denna. Kallpressad ekologisk kokosolja som jag annars använder till så mycket brukar jag undvika i smoothies då det lätt blir som små klumpar av denna eftersom den inte övergår till flytande form förrän temperaturen är över 25 grader.

Färsk ekologisk ingefära har jag nästan alltid i. Även här kan du börja med lite och öka på om man inte är van vid det. Ingefära är en riktig dunder-rot som hjälper till att bota och förebygga förkylningar bland annat.

Jag pressar ofta i saft från en ekologisk citron. Det gör att färgerna i smoothien behålls och den inte blir brun efter en stund, vilket annars lätt händer om man t ex har banan i. Dessutom tillför du nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Ibland har jag ekologiska färdigkokta bönor i mina smoothies. T ex, dessa, dessa, dessadessa eller dessa. Vita bönor passar bäst för de ljusare smoothies och mörkare bönor passar bra för smoothies med mörkare färg. Skölj bönorna du ska använda noga under rinnande vatten och förvara det som blir över i kylskåpet. Låt den lag som de säljs i vara kvar men för över till en glasburk med lock. Jag brukar använda ca 2 - 3 matskedar bönor i en smoothie för fyra personer.

Sommartid har jag ofta färsk ekologisk mynta i mina smoothies eftersom det är så gott och vi odlar det i vår trädgård. Det passar t ex jättegott med jordgubbar i en smoothie. Mynta är förövrigt superenkelt att odla och förökar sig snabbt så du får massor under hela sommaren.

Det är också väldigt gott att krydda med äkta ekologisk kanel (jag använder DENNA). Jag brukar ta 1 - 2 teskedar.

I en grön smoothie har jag ofta en stor näve ekologisk färsk spenat, avokado, selleri, en bit gurka och squash. För att den inte ska bli för hard core tar jag t ex fryst mango eller banan.

Även ett kollagenpulver av hög kvalitet är toppen att blanda i. Det ger ingen egen smak till smoothien. Jag använder DETTA. Kollagenpulver kan du också med fördel använda i en kopp kaffe eller kopp te.

Jag fyller sist på med kallt vatten i lagom mängd. Vill man ha en mer tjock smoothie tar du mindre vatten och vill man ha en mer vattnig konsistens så ta mer vatten. Jag har slutat använda ekologisk havremjölk som jag använde tidigare då havremjölk innehåller mycket snabba kolhydrater och fungerar som socker i kroppen särskilt om det blir stora mängder.

Färsk ekologisk mynta, selleri, fryst ekologisk blomkål och färsk zucchini är några av de råvaror jag brukar använda i mina smoothies. 

Jag använder vår mixer som heter Wilfa blender WBL 1200 och den fungerar jättebra och är mycket prisvärd tycker jag. Dessutom är kannan i glas och jag slipper plast. HÄR har jag köpt den. Jag har slutat använda råsaftcentrifug för då filtreras de så viktiga fibrerna bort från grönsakerna. I en smoothie som görs i en blender behålls allt och det blir inget matsvinn. Den blender jag har kan mixa så gott som allt då den har en stark motor. Frysta jordgubbar eller isbitar är inga problem. Jag brukar använda funktionen som heter Smoothie och ibland kör jag programmet två gånger för att få smoothien helt slät. Enda nackdelen med denna mixer är att den låter ganska högt när man kör den. Men det kan jag stå ut med.

Om det blir smoothie kvar så häller jag upp i ett glas och täcker toppen med ett litet fat och dricker sedan som ett mellanmål under dagen.

Vad är dina bästa smoothietips? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina tips och trix.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Ica har fryst ekologisk blomkål av sitt eget märke I<3eco :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annie.

   Då är det bara vår lokala Ica-handlare som inte tagit hem det. Tack för informationen. Då ska jag be dem ta hem detta.

   Med vänliga hälsningar /Sara Johansson

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.