Göra egen cashewyoghurt med probiotika (Paleo)

Häromdagen testade jag att göra egen yoghurt. Denna yoghurt är gjort av cashewnötter istället för av mjölkprodukter / mejerier. Den innehåller massvis av probiotika som är så otroligt läkande och närande för vår tarm och vår tarmflora. Jag har jättelänge velat testa att göra egen yoghurt men det har inte blivit av. Förrän nu. Jag utgick från Paleofamiljens recept och det blev så otroligt gott! En riktigt krämig och härlig yoghurt. Jag insåg att jag hade saknat yoghurt i mitt liv.


Vilken lyxig start på dagen att få äta denna yoghurt. Det känns fantastiskt att kunna ge mage och tarm dessa goda bakterier. Här snackar vi mat som gör otroligt gott för hälsan. Jag smaksatte min yoghurt med hallon och banan, istället för jordgubbar men jag gissar att de båda är lika goda. Nedan delar jag med mig av receptet på hur jag gjorde. Ett tips är att om du liksom jag gillar Paleo-vänlig kost följa Paleofamiljen på Instagram samt deras blogg där de delar massvis med härliga recept. HÄR är deras recept som jag utgick ifrån. Jag har tidigare testat att göra deras chokladpraliner med mintsmak (HÄR hittar du det receptet).


Yoghurten är god att äta naturell och kan med fördel då toppas med färska bär och frukter. Man kan också smaksätta sin yoghurt vilket var väldigt populärt hos våra barn. Jag testade först att toppa med min egen Paleo granola men tyckte att den tog över för mycket i smak och det var svårt att känna den goda smaken av yoghurten då. Därför tycker jag att det blir bäst att äta denna yoghurt med endast frukt och bär som topping, eller kanske lite torkade ekologiska kokosflingor / kokoschips och lite bipollen.

RECEPT CASHEWYOGHURT MED PROBIOTIKA (PALEO)

4 dl ekologiska cashewnötter (jag köper DESSA i storpack)
4 dl vatten
6-7 probiotikakapslar (jag använde detta som säljs som pulver och tog 6-7 doser. Paleofamiljen använder detta som är lättare att köpa om man bor i Sverige. De tog 5 kapslar till detta recept)
3 kryddmått ekologiskt vaniljpulver (jag använde detta)

Smaksättning
2 dl ekologiska frysta hallon / jordgubbar / blåbär
1 ekologisk banan

Gör så här:

- Lägg cashewnötterna i blöt i minst 4 timmar. Häll sedan av vattnet och skölj nötterna.
- Mixa nötterna med 4 dl vatten. Häll i lite vatten i taget för att få en helt slät smet.
- Sterilisera en glasburk genom att hälla kokande vatten i den som du häller ut sen direkt.
- Häll i cashewgrädden i glasburken. Öppna probiotikakapslarna och häll i pulvret som finns inuti. Rör om ordentligt.
- Ställ burken i rumstemperatur, gärna på en lite varmare plats så som ovanpå kylskåpet eller frysen. Täck med en tygduk och fäst med ett gummiband. Låt stå i 24 timmar.
- Smaka sedan av och om du är nöjd med smak och konsistens så blanda i vaniljpulvret och rör om och förvara sedan din yoghurt med stängt lock i kylskåpet. Vill du ha syrligare yoghurt så låt stå kvar framme i rumstemperatur i upp till ytterligare 24 timmar.
- Yoghurten håller upp till en vecka i kylen.
- När du ska äta den så blanda i smaksättningen och mixa med en stavmixer.
- Toppa med t ex kokoschips, bipollen och färska bär och skivade bananer.


Servera din cashewyoghurt i glas på fot för extra festlig känsla. Glaset på bilden har jag köpt second hand. Det finns massvis att välja på hos de flesta second hand-butiker, så det finns ingen bra ursäkt för att inte köpa glas second hand istället för nyproducerade.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

7 kommentarer:

 1. Hej sara!
  Får jag ställa en fråga till dig, du kanske har något klokt svar ☺️
  Jag funderar på sommar och sol, min dotter går på dagis och där är dem ute på eftermiddagen redan innan solen blivit mindre stark på eftermiddagen. (hemma är vi alltid inne mellan 11-15).
  Men på dagis funderar jag på att klä min dotter i uv-kläder, byxa, tröja och hatt. MEN kläderna är gjorda i polyamid och elastan, är det dåligt ut giftsynpunkt?
  Kram Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna!

   Tack för ditt meddelande. UV-kläder är tyvärr inte så jättebra ur giftsynpukt precis som du misstänkte. Jag har dock använt dessa då våra barn badar och solen är väldigt stark. Att använda dem när man inte badar blir också väldigt varmt och klibbigt för barnet. Jag har låtit våra barn haft luftiga skjortor i linne eller bomull på förskolan. Det brukar inte behövas solkräm i Sverige är min erfarenhet men det beror också på hur känslig ens barns hud är. Läs gärna mitt inlägg om barn och solkräm där jag utvecklar mer hur jag tänker (om du inte redan läst det):

   http://www.saraseviga.se/2016/04/solkram-och-barn.html

   Stort lycka till. Jag hoppas att du hittar en lösning som känns bra.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Hej igen sara! Tack för ditt svar.

