Knip för livet

Alla som har fött barn i Sverige får rådet att träna knip under graviditeten och allra särskilt efter förlossningen. Jag har varit dålig på att följa det rådet och jag tror inte att jag är ensam. Många kvinnor som jag pratat med glömmer bort att knipträna. Jag tränade ett tag efter att jag fött våra två barn men efter en tid rann det ut i sanden. Tills jag läste boken Nya knip och verkligen förstod hur viktigt detta är. Numera tränar jag knip varje dag med undantag för de första dagarna av mensen.

Du kan träna knip liggande, sittande och stående. Det är enklast att börja träna när du är stilla. Min favorit är att träna i huksittande / squat.

Genom att träna upp din bäckenbotten kan du bland annat slippa inkontinens, framfall och hemorrojder. Knipträning är inte bara något för kvinnor som fött barn - alla har att vinna på en stark bäckenbotten. Trevliga biverkningar är en stoltare hållning, mindre ont i ryggen och ett roligare sexliv. Så skriver Karin Björkegren Jones i sin bok Nya knip - för bättre sexliv, stoltare hållning och starkare kropp.

Kvinnors underliv har ignorerats och osynliggjorts i årtusenden. Samtidigt är det just den kroppsdel som har fått utstå mest våld och blivit utnyttjad i de flesta samhällen i alla tider. Det finns starka krafter som vill att det kvinnliga könet ska osynliggöras. När jag var liten fanns inte ens ett ord för vårt könsorgan. Framstjärt är kanske det mest konstiga namnet jag hört, men det var den vanligaste benämningen då jag växte upp.

Vi behöver ta hand om hela vår kropp och där ingår även vår snippa. Det är dags att lägga bort skammen och äga och ära även denna del av vår kropp. Jag kan varmt rekommendera Karins bok (HÄR kan du köpa den, men den går ju också att låna på biblioteket). Observera att jag inte är sponsrad utan endast tipsar om sånt jag tycker är riktigt bra.


Att träna upp sin bäckenbotten leder också till att din äkta röst kommer fram, som ofta har en mörkare ton. Talar vi väldigt ljust och pipigt så använder vi inte vår bäckenbottenmuskulatur när vi talar. Studier har gjorts som dessutom visar att vi lyssnar i mycket större utsträckning till personer som har detta magstöd än de som inte har det.

Knipövningar är färskvara och behöver tränas varje dag. 5 minuter om dagen brukar räcka. I boken beskrivs massvis med övningar på hur du kniper för att träna både styrka, uthållighet och snabbhet. Det långsamma knipet har du användning för t ex när du är ute och promenerar. Det snabba knipet har du stor nytta av t ex när du nyser, skrattar eller om du hoppar studsmatta. Svaga bäckenbottenmuskler leder bland annat till att du får en dålig hållning och därmed också ont i ryggen.

Hur lär man sig hitta knipet då? Du bör avstå från tipset som en del ger att försöka knipa av din kiss-stråle när du kissar, då detta kan skada de viktiga kiss-reflexerna. När du blåser ut ett ljus kopplar du automatiskt på bäckenbotten. Testa att låtsas blåsa ut ett ljus och känn efter. När du spänner bäckenbotten så lyfter du i området mellan anus och ditt könsorgan (perineum). Det ska kännas som ett lyft mer än ett knip. Inom yoga kallas detta knip för mula bandha - rotlåset. Spänn också så att din navel dras in mot ryggraden, det som inom yogan kallas för uddiyana bandha - navellåset. Bakom naveln möts de båda låsen och det är ditt inre kraftcentrum och fungerar som en inre korsett som när låsen är påkopplade skyddar både buken och svanken i alla rörelser.

Så här gör jag min knip-träning:

Jag gör mina knipövningar på morgonen när jag stigit upp. Först kniper jag och sedan torrbortsar jag kroppen. HÄR kan du läsa mer om torrborstning. Jag sitter på huk genom alla tre knipen (se översta bilden). Denna övning tar lite drygt 5 minuter.

STYRKA:

Knip så hårt du kan i 6 sekunder. Upprepar 10 gånger. För att hålla reda på antalet så fäller jag ned ett finger för varje omgång tills alla fingrarna är nedböjda. Detta ger dig styrka i bäckenbottenmuskulaturen.

UTHÅLLIGHET:

Här lättar du något på styrkan i knipet och tar inte i med riktigt samma kraft som knipet ovan, och håller istället längre för att öka muskulaturens uthållighet. Detta ger uthållighet i bäckenbottenmuskulaturen. Knip i 15 sekunder och upprepa 10 gånger. Man kan öka på och hålla upp till en hel minut om man vill. Är du helt otränad så börja med att hålla i 10 sekunder åt gången.

SNABBHET:

Knip ett snabbt knip och håll endast i 3 sekunder. Upprepa 10 gånger. Slappna av mellan knipen. Detta typ av knip tränar så att du håller tätt vid plötslig ansträngning så som hosta, nysning eller ett skrattanfall.

Ta hand om ditt underliv och lär dig hitta - och behålla - det viktiga knipet!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.