Risifrutti a la Saraseviga

Våra barn älskar risgrynsgröt. När jag kokar den så gör jag alltid lite extra för att vi sedan ska kunna njuta av vår alldeles egna Risifrutti som mellanmål dagarna efter. Idag berättar jag hur jag kokar risgrynsgröt och hur enkelt jag gör en egen hälsosam Risifrutti, till skillnad från köpevarianten som badar i socker och tillsatser (alternativt sötningsmedel för de varianter som markandsförs som "Utan tillsatt socker"). En av tillsatserna i köpevarianten av Risifrutti är E 407, Karragenan, som används som förtjockningsmedel och som i studier visat sig kunna vara cancerframkallande och öka inflammation i kroppen. (Läs mer HÄR och HÄR). Köpe-Risifrutti är med andra ord nåt som jag aldrig skulle köpa hem. Men idag delar jag ett recept på hur du kan göra din egna ekologiska Risifrutti som är både utan socker och helt fri från tillsatser.

Du väljer själv om du vill göra risgrynsgröten på klassiskt vis med ekologisk lantmjölk från ko eller om du vill ha en mejerifri variant och istället använda havremjölk. Jag har gjort på båda sätt och det blir lika gott med de båda alternativen.


RECEPT RISGRYNSGRÖT

3 dl ekologiskt grötris (jag använder detta)
1/2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
En rejäl klick ekologiskt smör eller ghee
6 dl vatten
1 liter ekologisk havredryck eller lantmjölk

Koka risgryn, salt och smör i vatten i 10 minuter på svag värme. Tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka ytterligare 30-40 minuter på svag värme. Rör om då och då så det inte fastnar i botten.

Servera gröten varm med en klick smör eller ghee. Gör en smörgrotta, d.v.s gör ett hål i gröten och lägg i en klick smör/ghee. Pudra med äkta kanel och om du vill lantmjölk eller havredryck till.

Den gröt som blir över sparar du i kylskåpet och gör sedan Risifrutti av dagarna efter.

RECEPT SARAS RISIFRUTTI

En rejäl klick kall risgrynsgröt
En klick bärsylt (HÄR och HÄR hittar du recept på hur jag gör sylt utan socker)

Servera gärna i glas på fot för extra festlig känsla!
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.