Klimatet och patriarkatet

Häggen har slagit ut. Nästan en månad för tidigt. Den malande klimatångesten i mig har vuxit sig starkare och mer intensiv de senaste veckorna. Vi har inte fått regn på flera veckor och sol, sol, gassande sol varenda dag. Mycket av det gröna ute i naturen som precis slagit ut har redan torkat. Jag undrar såklart om denna sommar kommer att bli en upprepning av förra sommaren? För varje dag som går utan regn blir jag mer och mer orolig för att det kommer att bli så. Kanske ännu värre, för så här torrt var det inte redan i slutet av april förra året. Hur många skogsbränder kommer det att bli? Hur många kommer att få sina hus och hem förstörda av bränder orsakade av torka - orsakad av vår brinnande klimatkris? Hur många skördar kommer att bli förstörda? Det kommer vi att ha svaret på först till hösten.

På dagens lunchpromenad såg jag att häggen redan slagit ut, långt tidigare än den "ska".

Just nu känner jag att mitt liv mest består av kamp. Kamp för klimatet och mot patriarkatet.

Det sunkiga och illaluktande patriarkatet som fortfarande råder i vårt samhälle.

- Jag känner en enorm ilska över att barn utnyttjas sexuellt av pedofiler varje dag, både i verkliga livet men i massvis även över nätet.
- Det vänder sig i magen när jag hör fakta om att det i snitt är tre barn i varje klass som blir sexuellt utnyttjade i Sverige. Förövarna: män.
- Jag upprörs över att barn i snitt är 8 år när de för första gången ser porr på sin mobil eller en dator.
- Jag är arg över att porren dikterar villkoren för hur unga idag tror att sex ska vara. Men porr har absolut inget med sex att göra. Sex handlar inte om att göra illa kvinnor.
- Jag är arg över att barns liv på nätet innebär ett konstant hot att råka ut för pedofiler.
- Jag är heligt förbannad över att var 10:e man i Sverige idag har köpt sex.
- Jag är förbannad över att 90% av alla scener i dagens porrfilmer består av grovt våld, kränkningar både verbalt och fysiskt, av män mot kvinnor.
- Jag är heligt förbannad över tystnaden från männen, den grupp statistiken tydligt visar är de som begår majoriteten av alla brott och mer än 90% av alla sexualbrott.

Ni män som ropar "Inte alla män": Vart är er kamp för att göra något åt detta? Det är nämligen dags att agera nu. Ni män, vart är ni som står upp för orättvisorna och protesterar mot hur det ser ut? Istället är det vi kvinnor som skriker oss hesa över dessa frågor.

Vart är männen i klimatfrågan?

Kom inte och säg att det inte gäller alla män, eller att du minsann är en reko kille eller att din pojkvän eller man är schysst. För jag pratar såklart om strukturer. Lyft blicken och zooma ut lite så du ser samhället i stort. Då är det nämligen män som slår kvinnor. Män som våldtar kvinnor. Pojkar och män som ropar "hora" till flickan på skolgården eller på nätet. Då ser vi att det är mer än 22 kvinnor som utsätts för grova våldtäkter - varje dag i Sverige. Årets alla 365 dagar. Detta är siffror från Brottsförebyggande rådet gällande antalet anmälda våldtäkter 2018. 7840 stycken anmälda våldtäkter. Mörkertalet är förstås långt mycket högre än så. Det var 22 män som dödade en kvinna de hade eller haft en relation med i Sverige förra året.

För er som tror att jag kämpar för feminismen och för klimatet för att jag tycker att det är kul så måste jag tyvärr meddela att jag mycket hellre skulle göra andra saker med mitt liv. Men dessa frågor är för akuta, för viktiga för att blunda inför. Jag kan inte gå ut på en golfrunda varje helg och låtsas som att världens problem inte är mina problem, eller resa jorden runt utan tanke på morgondagen. Jag måste brinna för de här frågorna. Och jag kommer att fortsätta att göra det så länge som det behövs. Jag önskar så innerligt att fler kommer med i kampen. Jag drömmer om en värld där männen tar ansvar och engagerar sig. En värld där vi alla är lika mycket värda och där vi respekterar och jobbar tillsammans för varandra och vår planet.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Tack! Tydligt inlägg med precis den frustration jag och många, många andra bär inombords. Jag hoppas många män läser, inspireras och agerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny! Tack för din feedback. Jag hoppas också att vi får se att det är nu det händer, att män börjar ta sitt ansvar och agerar. Tills dess fortsätter vi kampen! :-) Allt gott önskar jag dig. /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.