  Jag läste nu ditt gamla blogginlägg om barn och sol och så som du beskriver gjorde vi förra sommaren : då använde vi aldrig solkräm och höll oss inne mellan 11-15.30, men nu på förskolan är dem ute fram tills kl 11 och efter 14.30 fram tills stängning.

  Många föräldrar där smörjer redan sina barn och det gör mig stressad, tänk om otilia egentligen behöver solkräm redan nu. Men jag håller koll på uvindex på smhi's hemsida och även på strålskyddsmyndighetens hemsida kunde man räkna ut hur lång tid man kan vara i solen aktuell dag.

  Dock har jag beställt en solkräm från la rouche posay, Anthelios Dermo-Pediatrics SPF 50+, den har varit med i flera tester och klarat sig utan anmärkning (men nu såg jag ju i ditt blogginlägg att du rekommenderar eco cosmetics).
  Jag beställde även solskydd för läpparna,där valde jag eco cosmetics spf 30, innehåller titandioxid.

  Likaså funderar jag på uvkläder, bara att ha på förskolan, men som du säger så blir sådana kläder varma och klibbiga och det känns inte lockande att otilia ska lida i kläderna. Men vanliga tunna kläder skyddar ju inte lika bra i stark sol, läste att de endast skyddade 10-30spf. Är det tillräckligt ändå? Förra sommaren brände hon sig aldrig i vanliga kläder men jag är rädd för uvstrålningen som skadar på djuper utan att man blir bränd.

  När man läser om barn och sol så blir man uppskrämd, iallafall jag, och det är inte lätt att välja rätt. Ingen jag pratat med bryr sig om ekologiskt och giftfritt så mitt tjat förstår dem inte alls.
  Just nu är jag den jobbiga mamman på dagis som tjatar om att barnen inte borde äta på plast och som inte vill smörja in min unge.

  Även om jag avstår solkräm så kommer jag gå runt med rädslan att otilia ska bränna sig på dagis 🙈

  Har du något mer råd? Hur skulle du göra i min situation ?

  SvaraRadera
 3. Hej igen Joanna.

  Jag känner igen din oro. När våra barn var mindre fanns alltid den där oron: Tänk om de bränner sig på förskolan. Som att välja mellan pest eller kolera - solkräm eller bränna sig. Jag kan dock berätta att våra barn, som nu är 7 och 9 år, aldrig har bränt sig. Kanske hänt två, tre gånger på alla år att de blivit lite, lite röda. Det tror jag inte är farligt. Många studier visar att det är mycket skadligare att inte vistas i sol och att det är farligare än att röka, så genom att hela tiden smörja barnen med solkräm så tar vi samtidigt bort de så otroligt viktiga solstrålarna som gör gott och som vi behöver för att utvecklas bra och för att vår kropp ska fungera som den ska. Men bränna sig ska man ju såklart inte göra, det är inte bra. Jag tror alldeles säkert att kläder är alldeles fullgott skydd. Även en tunn skjorta som nästan är genomskinlig ger tillräckligt skydd.

  Sen tänker jag att förskolepersonalen borde ha lite koll och inte låta barnen sitta i gassande sol i långa stunder. Prata med personalen och hör hur de tänker i dessa frågor. Många har en övertro på solkräm, men bortsett från det, så hör hur de tänker och om det är möjligt att de inte låter ditt barn sitta i gassande sol i långa perioder. OM ditt barn skulle bränna sig så börja smörj utsatta områden som axlar och näsa med solkräm så du slipper oroa dig att det händer igen. Men våga ha lite is i magen är också mitt råd. Jag kan se tillbaka på alla dessa år och som sagt, våra barn har aldrig bränt sig.

  Stort lycka till. Lyssna också gärna till avsnitt 98 av podden 4Health med Anna Sparre - där berättar hon massor om den viktiga solen och tankar kring solkräm m.m.

  Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 4. Tusen tack för din hjälp sara! Tack tack!

  SvaraRadera
 5. Hej! Behövs probiotika för kompositionen eller fungerar det att göra utan? Mvh Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina!

   Ja, man behöver probiotika för att kunna göra yoghurt. Det är de goda bakterierna som gör att det blir yoghurt. Jag använde den sort vi hade hemma men det finns fler att välja från. Det är dock tyvärr så att långt ifrån all probiotika som säljs är bra. Här kommer några förslag på högkvalitativa produkter som går att köpa på nätet eller på en hälsokostaffär:

   - Lactovitalis Pro, från märket Holistics.
   - SB3 Probiotika & Prebiotika, från märket Pouri
   - Probioplex, från märket Helhetshälsa

   Lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.